Теми статей
Обрати теми

Розрахунок посад бібліотекарів медичних училищ

Редакція ББ
Відповідь на запитання

РОЗРАХУНОК ПОСАД БІБЛІОТЕКАРІВ МЕДИЧНИХ УЧИЛИЩ

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

В обласному медичному училищі були передбачені посади завідуючого бібліотекою та бібліотекаря. Кількість учнів складає 335 осіб. Працівники ДКРС при проведенні ревізії встановили, що посада завідуючого бібліотекою понадштатна. Чи правильно це? Якими нормативними документами ми повинні користуватися при формуванні штатів?

(м. Луганськ)

 

Для розгляду цього питання почнемо з того, що штати медичних училищ у частині адміністративно-господарського персоналу повинні формуватися відповідно до

наказу Міністерства охорони здоров’я СРСР «Про типові штати адміністративно-господарського персоналу середніх медичних і фармацевтичних училищ» від 17.01.79 р. № 59 (далі — наказ № 59).

У 1983 році

наказом Міністерства охорони здоров’я СРСР «Про внесення змін та доповнень до типових штатів та штатних нормативів окремих установ» від 23.09.83 р. № 1134 були внесені зміни до наказу № 59 у частині формування штатів бібліотек, якими було передбачено посаду старшого бібліотекаря — одна посада на училище та бібліотекаря з розрахунку одна посада в училищі з кількістю учнів більш 1000 і менш 1120 або 1,5 посади в училищі з кількістю учнів більш ніж 1120 осіб.

Але на цьому зміни не закінчилися, і

наказом Міністерства охорони здоров’я «Про встановлення штатів бібліотек медичних та фармацевтичних училищ» від 03.08.87 р. № 926 (далі — наказ № 926) було встановлено, що з метою вдосконалення роботи бібліотек середніх медичних і фармацевтичних навчальних закладів при встановленні штатів бібліотек слід керуватися наказом Міністерства вищої та середньої спеціальної освіти СРСР «Про затвердження типових штатів бібліотек вищих та середніх спеціальних навчальних закладів» від 22.10.78 р. № 1175 (далі — наказ № 1175). Крім того, відповідно до п.п. 1.2 наказу № 926 пп. 10 та 11 додатка 1 до наказу № 59, в яких безпосередньо було визначено нормативи щодо штатів бібліотек, визнано такими, що втратили чинність.

Таким чином, на сьогодні, ураховуючи відсутність інших нормативних документів, при розрахунку штатних посад працівників бібліотек медичних училищ необхідно керуватися

наказом № 1175.

Такі штати визначаються відповідно до типу навчального закладу та кількості учнів.

У вашому випадку кількість читачів менш ніж 1000 осіб.

Відповідно до

наказу № 1175 залежно від того, до якого навчального закладу належить ваше училище, встановлюються такі штатні нормативи для:

— бібліотек вищих навчальних закладів з числом читачів менш ніж 1000 передбачені такі посади:

 

№ з/п

Найменування посади

Нормативна кількість штатних одиниць

1

Директор (завідуючий)

1

2

Редактор

1

3

Старший бібліотекар

1

4

Старший бібліограф

1

5

Бібліотекар

4

6

Бібліограф

1

 

— середніх спеціальних навчальних закладів з числом читачів менш ніж 1000 передбачені такі посади:

 

№ з/п

Найменування посади

Нормативна кількість штатних одиниць

1

Завідуючий

1

2

Старший бібліотекар

1

3

Бібліотекар

1

4

Бібліограф

1

 

Таким чином, якщо штатним розписом вашого училища передбачено посади завідуючого бібліотекою та бібліотекаря, то

такі посади передбачені в межах штатних нормативів.

Слід пам’ятати, що при формуванні штатного розпису, окрім типових штатних нормативів, слід ураховувати конкретні умови праці та наявність бюджетних асигнувань.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі