Теми статей
Обрати теми

Зарплата бухгалтера, який обліковує платні послуги

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЗАРПЛАТА БУХГАЛТЕРА, ЯКИЙ ОБЛІКОВУЄ ПЛАТНІ ПОСЛУГИ

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Спеціаліст І категорії централізованої бухгалтерії відділу освіти розраховує вартість платних послуг в одній зі шкіл міста та веде їх облік. Такими послугами користується 200 дітей, які відвідують різні уроки та гуртки. Чи впливає кількість дітей на заробітну плату бухгалтера і в якому розмірі вона повинна встановлюватись? Які нормативні документи існують з цього питання?

(м. Бердянськ)

 

Переліки платних послуг, які можуть надавати бюджетні установи, затверджуються Кабінетом Міністрів України або іншими органами.

Установи та заклади освіти можуть надавати платні послуги, що визначені у

Переліку платних послуг, які можуть надаватися державними навчальними закладами, затвердженому постановою КМУ від 20.01.97 р. № 38 (далі — Перелік № 38).

Основні вимоги щодо надання таких послуг визначені у

Порядку надання платних послуг державними навчальними закладами, затвердженому спільним наказом Міністерства освіти України, Міністерства фінансів України та Міністерства економіки України від 27.10.97 р. № 383/239/131 (далі — Порядок № 383).

Нагадаємо, що кошти, отримані навчальними закладами від надання платних послуг, відповідно до

Переліку груп власних надходжень бюджетних установ, вимог щодо їх утворення та напрямів використання, затвердженого постановою КМУ від 17.05.2002 р. № 659 (далі — Перелік № 659), належать до першої підгрупи першої групи власних надходжень бюджетних установ і зараховуються до спеціального фонду цих установ.

Цю групу утворюють надходження від плати за послуги, що надаються бюджетними установами

згідно із законами та нормативно-правовими актами. Такі надходження мають постійний характер та обов’язково плануються в бюджеті.

Кошти першої підгрупи першої групи власних надходжень бюджетних установ відповідно до

п. 3 Переліку № 659 повинні використовуватись на покриття витрат, пов’язаних з організацією та наданням платних послуг.

Базою для визначення вартості платних освітніх послуг є розрахунок валових витрат, пов’язаних з наданням таких послуг. При цьому необхідно орієнтуватись на

ст. 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР, відповідно до якої до складу таких витрат включають:

витрати на оплату праці;

— внески на соціальні заходи (на державне соціальне страхування, державне пенсійне страхування тощо);

— матеріальні витрати, у тому числі на придбання сировини, матеріалів, палива, енергії, інструменту, пристроїв, спеціального одягу і взуття, захисних пристроїв та спеціального харчування у випадках, передбачених законодавством; проведення поточного ремонту, технічний огляд і технічне обслуговування основних фондів, що використовуються для надання послуг; службові відрядження, оплату послуг зв’язку, засобів сигналізації, дозволів (ліцензій) для надання платних послуг тощо;

— амортизацію основних фондів, що використовуються для надання послуг;

— інші витрати, зокрема, витрати на реалізацію послуг, сплату процентів за фінансовими кредитами тощо.

Відповідно до

п.п. 3.1.3 Порядку № 383 кількість ставок (штатних одиниць) посад інших працівників, тобто тих, які не відносяться до викладацького (професорсько-викладацького) складу, інших педагогічних працівників, але які пов’язані з організацією та наданням платних послуг, визначається виходячи з необхідності врахування всіх тих функцій і тих видів робіт, які безпосередньо пов’язані з організацією навчання і обслуговуванням навчальних груп або окремих громадян. Для цього можуть використовуватись як мінімальні вимоги штатні нормативи, встановлені для навчального закладу того чи іншого типу. У разі недоцільності закріплення окремих працівників для обслуговування платних навчальних груп у розрахунку витрат на оплату праці передбачається кількість штатних одиниць для здійснення доплат за суміщення професій (розширення зон обслуговування) працівникам, які обслуговують основний (бюджетний) контингент осіб, що навчаються (учнів, студентів, курсантів, слухачів).

Тобто якщо доцільно ввести окрему штатну посаду бухгалтера для розрахунку вартості платних послуг та ведення обліку таких послуг, то оплата праці такого бухгалтера буде визначена на рівні посадового окладу, надбавок і доплат, передбачених

наказом Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557 ).

У випадку коли окремо вводити посаду бухгалтера з обліку платних послуг недоцільно і один з бухгалтерів може вести розрахунки за платні послуги поряд зі своїми основними обов’язками, то оплата праці за таку додаткову роботу здійснюється як доплата за суміщення професій (розширення зон обслуговування) відповідно до

наказу № 557.

Розрахунок плати за платні послуги повинен, окрім інших витрат, включати витрати на оплату праці бухгалтера та пропорційно розподілятись між запланованою кількістю учнів, які будуть навчатись на платній основі. Це наглядно показано у прикладі, наведеному в консультації спеціалістів Державної контрольно-ревізійної служби «Платні послуги» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 12, с. 18). Так, наприклад, якщо плановий показник — 200 дітей, які будуть навчатись на платній основі, а доплата за розширення зони обслуговування бухгалтера за навчальний рік складає 3000 грн., то витрати на заробітну плату бухгалтера, які необхідно включити до вартості платних послуг на одного учня, складуть 15 грн. (3000 грн. : 200 учн.).

Таким чином,

не кількість дітей, які навчаються на платній основі, впливає на заробітну плату бухгалтера, а його заробітна плата впливає на вартість платних послуг.

Крім того, нагадаємо, що якщо розрахунок вартості платних послуг навчання проведений виходячи зі 100 осіб, а фактично так склались обставини, що після формування груп загальна кількість склала 90 або 120 осіб, то установа має право користуватись розрахунком вартості платних послуг виходячи з середньої кількості учнів. Але слід пам’ятати, що такий розрахунок вартості платних послуг щорічно слід переглядати, враховуючи фактичні показники кількості учнів, які навчались на платній основі, за попередній навчальний рік та планові показники кількості таких учнів на наступний рік.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі