Теми статей
Обрати теми

Тимчасові індивідуальні норми витрат ПММ

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ТИМЧАСОВІ ІНДИВІДУАЛЬНІ НОРМИ ВИТРАТ ПММ

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Які базові норми списання палива встановлено для автомобіля ВАЗ 2110-1 з об’ємом двигуна 1596 см3, 5-ступінчастою коробкою передач та системою вприскування?

(Сумська обл.)

 

На сьогодні в Україні діють

Норми витрат палива та змащувальних матеріалів, затверджені наказом Міністерства транспорту України від 10.02.98 р. № 43 (далі — Норми № 43).

Їх

призначено для планування потреби в паливно-мастильних матеріалах та контролю за їх витрачанням, ведення звітності, впровадження режиму економії та раціонального використання нафтопродуктів. Це зазначено в Загальних положеннях Норм № 43.

Застосування цього документа є

обов’язковим при списанні бюджетними установами паливно-мастильних матеріалів, використаних при експлуатації автомобілів.

Щодо

норм витрат палива, зазначених у технічній документації до автомобіля, то користуватися ними при списанні палива не можна, оскільки їх отримано при випробуваннях моделі, а отже, можуть не враховувати багатьох факторів, закладених до Норм № 43.

Як правило, для списання палива застосовуються

базові лінійні норми на пробіг автомобіля (на 100 км), установлені за моделями (модифікаціями) автомобілів, та система нормативів і коригуючих коефіцієнтів, що враховують виконану транспортну роботу, кліматичні, дорожні та інші умови експлуатації. Базові лінійні норми наведено в додатках А і Б до Норм № 43 у розрізі моделей автомобілів.

Водночас для деяких моделей автомобілів норми витрат палива

Нормами № 43 не передбачено. Це, як правило, нові або модифіковані моделі транспортних засобів. Модель автомобіля, вказана в запитанні, належить саме до таких.

Так, до

таблиці А.2 додатка А до Норм № 43 увійшли базові лінійні норми тільки для ВАЗ 2110 з об’ємом двигуна 1499 см3. Для інших модифікацій цього автомобіля, зокрема для ВАЗ 2110-1 з об’ємом двигуна 1596 см3, норми витрат палива Нормами № 43 не передбачено. Зауважимо, що такі ситуації не одиничні, адже охопити в одному документі всі моделі та модифікації існуючих транспортних засобів неможливо.

У таких випадках порядок установлення норм витрат палива врегульовано

п. 2 Норм № 43, згідно з яким для моделей і модифікацій, що не увійшли до Норм № 43, визначають тимчасові індивідуальні лінійні норми витрат палива.

Тимчасові індивідуальні лінійні норми витрат палива визначають так:

1. Якщо транспортний засіб

не має істотних конструктивних відмінностей (модель двигуна, трансмісія) і не відрізняється від базової моделі спорядженою масою та габаритними розмірами, то тимчасові лінійні норми витрат палива встановлюються в тому ж розмірі, що й для базової моделі (п.п. 2.1.1 Норм № 43).

2. Якщо транспортний засіб

не має істотних конструктивних відмінностей, але відрізняється від базової моделі спорядженою масою (установлення фургонів, кунгів, додаткового обладнання, бронювання тощо) та не є серійним, тимчасові лінійні норми витрат палива визначаються за такою формулою (п.п. 2.1.2 Норм № 43):

H’s = Hs + DGсп х Hg

,

де

H’s — тимчасова лінійна норма, л/100 км (м3/100 км);

Hs

— лінійна норма для базового автомобіля, л/100 км (м3/100 км);

DGсп

— різниця споряджених мас, т;

Hg

— норма на одну тонну спорядженої маси, л/100 т·км (м3/100 т·км).

У вашому випадку автомобіль ВАЗ 2110-1

має істотні конструктивні відмінності від базової моделі ВАЗ 2110, оскільки відрізняється потужністю двигуна. У зв’язку з цим при розрахунку норм списання ПММ користуватися базовими лінійними нормами, установленими для ВАЗ 2110 з об’ємом двигуна 1499 см3, не можна. На цій же підставі не можна застосувати наведену вище формулу.

У цьому випадку слід керуватися

п.п. 2.1.5 Норм № 43, згідно з яким для нових моделей (модифікацій) автомобілів та автомобілів оригінальної конструкції, що не ввійшли до Норм № 43, установлюються тимчасові індивідуальні базові лінійні норми витрат палива.

Тимчасові

індивідуальні базові лінійні норми витрат палива розробляються ДержавтотрансНДІпроектом, що розташоване за адресою: 03113 м. Київ, просп. Перемоги, 57, тел.: (044) 456-30-30, 201-08-10, телефакс: (044) 455-67-91.

Для встановлення індивідуальних норм необхідно надіслати до ДержавтотрансНДІпроекту заявку за формою, наведеною в

додатку Е до Норм № 43, і анкету на модель автомобіля із заповненими даними, зазначеними в технічній документації транспортного засобу. Оскільки ситуації, подібні до тієї, що розглядається, трапляються досить часто, то для зручності наводимо форми цих документів (див. с. 23 — 24).

Після того як від ДержавтотрансНДІпроекту буде отримано тимчасові індивідуальні базові лінійні норми витрат палива, слід пам’ятати, що вони є чинними тільки для цього автомобіля і втрачають чинність при введенні в дію постійних норм витрат палива на відповідну модель (модифікацію) автомобіля (

п. 2.3 Норм № 43).

Тимчасові індивідуальні базові лінійні норми витрат палива вводяться в дію наказом керівника установи.

 

img 1

img 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі