Теми статей
Обрати теми

Транспортний податок у 2009 році

Редакція ББ
Стаття

ТРАНСПОРТНИЙ ПОДАТОК У 2009 РОЦІ

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Бюджетні установи, на балансі яких обліковуються транспортні засоби, є платниками податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів (далі — транспортний податок). Декларування суми транспортного податку здійснюється в Розрахунку суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів (далі — Розрахунок).

У цій консультації нагадаємо про особливості сплати транспортного податку та подання відповідної звітності.

 

За які транспортні засоби сплачується податок

Юридичні особи на поточний рік розраховують транспортний податок за власні, зареєстровані в Україні транспортні засоби*. Обчислення суми податку здійснюється на підставі даних про кількість транспортних засобів, що обліковуються на балансі

станом на 1 січня поточного року та є об’єктом оподаткування згідно зі ст. 2 Закону № 1963.

* Що слід розуміти під «власними транспортними засобами» для цілей сплати транспортного податку, Закон № 1963 не пояснює. У листі від 21.01.2008 р. № 848/7/17-0317 фахівці ДПАУ роз’яснюють, що поняття «власні транспортні засоби» разом з правом

власності на автотранспорт означає також його перебування у платника податку на праві повного господарського ведення та на праві оперативного управління.

Також слід ураховувати таке:

 

Транспортний податок сплачується

Транспортний податок НЕ сплачується

За транспортні засоби, що не експлуатуються з тих чи інших причин (наприклад, перебувають на капремонті). Неексплуатація транспортного засобу, який при цьому не списано з балансу та не знято з реєстрації в органах ДАІ, не є підставою для несплати податку. Податок сплачується за повний рік

За орендовані транспортні засоби. Платником транспортного податку в цьому випадку є орендодавець — власник транспортного засобу (саме в орендодавця транспортний засіб обліковується на балансі)

За транспортні засоби, закріплені за філіями та структурними підрозділами

У разі крадіжки транспортного засобу. При цьому факт крадіжки має бути підтверджено відповідними документами органів, якими порушено кримінальну справу (ст. 6 Закону № 1963)

За транспортні засоби, що перебувають на правах оперативного управління та господарського відання

 

ЯКІ ТРАНСПОРТНІ ЗАСОБИ ВІДОБРАЖАЮТЬ У РОЗРАХУНКУ

Нагадаємо, що форму Розрахунку затверджено

наказом № 373. До Розрахунку включаються всі транспортні засоби, що обліковуються на балансі установи станом на 1 січня поточного року та є об’єктом оподаткування. Крім того, у ньому відображається інформація про транспортні засоби, які звільняються від оподаткування, перебувають у ремонті, здані в оренду або такі, що не експлуатуються з будь-яких причин.

Виняток — якщо транспортний засіб

украдено. Якщо транспортний засіб станом на 1 січня поточного року перебуває в розшуку і це підтверджується відповідними документами, платник податків не включає його до Розрахунку. Однак, якщо вкрадений раніше транспортний засіб у поточному році буде знайдено та повернено власникові, він зобов’язаний буде протягом 10 днів з дня закриття справи про крадіжку подати до податкового органу уточнюючий Розрахунок і сплатити податок за місяці, що залишаються до закінчення поточного року, включаючи місяць, в якому транспортний засіб було знайдено.

 

СТАВКИ ТРАНСПОРТНОГО ПОДАТКУ

Ставки транспортного податку наведено у

ст. 3 Закону № 1963. Сума податку визначається виходячи з:

а)

об’єму циліндрів двигуна — для тракторів, автомобілів, мотоциклів, мопедів, велосипедів з двигуном;

б)

потужності двигуна — для автомобілів з електродвигуном кожного виду і марки транспортних засобів;

в)

довжини транспортного засобу — для яхт, суден парусних з допоміжним двигуном чи без нього, човнів моторних, катерів та інших водних транспортних засобів.

Індивідуальні характеристики конкретного транспортного засобу, необхідні для розрахунку податку (об’єм двигуна, потужність, довжина тощо), слід визначати згідно з техпаспортом на цей засіб. Про тип транспортного засобу можна дізнатися зі свідоцтва про його державну реєстрацію.

З 1 січня 2007 року ставки транспортного податку диференціюються також залежно від того, чи є реєстрація транспортного засобу в Україні першою, а для першої реєстрації — ще й за строком використання такого транспортного засобу.

 

Порядок заповнення Розрахунку

№ з/п

Найменування графи Розрахунку

Код графи Розрахунку

Що зазначається

1

2

3

4

1

Код транспортного засобу згідно з Гармонізованою системою опису та кодування товарів

2

Зазначається код транспортного засобу згідно з УКТ ЗЕД. Для цілей обкладення транспортним податком коди транспортних засобів відповідно

до УКТ ЗЕД наведено у ст. 2 Закону № 1963

2

Марка транспортного засобу

3

До цих граф вписуються марка та модель транспортного засобу. Такі дані вносяться до розрахунку з технічної документації на транспортний засіб (заводський паспорт) або зі свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу в ДАІ (технічний паспорт)

3

Модель транспортного засобу

4

4

1) об’єм циліндрів двигуна (см куб.);

2) потужність двигуна (кВт);

3) довжина корпусу (см)

5

Зазначаються відповідні дані про об’єм циліндрів двигуна (см куб.) або потужність електродвигуна (кВт) кожного з видів наземних транспортних засобів; довжину корпусу (см) водного транспортного засобу. Джерелом інформації для заповнення цієї графи, як правило, є технічна документація на транспортний засіб

5

Кількість однорідних транспортних засобів

6

Такі дані вказуються в розрізі кожної марки та моделі транспортного засобу на підставі бухгалтерських звітних даних (відповідних реєстрів або карток обліку необоротних активів)

6

Ставка податку у грн. на рік:

1) зі 100 см куб.;

2) з 1 кВт; 3) зі 100 см

7

Зазначається ставка податку на рік, що застосовується при обчисленні цього податку з кожних 100 см куб. об’єму циліндрів двигуна або з 1 кВт потужності електродвигуна наземного транспортного засобу, а також з кожних 100 см довжини водного транспортного засобу. Розміри ставок установлено ст. 3 Закону № 1963. Такі дані вказуються в розрізі кожної марки та моделі транспортного засобу

7

Сума нарахованого податку

8

Розраховується річна сума транспортного податку. Щодо кожного виду наземного та водного транспорту розрахунок провадиться за формулою: (гр. 5 х гр. 6) : 100 х гр. 7. Щодо транспортного засобу з електродвигуном розрахунок здійснюється за формулою: (гр. 5 х гр. 6 х гр. 7)

8

Код згідно з Довідником пільг

9

Бюджетними установами не заповнюються: для них не передбачено пільги зі сплати податку

9

Сума

10

10

Сума податку, що підлягає сплаті

11

Розраховується сума податку, що підлягає сплаті. Обчислюється різниця між сумою нарахованого податку та сумою пільги за формулою: (гр. 8 - гр. 10). При цьому платники податку, які не користуються пільгами, у графі 11 повторюють значення графи 8. Платники, які мають пільгу з податку в розмірі 100 відсотків, проставляють у графі 11 прокреслення. При заповненні графи 11 Розрахунку сума податку округляється (менше 50 коп. — відкидаються, а 50 коп. і більше — округляються до 1 грн.)

 

Порядок подання Розрахунку

Розрахунок на поточний рік

подається протягом 60 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного року (п. 2 Порядку № 373).

Оскільки останній день строку подання Розрахунку на поточний 2009 рік припадає на 1 березня 2009 року (вихідний день), то граничний строк подання Розрахунку переноситься на наступний за вихідним робочий день (

п. 4 Порядку № 373).

Таким чином, останній день строку подання Розрахунку

на 2009 рік 2 березня 2009 року.

Розрахунок можна надіслати поштою з повідомленням про вручення не пізніше ніж за 10 днів (підтвердженням цього буде дата відправлення на поштовому штемпелі) до закінчення граничного строку подання. Розрахунок на 2009 рік може бути надіслано поштою не пізніше

19 лютого 2009 року.

Юридичні особи подають Розрахунок до відповідного органу державної податкової служби

за місцем реєстрації транспортних засобів (у тому числі якщо транспортні засоби знаходяться на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, ніж сама установа).

Розрахунок за придбані протягом року транспортні засоби

необхідно подати в 10-денний строк після їх реєстрації в органах ДАІ.

 

Порядок сплати податку

Юридичні особи сплачують транспортний податок поквартально рівними частинами

до 15-го числа місяця, наступного за звітним кварталом (ст. 5 Закону № 1963). Виходячи з цього у 2009 році податок потрібно сплачувати за:

— I квартал — до 15 квітня 2009 року;

— II квартал — до 15 липня 2009 року;

— III квартал — до 15 жовтня 2009 року;

— IV квартал — до 15 січня 2010 року.

Сплата транспортного податку провадиться

за місцем реєстрації транспортного засобу (ст. 3 Закону № 1963).

Під час придбання транспортного засобу

сплата податку здійснюється за місяці, що залишилися до кінця року, починаючи з місяця реєстрації придбаного транспортного засобу. Зробити це необхідно перед реєстрацією транспортного засобу.

При

знятті з реєстрації транспортного засобу провадиться перерахунок податку за місяці, що залишилися до кінця року, починаючи з місяця, наступного за місяцем зняття з реєстрації. Зробити це необхідно перед зняттям з реєстрації транспортного засобу. Таким чином, сплата транспортного податку припиняється з місяця, наступного за місяцем зняття з реєстрації (за умови, що такий автомобіль списано з балансу).

За

автомобілі, що реєструються в Україні вперше, при реєстрації сплачується річна сума податку, при знятті ж з реєстрації протягом року перерахунок податку не провадиться.

 

Транспортний засіб, що придбавається

Звітність

Розмір податку

Податок сплачується

Уперше реєструється в Україні

Розрахунок подається до податкових органів у 10-денний строк після реєстрації транспортних засобів

Розраховується за весь рік (ст. 5 Закону № 1963)

Перед реєстрацією

Уже був зареєстрований в Україні

Розраховується за місяці, що залишилися до кінця року

Перед реєстрацією

 

Відображення в обліку видатків на сплату транспортного податку

Згідно з

Роз’ясненнями № 194 видатки на сплату транспортного податку відображаються за КЕКВ 1135 «Оплата транспортних послуг та утримання транспортних засобів»*.

* Зверніть увагу: з 01.01.2010 р. згідно з наказом № 495 видатки на сплату транспортного податку відображатимуться за КЕКВ 1135 «Інші видатки».

У бухгалтерському обліку нарахування і сплата транспортного податку відображаються таким чином:

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Дебет субрахунку

Кредит субрахунку

1

Нараховано податок з власників транспортних засобів (на початку року на всю суму розрахованого податку)

801 (802)

641/ТП

2

Сплачено суму податку щокварталу рівними частинами (25 % від загальної суми нарахованого податку)

641/ТП

321

 

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

Закон № 1963

— Закон України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» від 11.12.91 р. № 1963-XII (у редакції від 06.12.2006 р. № 427-V).

Наказ № 373

— наказ ДПАУ «Про затвердження форм Розрахунку суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, Довідки до уточненого Розрахунку та Порядку їх заповнення і подання до органу державної податкової служби» від 17.09.2001 р. № 373.

Наказ № 495 —

наказ Державного казначейства України «Про затвердження Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету та Інструкції щодо застосування класифікації кредитування бюджету» від 25.11.2008 р. № 495.

Порядок № 373

— Порядок заповнення та подання Розрахунку суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів і Довідки про суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, які зменшують або збільшують податкові зобов’язання в результаті виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах, до органу державної податкової служби, затверджений наказом ДПАУ від 17.09.2001 р. № 373.

Роз’яснення № 194 — Роз’яснення щодо застосування економічної класифікації видатків бюджетів, затверджені наказом Держказначейства України від 04.11.2004 р. № 194.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі