Теми статей
Обрати теми

Методист навчального центру веде викладацьку роботу

Редакція ББ
Відповідь на запитання

МЕТОДИСТ НАВЧАЛЬНОГО ЦЕНТРУ ВЕДЕ ВИКЛАДАЦЬКУ РОБОТУ

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

Навчальний центр, створений на базі навчально-виробничого комбінату, займається перепідготовкою та підвищенням кваліфікації робочих кадрів агропромислового комплексу. У штаті навчального центру працює методист, який за основною посадою отримує повний посадовий оклад і, крім цього, займається викладацькою діяльністю.

Як викладач методист може проводити заняття у групі № 1 (з 12.01.2009 р. по 16.02.2009 р.), де передбачено навантаження у 184 години, та у групі № 2 (з 01.12.2009 р. по 11.12.2009 р.), де передбачено навантаження в 92 години. Більше груп у 2009 році не заплановано. Щоденне педагогічне навантаження методиста в цих періодах передбачено в розмірі 6 — 8 годин.

Чи може методист мати зазначене педагогічне навантаження та в повному обсязі виконувати роботу методиста в цих періодах?

(м. Харків)

 

Ні, на умовах, зазначених у запитанні, робота виконуватися не може

. Пояснимо чому.

Питання оплати праці працівників освіти регулюються

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Особливості обчислення заробітної плати

адміністративно-господарського персоналу установ та закладів освіти визначено розділом «В» Інструкції № 102 (пп. 90 — 94).

Згідно з

абз. 4 п. 91 Інструкції № 102 працівники закладів освіти (крім керівних працівників) можуть вести викладацьку роботу в цьому ж закладі, але в середньому не більше 2 годин (12 годин на тиждень, 480 годин на рік), якщо вони за основною роботою отримують повний посадовий оклад (ставку).

Якщо такі працівники отримують за основною посадою

0,5 посадового окладу (ставки), то обсяг викладацької роботи їм дозволяється в середньому не більше 3 годин на день (18 годин на тиждень) — абз. 5 п. 91 Інструкції № 102.

Крім того,

як виняток (у зв’язку з виробничою необхідністю) працівники можуть виконувати викладацьку роботу понад зазначену норму. За виконання такої роботи здійснюється погодинна оплата за фактично відпрацьовану кількість годин, але не більше 240 годин на рік (абз. 7 п. 91 Інструкції № 102).

Згідно з

абз. 6 п. 91 Інструкції № 102 за норму годин, визначену в абз. 4 п. 91 Інструкції № 102, оплата провадиться понад основний посадовий оклад (ставку) у порядку, передбаченому відповідно для вчителів, викладачів та керівників гуртків (за тарифікацією). Інакше кажучи, оплата педагогічної роботи методиста повинна здійснюватися на умовах, передбачених для викладачів, згідно з тарифікацією виходячи з кваліфікаційної категорії працівника, його тарифного розряду, посади, установленої ставки зарплати, навантаження, підвищень, доплат та надбавок.

Якщо щоденне педагогічне навантаження методиста в періодах проведення занять складатиме 6 — 8 годин, то це суперечитиме

абз. 4 п. 91 Інструкції № 102. За умови отримання повного посадового окладу за основною посадою (у цьому випадку — методиста) обсяг викладацької роботи методиста у зазначених періодах проведення занять не повинен перевищувати 2 годин на день (12 годин на тиждень).

Зазначимо також, що якщо посади працівників

не відносяться до адміністративно-господарського персоналу, то таким працівникам у цілому дозволяється вести педагогічну роботу в обсязі не більше 240 годин на рік (п. 3 Переліку робіт, що не є сумісництвом, затвердженого спільним наказом Міністерства праці, Міністерства фінансів, Міністерства юстиції України від 28.06.93 р. № 43).

Виконання такої роботи допускається в робочий час з дозволу керівника установи, організації без утримання заробітної плати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі