Теми статей
Обрати теми

Індексація грошових доходів: відповіді на запитання

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ІНДЕКСАЦІЯ ГРОШОВИХ ДОХОДІВ: ВІДПОВІДІ НА ЗАПИТАННЯ

Ольга ХРИСТЕНКО, начальник відділу моніторингу рівня життя Міністерства праці та соціальної політики України

 

ДОПОМОГА ПО ТИМЧАСОВІЙ НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ НЕ ІНДЕКСУЄТЬСЯ

 

У січні 2009 року працівнику було нараховано тільки допомогу по тимчасовій непрацездатності. Як проводити індексацію в цьому місяці?

(м. Харків)

Індексація грошових доходів

— це механізм підвищення грошових доходів населення, який дає можливість частково або повністю відшкодовувати зростання споживчих цін на товари та послуги.

Правові, економічні та організаційні засади проведення індексації грошових доходів громадян визначено

Законом України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII (у редакції від 06.02.2003 р. № 491-IV) (далі — Закон № 1282).

Механізм індексації грошових доходів громадян регулюється

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (зі змінами та доповненнями) (далі — Порядок № 1078).

Згідно зі

ст. 2 Закону № 1282 та п. 2 Порядку № 1078 індексації підлягають грошові доходи громадян, що не мають разового характеру. До індексованих доходів належать оплата праці за виконану роботу відповідно до тарифних ставок (окладів), доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Не індексуються

виплати, що мають разовий характер (матеріальна допомога, грошова допомога при виході на пенсію, винагорода за підсумками роботи за рік тощо). Також згідно з п. 3 Порядку № 1078 не належать до об’єктів індексації оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця та допомога по тимчасовій непрацездатності.

Таким чином, у січні 2009 року працівнику виплачується допомога по тимчасовій непрацездатності без проведення індексації такого доходу.

 

 

ІНДЕКСАЦІЯ ПРИ ПРИСВОЄННІ РАНГУ ДЕРЖСЛУЖБОВЦЯ

 

Державному службовцю 24 лютого буде присвоєно черговий ранг. Чи вважається цей місяць базовим для проведення індексації?

(м. Ужгород)

 

Відповідно до

п. 5 Порядку № 1078 у разі підвищення розмірів мінімальної заробітної плати, а також при збільшенні грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць такого підвищення вважається базовим при розрахунку величини приросту індексу споживчих цін для проведення індексації.

Місяць

підвищення заробітної плати як за рахунок підвищення тарифної ставки (окладу), так і за рахунок інших її постійних складових, вважається відповідно базовим при обчисленні величини приросту індексу споживчих цін для проведення індексації. Індексація за цей місяць не провадиться. З наступного за базовим місяця здійснюється обчислення наростаючим підсумком індексу споживчих цін до перевищення ним установленого порога індексації 101 %.

Доплата за ранг встановлюється з дня присвоєння рангу держслужбовця та разом з іншими обов’язковими виплатами (наприклад, надбавкою за вислугу років) є

обов’язковою складовою заробітної плати держслужбовця.

Таким чином, місяць зростання грошових доходів держслужбовця у зв’язку з

присвоєнням йому чергового рангу вважається базовим при проведенні індексації.

При цьому слід пам’ятати, що

місяць підвищення грошових доходів вважатиметься базовим тільки в тому випадку, якщо сума підвищення перекриє суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці (див. приклад до п. 5 Порядку № 1078, наведений у додатку 4 до Порядку № 1078).

У цьому випадку доплата за ранг установлюється в кінці місяця, тому важливо правильно визначити, чи є він базовим місяцем. Для цього

необхідні розрахунки для визначення лютого базовим місяцем слід проводити виходячи з розрахунку за повний місяць.

Приклад

. Спочатку розрахуємо заробітну плату держслужбовця за лютий 2009 року без урахування підвищення в цьому місяці рангу та суму індексації, яку має бути нараховано в цьому місяці з урахуванням того, що востаннє заробітна плата підвищувалася в лютому 2008 року згідно з постановою КМУ від 06.02.2008 р. № 34 (цей місяць став базовим при проведенні індексації):

а) оклад — 710 грн.;

б) доплата за ранг — 55 грн.;

в) надбавка за вислугу років (15 % посадового окладу з урахуванням доплати за ранг) — 114,75 грн.;

г) надбавка за високі досягнення у праці (50 % посадового окладу з урахуванням доплати за ранг та надбавки за вислугу років) — 439,88 грн.;

д) щомісячна премія (50 % посадового окладу) — 355,00 грн.

Разом:

1674,63 грн.

Оскільки останнім базовим місяцем є лютий 2008 року, то коефіцієнт для проведення індексації зарплати, нарахованої за лютий 2009 року, становить 15,7 %. Сума індексації заробітної плати має скласти

105,03 грн. (669 грн. х 15,7 : 100), де 669 грн. — установлений з 1 січня 2009 року прожитковий мінімум для працездатних осіб, у межах якого індексується заробітна плата.

З 24 лютого 2009 року працівнику присвоюється черговий ранг та встановлюється доплата за присвоєний ранг у розмірі 60 грн.

У зв’язку з тим що доплата за ранг установлюється в кінці місяця, то порівняння суми підвищення заробітної плати в цілому та суми індексації повинно здійснюватися в розрахунку за повний місяць:

а) оклад — 710 грн.;

б) доплата за ранг — 60 грн.;

в) надбавка за вислугу років (15 % посадового окладу з урахуванням доплати за ранг) — 115,50 грн.;

г) надбавка за високі досягнення у праці (50 % посадового окладу з урахуванням доплати за ранг та надбавки за вислугу років) — 442,75 грн.;

д) щомісячна премія (50 % посадового окладу) — 355,00 грн.

Разом:

1683,25 грн.

Таким чином, сума підвищення заробітної плати у зв’язку з присвоєнням чергового рангу з розрахунку за повний місяць складає

8,62 грн. (1683,25 грн. - 1674,63 грн.), що не перекриває суму індексації, яку має бути нараховано в лютому 2009 року (105,03 грн.).

Отже, лютий 2009 року в такому разі не вважається базовим, індексація продовжується на індекси, встановлені відповідно до Порядку № 1078. Сума індексації у лютому становитиме 105,03 грн. (669 грн.

х 15,7 : 100).

 

 

ІНДЕКСАЦІЯ ПРИ ВСТАНОВЛЕННІ НАДБАВКИ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ

 

Державний службовець з 23.02.2009 р. набуде права на надбавку за вислугу років. Чи буде цей місяць базовим для індексації? Річ у тім, що, оскільки надбавка встановлюється в кінці місяця, заробітна плата з урахуванням надбавки за вислугу років не перекриває розміру індексації в цьому місяці.

(м. Київ)

 

Згідно з

п. 5 Порядку № 1078 місяць вважається базовим при визначенні індексу для проведення індексації, якщо відбувається підвищення заробітної плати, зокрема, за рахунок збільшення її постійних складових.

Надбавка за вислугу років є складовою заробітної плати держслужбовця, що не має разового характеру і виплачується постійно з дня її встановлення.

Таким чином, місяць зростання грошових доходів держслужбовця у зв’язку з

установленням надбавки за вислугу років вважається базовим для проведення індексації, але за умови, якщо сума підвищення доходів у цілому перевищить суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці (див. приклад до п. 5 Порядку № 1078, наведений у додатку 4 до Порядку № 1078).

Як і в попередньому запитанні, для

визначення лютого базовим місяцем розрахунки для перевірки дотримання згаданої умови слід проводити виходячи з розрахунку за повний місяць.

 

 

ІНДЕКСАЦІЯ ПРИ ЗАМІЩЕННІ

 

У січні 2009 року вчитель у порядку заміщення відсутнього колеги відпрацював 10 годин на умовах погодинної оплати. Чи вважається цей місяць базовим?

(Одеська обл.)

 

Місяць підвищення грошових доходів працівника у зв’язку з виконанням обов’язків тимчасово відсутнього працівника

не вважається базовим , оскільки таке підвищення має тимчасовий характер. Індексація в цьому випадку здійснюється на загальних підставах, визначених Порядком № 1078.

 

 

ІНДЕКСАЦІЯ ПРИ ВИХОДІ З ВІДПУСТКИ ДЛЯ ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ

 

Як індексувати заробітну плату в разі виходу працівниці з відпустки для догляду за дитиною до трьох років?

(Кіровоградська обл.)

 

У разі виходу працівниці з відпустки для догляду за дитиною до трьох років індексація її заробітної плати має відбуватися в порядку, передбаченому

Порядком № 1078. При цьому умови проведення індексації заробітної плати будуть такі самі, як у відповідної категорії працівників.

Інакше кажучи, заробітна плата в

місяці виходу на роботу підлягає індексації із застосуванням індексів, визначених в установі для відповідної категорії працівників, або посади, яку обіймав працівник.

Приклад

. Жінка вийшла з відпустки для догляду за дитиною до трьох років у січні 2009 року. У цьому місяці для відповідної категорії працівників або посади, яку обіймала працівниця до того, як пішла у відпустку для догляду за дитиною, заробітна плата індексується на 1,5 % у межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Отже, заробітну плату працівниці необхідно проіндексувати на цей коефіцієнт.

 

 

ІНДЕКСАЦІЯ ПРИ ЗВІЛЬНЕННІ

Як індексувати заробітну плату працівника, який звільняється, якщо в місяці звільнення ним відпрацьовано неповний місяць?

(м. Суми)

 

Згідно з

п. 4 Порядку № 1078 заробітна плата індексується в межах прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб. Частина заробітної плати, що перевищує прожитковий мінімум, індексації не підлягає. У 2009 році прожитковий мінімум для працездатних осіб установлено в розмірі 669 грн.

При звільненні працівника, який не відпрацював повний робочий місяць,

індексації підлягає частина грошового доходу в межах прожиткового мінімуму за фактично відпрацьований час.

Інакше кажучи, якщо працівник пропрацював менше місяця і звільнився, його заробітна плата, нарахована в місяці звільнення, індексується в загальному порядку.

Приклад.

У місяці звільнення (лютий 2009 року) працівнику нараховано:

— заробітну плату за фактично відпрацьований час — 589 грн.;

— компенсацію за невикористану відпустку — 300 грн.;

— вихідну допомогу — 500 грн.

Останнім базовим місяцем є жовтень 2008 року.

Оскільки останнім базовим місяцем є жовтень 2008 року, то коефіцієнт для проведення індексації, нарахованої в лютому 2009 року, становить 3,6 %.

Сума заробітної плати не перевищує прожитковий мінімум, отже, індексувати потрібно всю суму заробітної плати, тобто 589 грн. Сума індексації становить 21,20 грн. (589 грн. х 3,6 : 100).

Компенсація за невикористану відпустку та вихідна допомога не індексуються, оскільки ці виплати мають разовий характер.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі