Теми статей
Обрати теми

Грошова винагорода за сумлінну працю педпрацівникам: чи можлива виплата після звільнення

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ГРОШОВА ВИНАГОРОДА ЗА СУМЛІННУ ПРАЦЮ ПЕДПРАЦІВНИКАМ: ЧИ МОЖЛИВА ВИПЛАТА ПІСЛЯ ЗВІЛЬНЕННЯ

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Педагогічний працівник звільнився у серпні 2008 року. Щорічну грошову винагороду за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків за 2007 — 2008 навчальний рік педпрацівникам навчального закладу виплачували у жовтні 2008 року, тобто після звільнення працівника. При цьому винагороду йому не було виплачено. Чи правомірно це?

(м. Харків)

 

Щорічна грошова винагорода за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків — виплата,

гарантована педагогічним працівникам п. 1 ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII. Держава забезпечує педагогічним працівникам надання такої винагороди в розмірі до одного посадового окладу (ставки заробітної плати).

Перелік посад педагогічних працівників, які мають право на зазначену винагороду, затверджено

постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

Однак така винагорода не обов’язково має надаватися кожному педагогічному працівнику. Для її надання необхідне дотримання певних умов.

Так, згідно з

Порядком надання щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам навчальних закладів державної та комунальної форми власності за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків, затвердженим постановою КМУ від 05.06.2000 р. № 898 (далі — Порядок № 898), грошова винагорода надається:

1) педагогічним працівникам дошкільних, загальноосвітніх та інших навчальних закладів системи загальної середньої освіти, позашкільних, професійно-технічних, вищих навчальних закладів та закладів післядипломної освіти чи методичних установ, за винятком тих працівників, які працюють у навчальному закладі або методичній установі за сумісництвом. Отже, грошова винагорода виплачується виключно

за основним місцем роботи;

2) при досягненні успіхів у вихованні дітей, навчанні, професійній підготовці учнівської та студентської молоді, методичному забезпеченні та за відсутності порушень виконавчої і трудової дисципліни. Виплата здійснюється

в межах загальних коштів, передбачених кошторисом навчального закладу на оплату праці.

Зазначимо, що виплата винагороди може здійснюватися

за результатами роботи як у календарному, так і в навчальному році. Оскільки педагогічна діяльність здійснюється переважно протягом навчального року, найприйнятнішою є виплата винагороди за підсумками навчального року;

3)

відповідно до положення, що затверджується керівником навчального закладу або методичної установи за погодженням з профспілковим комітетом. Таке положення може включати додаткові критерії, крім визначених у попередньому пункті, з урахуванням специфіки навчального закладу чи методичної установи;

4)

на підставі наказу керівника закладу, а керівникам — за наказом вищої за рівнем організації.

Розмір щорічної грошової винагороди не може перевищувати одного посадового окладу (ставки заробітної плати)

з урахуванням підвищень.

Таким чином, порядок виплати винагороди прописується установою

самостійно в окремому Положенні про надання щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків. Оскільки п. 3 Порядку № 898 передбачає, що таке Положення може містити додаткові критерії виплати винагороди, то в ньому для уникнення спірних ситуацій необхідно передбачити, зокрема, й порядок виплати винагороди у випадку звільнення працівника до моменту виплати винагороди (див. приклад складання Положення).

Якщо в такому Положенні буде зазначено, що в разі звільнення працівника до виплати грошової винагороди за ним зберігається право на отримання винагороди, то установа зобов’язана виплатити винагороду після звільнення працівника.

Якщо ж у Положенні буде записано, що після звільнення працівник втрачає право на отримання грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання обов’язків, то звільненому працівнику така винагорода не виплачується.

Крім того, слід мати на увазі таке. Якщо винагороду було

нараховано до моменту звільнення, то установа зобов’язана виплатити працівнику її в день звільнення згідно зі ст. 116 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р.

 

Приклад складання Положення загальноосвітньої школи

 

Порядок надання щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків

 

1. Щорічна грошова винагорода за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків (далі — винагорода) надається педагогічним працівникам на підставі

ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII, Порядку надання щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам навчальних закладів державної та комунальної форми власності за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків, затвердженого постановою КМУ від 05.06.2000 р. № 898, цього Положення.

2. Перелік посад педагогічних працівників, які мають право на винагороду, затверджено

постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963. Винагорода надається всім педагогічним працівникам, зазначеним у цьому переліку, за винятком тих, які працюють за сумісництвом.

3. Винагорода надається за підсумками роботи в навчальному році за відсутності порушень виконавчої та трудової дисципліни:

3.1.

Директору:

— за своєчасну підготовку закладу до нового навчального року;

— за організацію злагодженої роботи колективу;

— за створення матеріально-технічної бази закладу, що забезпечує навчально-виховний процес;

— за забезпечення умов охорони життя і здоров’я учнів;

— за організацію контролю за станом навчально-виховного процесу в закладі.

Винагорода директору закладу, якщо він працює на умовах контракту, надається незалежно від умов, визначених у контракті.

3.2.

Заступнику директора:

— за організацію системи підвищення кваліфікації та професійної підготовки вчителів;

— за забезпечення умов для виконання навчальних програм;

— за організацію контролю за навчально-виховним процесом, якістю знань, умінь, навичок учнів;

— за організацію та контроль за роботою щодо забезпечення охорони життя і здоров’я учнів та вчителів.

3.3.

Учителям:

— за виконання навчальних програм, якість знань, умінь, навичок учнів;

— за участь у підготовці закладу до нового навчального року;

— за підвищення кваліфікації та активну участь у науково-методичній роботі;

— за збереження обладнання та матеріальних цінностей школи;

— за активну роботу як уповноваженого з обліку дітей та підлітків шкільного віку на закріпленому за школою мікрорайоні.

4. Розмір винагороди не може перевищувати одного посадового окладу (ставки заробітної плати) з урахуванням підвищень виходячи з розмірів окладів, установлених на момент виплати винагороди.

5 . Виплата винагороди здійснюється протягом трьох місяців після закінчення навчального року.

6. Педагогічним працівникам, які відпрацювали неповний календарний рік, винагорода виплачується за час виконання педагогічної роботи з розрахунку 1/12 річного розміру винагороди за кожен повний календарний місяць виконання обов’язків. При цьому неповні календарні місяці не враховуються.

7. Для виплати винагороди враховуються періоди перебування на лікуванні, у службових відрядженнях, на курсах підвищення кваліфікації, у відпустках (крім відпустки для догляду за дитиною).

8. Виплата винагороди провадиться на підставі наказу керівника, а керівнику — за наказом організації вищого рівня. У наказі зазначається, кому та в якому розмірі належить виплатити винагороду. Наказ погоджується з профспілкою та доводиться до відома кожного члена колективу у 3-денний строк.

9. У разі смерті працівника не отримана ним винагорода виплачується в порядку, установленому законодавством.

10. Винагорода виплачується працівникам, які на момент нарахування і виплати винагороди перебувають у трудових відносинах із закладом.

11. Винагорода не виплачується педагогічним працівникам, які:

— звільнені у зв’язку з порушенням ними трудової дисципліни;

— перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років, за повні календарні роки перебування у відпустці.

12. Виплата винагороди здійснюється в межах загальних коштів, передбачених кошторисом навчального закладу на оплату праці.

13. Сума грошової винагороди включається до фонду оплати праці та відповідно до законодавства враховується під час визначення бази (об’єкта) для обкладення ПДФО, для нарахування страхових внесків до фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, у тому числі до Пенсійного фонду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі