Теми статей
Обрати теми

Витрачання орендної плати

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВИТРАЧАННЯ ОРЕНДНОЇ ПЛАТИ

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи можна витрачати надходження від оренди майна установи на ремонт медичного обладнання?

(м. Харків)

 

Оренда

— це засноване на договорі строкове платне володіння і користування землею, основними засобами, іншим майном, переданим орендодавцем орендареві для здійснення ним діяльності, відповідно до покладених функцій.

Організаційні відносини, пов’язані з передачею в оренду майна бюджетних установ, регулюються положеннями

Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 10.04.92 р. № 2269-XII (далі — Закон № 2269).

Методику розрахунку і використання плати за оренду державного майна затверджено

постановою КМУ від 04.10.95 р. № 786.

Згідно з

п. 2 ст. 19 Закону № 2269 для об’єктів, що перебувають у комунальній власності, методика розрахунку і порядку використання орендної плати визначається органами місцевого самоврядування.

Відповідно до

п. 2 Переліку груп власних надходжень бюджетних установ, вимог щодо їх утворення та напрямів використання, затвердженого постановою КМУ від 17.05.2002 р. № 659 (далі — постанова № 659), плата за оренду майна бюджетних установ належить до третьої підгрупи першої групи власних надходжень бюджетних установ.

Надходження від плати за оренду майна плануються за спеціальним фондом кошторису. Видатки спеціального фонду мають постійне бюджетне призначення, яке дає право провадити їх виключно в межах і за рахунок відповідних надходжень до спеціального фонду.

Відповідно до

п. 1 постанови КМУ «Про затвердження Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ» від 28.02.2002 р. № 228 спеціальний фонд кошторису містить обсяг надходжень зі спеціального фонду бюджету на конкретну мету та їх розподіл за повною економічною класифікацією на здійснення відповідних видатків згідно із законодавством, а також на реалізацію пріоритетних заходів, пов’язаних з виконанням установою основних функцій.

До кошторисів можуть включатися тільки видатки, передбачені законодавством, необхідність здійснення яких обумовлена характером діяльності установи.

Видатки на придбання обладнання, капітальний ремонт приміщень тощо, які не є першочерговими, можуть передбачатися лише за умови забезпечення коштами невідкладних витрат та відсутності заборгованості.

Видатки спеціального фонду кошторису за рахунок власних надходжень плануються у такій послідовності: за встановленими напрямками використання, на погашення заборгованості установи з бюджетних зобов’язань за спеціальним і загальним фондами кошторису та на проведення заходів, пов’язаних з виконанням основних функцій, які не забезпечені (або частково забезпечені) видатками загального фонду.

Відповідно до

п. 3 постанови № 659 власні надходження, які належать до третьої підгрупи першої групи, а саме плата за оренду майна бюджетних установ, використовуються в першу чергу на утримання, обладнання, ремонт майна бюджетних установ .

Таким чином, ви можете витратити орендну плату на ремонт медичного обладнання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі