Теми статей
Обрати теми

Розмір плати за суборенду

Редакція ББ
Відповідь на запитання

РОЗМІР ПЛАТИ ЗА СУБОРЕНДУ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

Районна рада є власником приміщення, яке здається в оренду державній установі — управлінню праці та соціального захисту населення з правом суборенди. Управління праці та соціального захисту населення здає частину приміщення районному центру соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян, який є державною організацією і фінансується з місцевого бюджету. Районною радою було прийняте рішення про впорядкування питань щодо передачі в оренду майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст району, згідно з яким розмір річної орендної плати за оренду нерухомого майна бюджетними організаціями, що фінансуються за рахунок районного бюджету, а також інвалідами з метою використання під гаражі для спеціальних засобів пересування становить 1 гривню.

Яку орендну ставку необхідно застосовувати управлінню праці та соціального захисту населення під час здачі в суборенду приміщення районному центру соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян?

(Харківська обл.)

 

Організаційні відносини, пов’язані з передачею в оренду майна державних підприємств та організацій, підприємств, заснованих на майні, що належить Автономній Республіці Крим або перебуває в комунальній власності, їх структурних підрозділів, регулює

Закон України «Про оренду державного та комунального майна» від 10.04.92 р. № 2269-XII (далі — Закон про оренду).

Під

суборендою слід розуміти передачу орендарем орендованого ним об’єкта в оренду третій особі.

Відповідно до

ст. 22 Закону про оренду орендар має право передати в суборенду нерухоме та інше окреме індивідуально визначене майно (окремі верстати, обладнання, транспортні засоби, нежилі приміщення тощо), якщо інше не передбачено договором оренди. При цьому строк надання майна в суборенду не може перевищувати терміну дії договору оренди.

Плата за суборенду цього майна, яку отримує орендар,

не повинна перевищувати орендної плати орендаря.

Розрахунок та справляння плати за оренду державного майна слід проводити відповідно до вимог

Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна, затвердженої постановою КМУ від 04.10.95 р. № 786 (далі — Методика № 786).

Згідно з

п. 10 Методики № 786 розмір річної орендної плати за оренду нерухомого майна бюджетними організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету, державними та комунальними телерадіоорганізаціями, редакціями державних і комунальних періодичних видань та періодичних видань, заснованих об’єднаннями громадян, державними науково-дослідними установами, навчальними закладами, трудовими і журналістськими колективами, підприємствами зв’язку, що їх розповсюджують, а також інвалідами з метою використання під гаражі для спеціальних засобів пересування становить 1 гривню.

На місцевому рівні відповідно до

п. 10 Методики № 786 розробляються та затверджуються рішеннями місцевих органів влади регіональні методики, що й мало місце у вашому випадку. Таким чином, для установ та організацій, які фінансуються з місцевого бюджету, у вашому регіоні слід застосовувати орендну ставку в розмірі 1 гривні.

Відповідно до

п. 18 Методики № 786 розмір плати за суборенду нерухомого та іншого окремого індивідуально визначеного майна розраховується в порядку, встановленому Методикою № 786 для розрахунку розміру плати за оренду зазначеного майна, а у вашому випадку згідно з рішенням районної ради.

Ураховуючи вищевикладене, управлінню праці та соціального захисту населення під час здачі в суборенду приміщення районному центру соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян необхідно застосовувати орендну ставку — 1 гривня на рік.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі