Теми статей
Обрати теми

Користування землею спадщини

Редакція ББ
Відповідь на запитання

КОРИСТУВАННЯ ЗЕМЛЕЮ СПАДЩИНИ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

На території територіальної громади знаходяться земельні ділянки, які є спадщиною, але за якими спадкоємців на сьогоднішній момент немає. Засіданням сесії сільської ради прийнято й ухвалено рішення щодо утворення спеціального фонду та затвердження положення про порядок формування і використання коштів фонду, а також відшкодування збитків при землекористуванні в разі звернення спадкоємців.

Чи може сільська рада надати цю землю в оренду та зарахувати орендну плату до спеціального цільового фонду?

(Одеська обл.)

 

У вирішенні цього питання насамперед звернемося до

Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — ЦКУ).

Відповідно до

ст. 1270 ЦКУ для прийняття спадщини встановлюється строк у 6 місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Якщо спадкоємець протягом цього строку не подав заяву про прийняття спадщини, то згідно з

ст. 1272 ЦКУ він вважається таким, що не прийняв її.

Звернемо вашу увагу на те, що в цей строк об’єкт спадщини

ні в чиїй власності не знаходиться. Як визначено в ст. 140 Земельного кодексу України від 25.10.2001 р. № 2768-III (далі — ЗКУ), смерть власника земельної ділянки за відсутності спадкоємця є підставою для припинення права власності на земельну ділянку.

Згідно зі

ст. 1283 ЦКУ нотаріус за місцем відкриття спадщини, а в населених пунктах, де немає нотаріуса, відповідні органи місцевого самоврядування з власної ініціативи або за заявою спадкоємців уживають заходів щодо охорони спадкового майна. Охорона спадкового майна триває до закінчення строку, встановленого для прийняття спадщини, тобто протягом 6 місяців. Витрати на охорону спадкового майна відшкодовуються спадкоємцями відповідно до їхньої частки у спадщині.

Крім того, відповідно до

ст. 1285 ЦКУ, якщо у складі спадщини є майно, яке потребує утримання, догляду, вчинення інших фактичних чи юридичних дій для підтримання його в належному стані, нотаріус, а в населених пунктах, де немає нотаріуса, — відповідний орган місцевого самоврядування в разі відсутності спадкоємців або виконавця заповіту укладають договір на управління спадщиною з іншою особою.

Для вирішення питання укладання договору на управління спадщиною та з метою формування єдиної практики укладання договорів на управління спадщиною Міністерство юстиції України надало роз’яснення в

листі від 04.10.2005 р. № 31-32/1694.

Договір на управління майном є

двостороннім договором. Установником управління може бути нотаріус, а в населених пунктах, де немає нотаріуса, — відповідний орган місцевого самоврядування.

Друга сторона договору на управління спадщиною (управитель) законодавцем не конкретизована. Коло осіб, які можуть бути призначені управителями спадковим майном, не обмежено, а тому управителем майна може бути будь-яка фізична особа, яка має повну цивільну дієздатність, а також юридична особа.

Як визначає Міністерство юстиції, законодавець не встановив спеціальної вимоги стосовно форми договору на управління спадковим майном, але з метою чіткого визначення меж здійснення сторонами договору своїх прав та обов’язків, а в разі необхідності — визначення в судовому порядку меж відповідальності сторін договір на управління спадковим майном

повинен бути укладений у письмовій формі.

Примірна форма договору на управління спадщиною наведена в додатку до

листа.

Відповідно до

ст. 1285 ЦКУ управитель має право на вчинення будь-яких необхідних дій, спрямованих на збереження спадщини до з’явлення спадкоємців або до прийняття спадщини, а також має право на плату за виконання своїх повноважень.

Надання таких земельних ділянок в оренду на час знаходження спадкоємця

неможливе. Як уже зазначалося, на період пошуку спадкоємця земельні ділянки не знаходяться ні в чиїй власності, а згідно з п. 93 ЗКУ орендодавцями земельних ділянок є їх власники або уповноважені ними особи.

Право власності на землю в цьому випадку набуде спадкоємець тільки після прийняття спадщини (

ст. 81 ЗКУ).

Згідно зі

ст. 1277 ЦКУ в разі відсутності спадкоємців за заповітом і законом усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття суд визнає спадщину відумерлою за заявою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. У цьому випадку її можна надати в оренду.

Як визначено в

ст. 4 Закону України «Про оренду землі» від 06.10.98 р. № 161-XIV, орендодавцями земельних ділянок, що перебувають у комунальній власності, є сільські, селищні, міські ради в межах повноважень, визначених законодавством.

Плата, отримана від надання земельних ділянок в оренду, повинна надходити до спеціального фонду місцевого бюджету, у тому числі може надходити й до цільового фонду.

Згідно зі

ст. 68 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР органи місцевого самоврядування можуть утворювати цільові фонди, які є складовою спеціального фонду відповідного місцевого бюджету. Порядок формування та використання цільових фондів визначається положенням про ці фонди, що затверджується відповідною місцевою радою. При цьому склад видатків, які можуть передбачатися положенням про цільовий фонд, повинен відповідати видаткам, які визначені чинним законодавством як видатки місцевих бюджетів.

Цільові фонди, утворені Верховною Радою Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування і місцевими органами виконавчої влади, відповідно до наказу Міністерства фінансів України «Про бюджетну класифікацію та її запровадження» від 27.12.2001 р. № 604 належать згідно з Тимчасовою класифікацією видатків та кредитування місцевих бюджетів до коду 240900.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі