Теми статей
Обрати теми

Тривалість робочого тижня, основної та додаткової відпусток практичного психолога

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці контрольно-ревізійної служби

ТРИВАЛІСТЬ РОБОЧОГО ТИЖНЯ, ОСНОВНОЇ ТА ДОДАТКОВОЇ ВІДПУСТОК ПРАКТИЧНОГО ПСИХОЛОГА

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

Згідно з наказом МОЗ від 12.03.2008 р. № 122 у психіатричній лікарні введено посаду практичного психолога, який належить до педагогічних працівників. Яка тривалість робочого тижня, щорічних основної та додаткової відпусток повинна бути в такого працівника?

(м. Краматорськ)

 

Насамперед зазначимо декілька слів щодо

наказу Міністерства охорони здоров’я України від 12.03.2008 р. № 122 (далі — наказ № 122). Цим документом було внесено зміни до наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про штатні нормативи і типові штати закладів охорони здоров’я» від 23.02.2000 р. № 33 (далі — наказ № 33).

У числі інших змін було встановлено: замінити в усіх додатках до

наказу № 33 назву посади «психолог» на посаду «лікар-психолог» або «практичний психолог» залежно від профілю закладу та його функцій.

Здебільшого таку зміну було спрямовано на приведення

наказу № 33 у відповідність до чинного законодавства та конкретніше зазначення посади.

Наприклад,

Переліком посад педагогічних і науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963 (далі — Перелік № 963), не передбачено посаду «психолог». Згідно з Переліком № 963 до посад педагогічних працівників належить безпосередньо посада «практичний психолог».

Відповідно до

наказу Мінпраці «Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 80. Соціальні послуги» від 14.10.2005 р. № 324 практичний психолог бере участь в організації освітнього процесу, забезпеченні всебічного особистого розвитку дітей, підлітків, молоді, зміцненні психічного здоров’я.

Кваліфікаційні вимоги, що висуваються до посади практичного психолога, такі.

Практичний психолог вищої категорії

: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); підвищення кваліфікації; стаж роботи за спеціальністю — не менше 8 років, у тому числі за професією практичного психолога — не менше 5 років.

Практичний психолог I категорії

: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); підвищення кваліфікації; стаж роботи за спеціальністю — не менше 5 років, у тому числі за професією практичного психолога — не менше 3 років.

Практичний психолог II категорії

: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); підвищення кваліфікації; стаж роботи за спеціальністю — не менше 3 років, у тому числі за професією практичного психолога — не менше 1 року.

Практичний психолог

: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст) без вимог до стажу роботи.

Відповідно до

п. 2.1 Типового положення про атестацію педагогічних працівників України, затвердженого наказом Міносвіти України від 20.08.93 р. № 310, ці працівники належать до педагогічних працівників, які підлягають атестації.

Штатні нормативи медичного, фармацевтичного, педагогічного персоналу, працівників кухонь психіатричних лікарень (відділень, палат), у тому числі дитячих, затверджено

додатком 10 до наказу № 33.

До внесення змін

наказом № 122 у п. 53 розділу V «Педагогічний та інший персонал» додатка 10 до наказу № 33 зазначалося: посади психологів установлюються залежно від обсягу роботи, але не менше 1 посади на 200 ліжок.

З 1 липня 2008 року (дати набуття чинності змінами, унесеними

наказом № 122) посада «психолог» мала бути замінена на «практичний психолог».

При визначенні тривалості робочого тижня, щорічних основної та додаткової відпусток практичного психолога необхідно виходити з нормативно-правових документів, що регулюють ці питання для працівників освіти з урахуванням специфіки діяльності лікувального закладу.

 

Тривалість робочого тижня

Згідно з

п. 4.8 Положення про психологічну службу системи освіти України, затвердженого наказом Міносвіти від 03.05.99 р. № 127, тривалість робочого тижня практичного психолога в навчальних закладах становить 40 годин.

Як відомо,

Норми робочого часу для працівників закладів та установ охорони здоров’я затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25.05.2005 р. № 319 (далі — Норми № 319). Проте Нормами № 319 конкретну тривалість робочого тижня практичного психолога в закладах охорони здоров’я не встановлено. У зв’язку з цим зазначимо таке.

Статтею 50 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р.

(далі — КЗпП) передбачено, що нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.

При цьому для працівників, зайнятих на роботах зі

шкідливими умовами праці, установлюється скорочена тривалість робочого часу — не більше 36 годин на тиждень (ст. 51 КЗпП).

Перелік виробництв, цехів, професій і посад зі шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня

затверджено постановою КМУ від 21.02.2001 р. № 163 (далі — постанова № 163). Згідно з цим Переліком у психіатричних (психоневрологічних) закладах охорони здоров’я та соціального захисту населення психологу, який безпосередньо та повний день працює з хворими, установлюється скорочена тривалість робочого часу — 36 годин на тиждень.

Згідно з

п. 5 Норм № 319 для працівників, які працюють у шкідливих умовах праці, установлюється скорочена тривалість робочого тижня відповідно до постанови № 163 на підставі результатів атестації робочих місць, порядок проведення якої затверджено постановою КМУ «Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» від 01.08. 92 р. № 442 (далі — Порядок № 442).

Інакше кажучи, для встановлення скороченого робочого тижня практичному психологу тривалістю 36 годин на тиждень слід провести атестацію його робочого місця згідно з

Порядком № 442.

 

Тривалість щорічної основної відпустки

Відповідно до

ч. 6 ст. 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР ( далі — Закон про відпустки) педагогічним, науково-педагогічним та науковим працівникам надається щорічна основна відпустка тривалістю до 56 календарних днів.

Конкретну тривалість щорічної основної відпустки таких працівників визначено

Порядком надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затвердженим постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346 (далі — Порядок № 346), залежно від типу закладу та посади, яку обіймає працівник.

Водночас тривалість щорічної основної відпустки практичного психолога, який є штатним працівником психіатричної лікарні,

Порядком № 346 на сьогодні не визначено, тому вважаємо, що слід виходити із загальної норми ч. 1 ст. 6 Закону про відпустки, згідно з якою щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менше 24 календарних днів*.

* На цей момент питання встановлення тривалості щорічної основної відпустки практичному психологу залишається відкритим. Для його вирішення надіслано відповідні запити до Мінпраці, Міносвіти та Міністерства охорони здоров’я. —

Прим. ред.

 

Тривалість щорічної додаткової відпустки

Відповідно до

ст. 8 Закону про відпустки щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці надається окремим категоріям працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, згідно зі списком, затвердженим Кабінетом Міністрів України.

Так,

постановою КМУ від 17.11.97 р. № 1290 затверджено Список виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеної ризику для здоров’я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці (додаток 2 до цієї постанови).

Згідно з

розділом XVII «Охорона здоров’я, освіта та соціальна допомога» цього Списку психолог, який безпосередньо працює з хворими у психіатричних (психоневрологічних) закладах та установах (п. 31), у дитячих психіатричних (психоневрологічних) лікувально-профілактичних закладах та установах (п. 44) має право на додаткову щорічну відпустку тривалістю до 11 календарних днів.

Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним або трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі