Теми статей
Обрати теми

На які цілі можна витрачати частину пенсії студентів, які втратили годувальника, що надходить установам освіти від пенсійного фонду

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці Міносвіти

НА ЯКІ ЦІЛІ МОЖНА ВИТРАЧАТИ ЧАСТИНУ ПЕНСІЇ СТУДЕНТІВ, ЯКІ ВТРАТИЛИ ГОДУВАЛЬНИКА, ЩО НАДХОДИТЬ УСТАНОВАМ ОСВІТИ ВІД ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ

 

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці і нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки України

На повному державному забезпеченні утримуються студенти, яким призначено пенсії у зв’язку з утратою годувальника. На розрахункові рахунки установ навчальних закладів надходять кошти від Пенсійного фонду (50 % призначеної пенсії у зв’язку з утратою годувальника). На які цілі ці кошти мають бути спрямовані?

 

Статтею 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. № 2342

та п. 13 постанови КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226 встановлено, що право на повне державне утримання в навчальних закладах мають діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, особи з їх числа, а також учні та студенти, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів.

Повне державне утримання передбачає забезпечення студентів з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, харчуванням, одягом, взуттям і м’яким інвентарем, а також обов’язково соціальною стипендією та безкоштовним гуртожитком.

Відповідно до

Примірного положення про студентський гуртожиток вищого навчального закладу, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 13.11.2007 р. № 1004, студенти з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, розміщуються в гуртожитку, за умови відсутності в них іншого місця проживання.

Студенти, які згідно із

Законом України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-XII отримують пенсію в разі втрати годувальника, теж зараховуються на повне державне утримання після досягнення повноліття, якщо на це є підстави. Згідно зі ст. 37 цього Закону пенсію в разі втрати годувальника студенти отримують до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23-річного віку.

Дітям — круглим сиротам за період перебування на повному державному утриманні пенсії в разі втрати годувальника виплачуються в повному розмірі.

Іншим дітям, які перебувають на повному державному утриманні, виплачується 50 % призначеної пенсії. Частина пенсії перераховується на банківські рахунки навчальних закладів, де ця особа перебуває, і спрямовується виключно на поліпшення умов проживання в цих закладах. Наприклад: придбання товарів господарського призначення та предметів першої необхідності; предметів гардероба та текстильної білизни; поточний ремонт приміщення, обладнання, інвентарю тощо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі