Теми статей
Обрати теми

Щодо формування штатної чисельності медичного персоналу геріатричних відділень у складі будинків-інтернатів інших профілів

Редакція ББ
Лист від 10.12.2008 р. № 13687/0/14-08/014

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЩОДО ФОРМУВАННЯ ШТАТНОЇ ЧИСЕЛЬНОСТІ МЕДИЧНОГО ПЕРСОНАЛУ ГЕРІАТРИЧНИХ ВІДДІЛЕНЬ У СКЛАДІ БУДИНКІВ-ІНТЕРНАТІВ ІНШИХ ПРОФІЛІВ

Лист від 10.12.2008 р. № 13687/0/14-08/014

 

Міністерство праці та соціальної політики розглянуло лист <…> щодо формування штатної чисельності медичного персоналу геріатричних відділень у складі будинків-інтернатів інших профілів і повідомляє.

Будинки-інтернати для громадян похилого віку та інвалідів і пансіонати для ветеранів війни та праці здійснюють свою діяльність відповідно до «Типового положення про будинок-інтернат для громадян похилого віку та інвалідів, геріатричний будинок-інтернат, пансіонат для ветеранів війни та праці», затвердженого наказом Мінпраці від 29.12.2001 р. № 549, зареєстрованого у Мінюсті 29.01.2002 р. за № 67/6355.

Згідно з п. 1.2 зазначеного Типового положення будинок-інтернат утворюється, реорганізовується та ліквідовується за відповідним рішенням обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, за поданням Міністерства праці та соціального захисту Автономної Республіки Крим, головних управлінь праці та соціального захисту населення обласних держадміністрацій, Головного управління соціального захисту населення Київської міської держадміністрації, Управління праці та соціального захисту населення Севастопольської міської держадміністрації, погодженим з Міністерством праці та соціальної політики України.

Відповідно до листа Міністерства соціального забезпечення УРСР від 17.07.90 р. № 19-60/3-01

можливе перепрофілювання окремих будинків-інтернатів або відділень в будинки-інтернати або відділення геріатричного профілю зі штатом та умовами оплати праці відповідно до психоневрологічних інтернатів.

При складанні штатного розпису у будинку-інтернаті загального типу, до складу якого входить геріатричне відділення, необхідно користуватись штатними нормативами для будинків-інтернатів загального типу, при цьому виділивши працівників геріатричного відділення.

Геріатричні відділення призначені для проживання осіб із значними віковими порушеннями психіки, підтвердженими відповідними медичними довідками. Отже, згідно з пп. 1.2 та 1.13 Переліку закладів (підрозділів) та посад, робота в яких дає право на підвищення посадових окладів (ставок) у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці, затвердженого спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519, право на особливі умови режиму праці та оплати праці мають працівники геріатричного відділення та, відповідно, працівники, які безпосередньо здійснюють обслуговування підопічних геріатричного профілю. Одночасно п. 10 розділу 2.4.5 вищевказаного наказу визначено, що посадові оклади керівників будинків-інтернатів загального типу, до складу яких входять відділення з контингентом підопічних, які мають порушення психіки, підвищуються на 25 відсотків.

Окремо слід зазначити, що з метою подальшого реформування системи надання соціальних послуг у стаціонарних установах системи праці та соціального захисту населення, підвищення якості їх надання та з метою удосконалення штатної чисельності працівників інтернатних установ та терцентрів наказом Мінпраці від 01.10.2008 р. № 411 «Про затвердження Норм часу і норм чисельності працівників будинків-інтернатів (усіх типів) та стаціонарних відділень територіальних центрів соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян системи праці та соціального захисту населення» затверджені зазначені норми. Одночасно цим наказом визнано такими, що втратили чинність, накази Міністерства соціального забезпечення УРСР від 31.01.53 р. № 25 «Про штатні нормативи медичних працівників і персоналу кухонь та їдалень установ соціального забезпечення Української РСР», від 12.08.76 р. № 110 «Про зміни штатних нормативів медичного персоналу та працівників кухонь і їдалень будинків-інтернатів для престарілих та інвалідів», від 08.05.90 р. № 72 «Про введення штатних нормативів медичного персоналу будинків-інтернатів для престарілих та інвалідів», від 01.01.91 р. № 3 «Про штатні нормативи медичного персоналу будинків-інтернатів для престарілих та інвалідів», додатки 7, 14 — 15, 18, пункт 4 додатка 20, 36 — 38 до наказу Міністерства праці та соціальної політики України від 08.12.2006 р. № 462 «Про затвердження Нормативів мінімального споживання при наданні соціальних послуг громадянам похилого віку та інвалідам в установах системи Мінпраці». Вищевказаний наказ надіслано листом від 03.10.2008 р. № 10617/0/14-08/014 для використання в роботі головним управлінням праці та соціального захисту населення з дорученням забезпечити копією документа місцеві управління праці та соціального захисту населення, всі терцентри та будинки-інтернати усіх типів.

Стосовно методики розрахунку оплати за утримання підопічних, які мають працездатних дітей або родичів, які відповідно до чинного законодавства зобов’язані їх утримувати та які мають згідно з чинним законодавством пільги, то надання платних соціальних послуг у стаціонарних інтернатних установах передбачено Законом України «Про соціальні послуги». Порядком регулювання тарифів на платні соціальні послуги, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 09.04.2005 р. № 268, не передбачено здійснення розрахунку тарифу на платні послуги з урахуванням наявних пільг підопічного.

Оскільки на цей час відсутній порядок розрахунку платних соціальних послуг за перебування у стаціонарних установах з урахуванням наявних пільг підопічних, цей розрахунок необхідно здійснювати відповідно до вищевказаного Порядку.

 

Заступник Міністра С. Бичков

 

Коментар редакції

 

ЯК ФОРМУВАТИ ШТАТИ ГЕРІАТРИЧНИХ ВІДДІЛЕНЬ ТА РОЗРАХОВУВАТИ ПЛАТУ ЗА УТРИМАННЯ ПІДОПІЧНИХ

У

листі, що коментується, Мінпраці роз’яснює питання щодо правильності розрахунку штатної чисельності медичного персоналу будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів і пансіонатів для ветеранів війни та праці загального типу за наявності в них геріатричних відділень.

Зокрема, в будинках-інтернатах загального типу штатний розпис складається відповідно до штатних нормативів для будинків-інтернатів загального типу. При цьому, якщо в них створені геріатричні відділення, то їх необхідно

виділити окремо.

Норми чисельності працівників будинків-інтернатів та норми їх робочого часу визначаються відповідно до

наказу Міністерства праці та соціальної політики України «Про затвердження Норм часу і норм чисельності працівників будинків-інтернатів (усіх типів) та стаціонарних відділень територіальних центрів соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян системи праці та соціального захисту населення» від 01.10.2008 р. № 411.

Що стосується штатів геріатричних відділень та умов оплати праці працівників цих відділень, то вони встановлюються

відповідно до тих, які визначені для психоневрологічних інтернатів . Це пов’язано з тим, що геріатричні відділення створюються для проживання осіб зі значними віковими порушеннями психіки, що має бути підтверджено відповідними медичними довідками.

Відносно методики розрахунку плати за утримання підопічних будинків-інтернатів, які мають працездатних дітей або родичів та мають пільги, зазначимо таке.

Згідно з

п. 3.5 Типового положення про будинок-інтернат для громадян похилого віку та інвалідів, геріатричний пансіонат, пансіонат для ветеранів війни і праці, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 29.12.2001 р. № 549, за наявності вільних місць до будинку-інтернату можуть прийматися особи, котрі мають працездатних дітей або родичів, які відповідно до чинного законодавства зобов’язані їх утримувати, за умови стовідсоткового відшкодування будинку-інтернату витрат на їх утримання.

Особам, які мають згідно з чинним законодавством України пільги і влаштовуються до будинку-інтернату на платній основі, розмір суми сплати за їх утримання розраховується з урахуванням наявних пільг. Але з урахуванням того, що на теперішній час порядок розрахунку платних послуг з урахуванням пільг відсутній, Мінпраці порекомендувало здійснювати такий розрахунок відповідно до Порядку регулювання тарифів на платні соціальні послуги, затвердженого постановою КМУ від 09.04.2005 р. № 268.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі