Теми статей
Обрати теми

Як заповнити рядки звіту неприбуткових: запитання та відповіді

Редакція ББ
Стаття

ЯК ЗАПОВНИТИ РЯДКИ ЗВІТУ НЕПРИБУТКОВИХ: ЗАПИТАННЯ ТА ВІДПОВІДІ

 

Наближається граничний строк подання Податкового звіту про використання коштів неприбутковими установами та організаціями за 2008 рік. А отже, саме час нагадати вам основні правила його заповнення та відповісти на запитання, що надійшли до редакції з цієї теми.

Тетяна ЗЕМЛЯНА, консультант

 

Звіт

про використання коштів неприбутковими установами та організаціями (далі — Звіт) відповідає статусу податкової декларації. Це означає, що:

1) Звіт

подається в оригіналі до податкового органу за місцезнаходженням бюджетної організації протягом 40 к. дн., наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду (п. 4.1 Порядку № 233, абз. «б» п.п. 4.1.4 Закону № 2181). Останній день подання Звіту за 2008 рік — 9 лютого 2009 року.

Звіт можна надіслати поштою з повідомленням про вручення не пізніше ніж за

10 днів до закінчення граничного строку його подання;

2)

сплата податку здійснюється у строки, визначені п.п. 5.3.1 Закону № 2181 , а саме протягом 10 к. дн., наступних за останнім днем граничного строку подання Звіту. Останній день сплати податку за 2008 рік — 19 лютого 2009 року;

3)

у разі неподання Звіту вчасно сплачується штраф у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання та затримку (170 грн.). Також слід мати на увазі, що відповідно до п.п. 4.1.2 Закону № 2181 податкову звітність, заповнену без зазначення обов’язкових реквізитів, не підписану посадовими особами та не скріплену печаткою платника податку, може не бути визнано податковими органами.

 

ВЛАСНІ НАДХОДЖЕННЯ НЕ ОБКЛАДАЮТЬСЯ ПОДАТКОМ НА ПРИБУТОК ТА ВІДОБРАЖАЮТЬСЯ У ЧАСТИНі І ЗВІТУ

 

На спецрахунок установи надійшли кошти від здавання брухту чорних металів. Який порядок відображення такої суми у Звіті? Чи обкладається вона податком на прибуток, якщо нашу установу зареєстровано як неприбуткову?

(Одеська обл.)

Почнемо з другого запитання.

Доходи бюджетних установ, отримані ними від здавання брухту чорних металів, як і інші власні надходження, не обкладаються податком на прибуток. Розповімо, чому це так.

Як відомо, бюджетні установи та організації є неприбутковими. Це зазначено в

п.п. 6 п. 1 ст. БКУ та в абз. «а» п.п. 7.11.1 Закону про податок на прибуток. До них належать органи державної влади, органи місцевого самоврядування і створені ними установи чи організації, що утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів.

Неприбуткові установи та організації вносять до Реєстру неприбуткових установ та організацій і присвоюють їм відповідну ознаку неприбутковості. Після цього вони можуть застосовувати пільговий режим оподаткування щодо отриманих ними доходів.

До доходів бюджетних установ, звільнених від обкладення податком на прибуток, насамперед належать доходи, перелічені в

п.п. 7.11.2 Закону про податок на прибуток.

Крім того, не обкладаються податком на прибуток

власні надходження бюджетних установ та організацій, що зараховуються до складу спеціального фонду. Це випливає з п.п. 7.11.8 Закону про податок на прибуток і Податкового роз’яснення № 409, що діє досі. Перелік власних надходжень бюджетних установ визначено постановою № 659.

Далі наведено перелік доходів бюджетних установ, звільнених від оподаткування (див. с. 20).

Кошти, що надійшли на спецрахунок установи від здавання брухту чорних металів, згідно з

постановою № 659 належать до 4-ї підгрупи групи І власних надходжень бюджетних установ. Такі надходження спрямовуються на покриття видатків, пов’язаних з організацією збирання і транспортування брухту на приймальні пункти, на преміювання осіб, які безпосередньо зайняті його збиранням, а також на господарські потреби бюджетних установ відповідно до затвердженого кошторису*.

* Згідно з постановою КМУ «Про затвердження Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ» від 28.02.2002 р. № 228 після надходження на рахунок установи коштів від реалізації брухту до кошторису необхідно внести відповідні зміни.

 

img 1

 

Доходи, отримані бюджетною установою за звітний період і звільнені від оподаткування, відображаються в

першій частині Звіту (заповненню підлягають рядки з 1 по 1.3.7).

Що стосується відображення коштів, отриманих від здавання брухту чорних металів, то такі кошти мають знайти відображення в

рядку 1.3.6 «Інші надходження до спеціального фонду» на підставі підтверджуючих документів.

Доходи, отримані від здавання брухту чорних металів,

у повній сумі залишаються в розпорядженні бюджетної установи, тому у Звіті відображається вся сума отриманих коштів.

Водночас нагадаємо, що не всі кошти, які належать до власних надходжень, залишаються в розпорядженні бюджетних установ. До таких коштів належать:

а)

плата за оренду майна (як нерухомого, так і рухомого), що належить бюджетним організаціям, які утримуються за рахунок коштів держбюджету. Так:

50 % орендної плати зараховуються до складу доходів спеціального фонду (п. 15 ст. 6 Закону про держбюджет-2009). Такі доходи відображаються в рядку 1.3.4 Звіту;

50 % плати за оренду майна підлягає зарахуванню до складу загального фонду держбюджету (п. 30 ст. 2 Закону про держбюджет-2009). У Звіті ця частина орендної плати не відображається.

Винятком

з цього правила є плата за оренду військового майна та майна Національної академії наук України і галузевих академій наук, що повністю зараховується в дохід спеціального фонду їх кошторису;

б)

кошти за здавання у вигляді брухту і відходів золота, платини, металів платинової групи, дорогоцінного каміння, срібла. Власними в цьому випадку є (відображаються в рядку 1.3.6 Звіту):

20 % коштів, отриманих за брухт та відходи золота, платини, металів платинової групи і дорогоцінне каміння;

50 % коштів, отриманих за брухт і відходи срібла.

Відповідно 80 і 50 % зазначених коштів підлягають перерахуванню в дохід загального фонду держбюджету та у Звіті не відображаються.

Кошти від продажу будівель і споруд

повністю перераховуються в дохід того бюджету, за рахунок якого утримується установа, тому у Звіті вони не відображаються.

 

ЯК ВІДОБРАЖАЄТЬСЯ У ЗВІТІ БЕЗОПЛАТНО ОТРИМАНЕ МАЙНО

 

Нашій установі у 2008 році було безоплатно передано меблеву стінку та газову плиту. Який порядок відображення такого виду надходжень у Звіті?

(Одеська обл.)

 

До доходів бюджетних установ, звільнених від обкладення податком на прибуток, належать, зокрема, власні надходження, перелік яких визначено

постановою № 659 (див. попереднє запитання).

Згідно з

постановою № 659 благодійні внески, гранти і подарунки належать до 1-ї підгрупи групи II власних надходжень бюджетних установ. Це: всі види добровільної безповоротної та безоплатної допомоги у вигляді передачі будь-яких видів майна, благодійні внески, гранти і подарунки, у тому числі внески від спонсорів та меценатів.

Таким чином, вартість безоплатно отриманих необоротних активів (меблевої стінки та газової плити) не є об’єктом для обкладення податком на прибуток. Такий вид надходжень відображається в рядку 1.3.1 Звіту з розшифровкою в рядку 1.3.1.2 «вартість майна».

Що стосується вартості, за якою їх має бути відображено у Звіті, то зауважимо таке. Згідно з

п. 1.24 Інструкції № 64 необоротні активи, отримані безоплатно у вигляді безповоротної допомоги, подарунка, приймаються комісією, створеною наказом керівника установи, до складу якої обов’язково входять працівник бухгалтерії та представник вищої за рівнем установи.

Комісія складає акт, в якому зазначаються найменування, кількість і

вартість отриманих матеріальних цінностей за ринковими цінами на аналогічні види. Оцінка необоротних активів здійснюється відповідно до Закону про оцінку. При отриманні необоротних активів, які були в користуванні, указується відсоток їх зносу. На підставі даних акта вносяться відповідні дані до регістрів бухгалтерського обліку. Одночасно проставляється інвентарний номер, про що робиться запис в акті приймання цінностей.

З викладеного вище випливає, що безоплатно отримане майно має бути відображено у Звіті за тією вартістю, за якою його оприбутковано на баланс на підставі підтверджуючих документів. Розглянемо приклад.

Приклад.

У IV кварталі 2008 року на спецрахунок установи надійшли кошти від здавання брухту чорних металів у розмірі 150,75 грн. Крім того, як подарунок установі передано меблеву стінку та газову плиту, які було оприбутковано в загальній сумі 3000 грн.

При заповненні Звіту за 2008 рік необхідно враховувати таке:

1. Усі передбачені у Звіті показники зазначаються

наростаючим підсумком з початку звітного року (п. 1.5 Порядку № 233). Тому до даних, відображених у відповідних рядках Звіту за попередній податковий період (9 місяців), необхідно додати відповідні цифри.

2. Показники вносяться у

гривнях без копійок, з відповідним округленням за встановленими правилами (п. 1.4 Порядку № 233). У зв’язку з цим у Звіті кошти від здавання брухту чорних металів відображаються в сумі 151 грн.

 

Податковий звіт
про використання коштів неприбутковими установами й організаціями

фрагмент

Доходи, одержані бюджетною установою (організацією), що зараховані на рахунки спеціального фонду цієї установи (організації) згідно із затвердженим у встановленому порядку кошторисом (сума рядків 1.3.1, 1.3.2, 1.3.3, 1.3.4, 1.3.5, 1.3.6, 1.3.7)

1.3

(+3151)

сума одержаної безповоротної фінансової допомоги або безоплатних надходжень чи добровільних пожертвувань (сума рядків 1.3.1.1 та 1.3.1.2)

1.3.1

(+3000)

сума коштів

1.3.1.1

 

вартість майна

1.3.1.2

(+3000)

пасивні доходи

1.3.2

 

доходи від надання державних послуг (видачі дозволів (ліцензій), сертифікатів, посвідчень, реєстрації, інших послуг, обов’язковість придбання яких передбачена законодавством)

1.3.3

 

доходи від надання платних послуг бюджетною установою (організацією)

1.3.4

 

дотації або субсидії, отримані з державного або місцевих бюджетів, державних цільових фондів або у межах благодійної, у тому числі гуманітарної допомоги чи технічної допомоги, що надаються таким неприбутковим організаціям відповідно до умов міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України

1.3.5

 

Інші надходження до спеціального фонду

1.3.6

(+ 151)

 

У ЗВІТІ ВІДОБРАЖАЮТЬСЯ ЛИШЕ ГРОШОВІ КОШТИ (ВАРТІСТЬ ОТРИМАНОГО МАЙНА), ЩО ФАКТИЧНО НАДІЙШЛИ, ТА ПРОФІНАНСОВАНІ ВИДАТКИ

 

Які видатки відображаються в рядку 8 Звіту — касові чи фактичні?

(м. Луганськ)

 

У Звіті відображаються тільки грошові кошти (вартість отриманого майна), що фактично надійшли, та профінансовані видатки. Це правило випливає з форми самого Звіту:

— рядок 1.1 «Фактично

отримане фінансування за загальним фондом»;

— рядок 1.3 «Доходи,

одержані бюджетною установою (організацією), що зараховані на рахунки спеціального фонду»;

— рядок 8 «

Профінансовані видатки бюджетної установи (організації)»

Висвітлимо деякі особливості заповнення окремих рядків Звіту.

 

№ рядка

Особливості заповнення

Частина І Звіту

1.1

За касовим методом відображається сума доходів, отриманих бюджетною установою за загальним фондом

1.2

Відображається залишок коштів на рахунках спеціального фонду, що вважається профінансованими видатками, тому значення цього рядка слід ураховувати при заповненні рядка 8.2

1.3

Сума рядків з 1.3.1 по 1.3.7, в яких за касовим методом відображаються доходи бюджетної установи, зараховані до спецфонду

1.3.1

Надходження підгрупи 1 групи II власних надходжень

1.3.2

Пасивні доходи

1.3.3

Надходження підгрупи 1 групи I у вигляді державних послуг, тобто будь-яких платних послуг, обов’язковість отримання яких установлюється законодавством

1.3.4

Надходження підгруп 1 (за винятком вартості наданих державних послуг), 2, 3 групи I

1.3.6

Надходження підгрупи 4 групи I та підгрупи 2 групи II

Частина II Звіту

8

Сума рядків 8.1 і 8.2*, в яких за касовим методом відображаються фактично профінансовані видатки бюджетної установи

8.1

Сума видатків за загальним фондом відповідно до затверджених у встановленому порядку кошторисів бюджетних установ (організацій)

8.2

Сума видатків за спеціальним фондом відповідно до затверджених у встановленому порядку кошторисів бюджетних установ (організацій)

* Значення показників рядка 8.1 Звіту не можуть бути вищими за значення рядка 1.1, а рядка 8.2 Звіту не можуть бути вищими за суму рядків 1.2 і 1.3.

 

У рядках з 10 по 15 частини II Звіту відображається розрахунок податку на прибуток від не звільнених від оподаткування доходів, отриманих бюджетною організацією від неосновної діяльності.

 

НАРАХОВАНИЙ ПДВ У ЗВІТІ НЕ ВІДОБРАЖАЄТЬСЯ

 

Суми доходів від надання платних послуг, що обкладаються ПДВ, у рядку 1.3.4 слід зазначати з урахуванням ПДВ чи без нього?

(м. Полтава)

 

Бюджетні

установи — платники ПДВ, які протягом звітного періоду здійснювали операції, що обкладаються ПДВ, у рядку 1.3.4 Звіту мають відображати лише ту частину коштів, що надійшли на їх реєстраційний рахунок, яка відноситься до доходів від надання платних послуг, запланованих кошторисом, що залишається в розпорядженні бюджетної установи. Нарахований ПДВ у Звіті не відображається.

Суми ПДВ, віднесені до складу податкового кредиту,

не є видатками установи, тому не повинні відображатися у Звіті в рядку 8.2.

Розрахунки з бюджетом з ПДВ бюджетні установи та організації — платники ПДВ здійснюють на підставі податкової декларації з ПДВ.

Бюджетні

установи — неплатники ПДВ суми податку, сплачені під час придбання товарів, робіт і послуг, відносять до складу фактичних видатків за відповідними кодами економічної класифікації видатків. У Звіті профінансовані видатки бюджетної установи відображаються повною сумою (у тому числі ПДВ, сплачений під час придбання товарів, робіт, послуг).

 

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

БКУ —

Бюджетний кодекс України від 21.06.2001 р. № 2542-III.

Закон про податок на прибуток

— Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР (у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР).

Закон № 2181

— Закон України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Закон про оцінку —

Закон України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» від 12.07.2001 р. № 2658-III.

Податкове роз’яснення № 409

— Податкове роз’яснення «Про порядок оподаткування власних надходжень бюджетних установ та організацій у 2000 — 2001 роках», затверджене наказом ДПАУ від 11.10.2001 р. № 409.

Порядок № 233

— Порядок складання податкового звіту про використання коштів неприбутковими установами та організаціями, затверджений наказом ДПАУ від 11.07.97 р. № 233.

Інструкція № 64 —

Інструкція щодо обліку основних засобів та інших необоротних активів бюджетних установ, затверджена наказом Держказначейства України від 17.07.2000 р. № 64.

Постанова № 659 — постанова КМУ «Про затвердження переліку груп власних надходжень бюджетних установ, вимог щодо їх утворення та напрямків використання» від 17.05.2002 р. № 659.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі