Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти

Редакція ББ
Постанова від 24.06.2009 р. № 647

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПРО ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО ПОЛОЖЕННЯ ПРО ЗАКУПІВЛЮ ТОВАРІВ, РОБІТ І ПОСЛУГ ЗА ДЕРЖАВНІ КОШТИ

Постанова від 24.06.2009 р. № 647

 

Кабінет Міністрів України

постановляє:

1. Внести до Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. № 921, зміни, що додаються.

2. Міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади привести власні нормативно-правові акти у відповідність з цією постановою.

3. Зміни, внесені цією постановою, діють у період до 1 січня 2011 року.

 

Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко

 

 

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 24.06.2009 р. № 647

Зміни, що вносяться до Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти

 

1. Доповнити пункт 2 підпунктом 27 такого змісту:

«27) вітчизняний виробник — фізична чи юридична особа, яка здійснює на території України виробництво товарів, виконання робіт чи надання послуг.».

2. Абзац третій пункту 6 викласти в такій редакції:

«Закупівля товарів, робіт і послуг здійснюється у вітчизняних виробників або їх представників, дилерів, дистриб’юторів, які визнані такими відповідно до укладених договорів (далі — офіційний представник), а у разі, коли товари, роботи і послуги не виробляються (не виконуються, не надаються) на території України, — у виробників товарів, виконавців робіт і надавачів послуг — нерезидентів або їх офіційних представників.».

3. Доповнити Положення пунктом 241 такого змісту:

«241. З метою підтвердження статусу вітчизняного виробника учасник подає замовнику засвідчені в установленому порядку копії установчих документів юридичної особи (свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця), а у разі закупівлі товарів — також свідоцтва про присвоєння товару штрихового коду 031, або сертифіката продукції власного виробництва, або іншого документа, який підтверджує, що учасник виробляє товар, який є предметом закупівлі.

Якщо до виконання робіт, надання послуг учасником — вітчизняним виробником передбачається залучення субпідрядників-нерезидентів, такий учасник у складі тендерної (цінової) пропозиції подає оригінал або засвідчену в установленому порядку копію висновку центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у відповідній сфері, про неможливість виконання робіт або надання послуг, які закуповуються, у повному обсязі вітчизняним виробником.

Для здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг у нерезидента, замовник повинен отримати висновок центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у відповідній сфері, про те, що відповідні товари, роботи і послуги не виробляються (не виконуються, не надаються) на території України. Про наявність такого висновку зазначається у звіті про результати проведення процедури закупівлі.».

4. Абзац третій пункту 61 викласти в такій редакції:

«учасник не подав документального підтвердження того, що він є вітчизняним виробником або його офіційним представником, а у разі, коли товари, роботи і послуги не виробляються (не виконуються, не надаються) на території України, — виробником товарів, виконавцем робіт і надавачем послуг або їх офіційним представником;».

5. Доповнити пункт 79 після слова «Положення» словами «, чи не подав документального підтвердження того, що він є вітчизняним виробником або його офіційним представником, а у разі, коли товари, роботи і послуги не виробляються (не виконуються, не надаються) на території України, — виробником товарів, виконавцем робіт і надавачем послуг або їх офіційним представником».

 

Коментар редакції

 

УНЕСЕНО ЗМІНИ ДО ПОЛОЖЕННЯ ПРО ДЕРЖЗАКУПІВЛІ

Нарешті Кабміном унесено зміни до

Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, затвердженого постановою КМУ від 17.10.2008 р. № 921 (далі — Положення).

Нагадаємо, що необхідність у цих змінах була пов’язана з тим, що в

п. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо мінімізації впливу фінансової кризи на розвиток вітчизняної промисловості» від 18.12.2008 р. № 694-VI (далі — Закон) передбачено з метою захисту вітчизняної економіки від наслідків світової фінансово-економічної кризи тимчасово, до 1 січня 2011 року, закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти здійснювати у вітчизняних виробників цих товарів, робіт і послуг (юридичних та фізичних осіб), крім товарів, що не виробляються в Україні.

Однак ні

Положенням, ні Законом досі не було визначено перелік документів, на підставі яких учасник має підтверджувати статус виробника. Крім того, не так давно Мінекономіки в листі від 11.03.2009 р. № 330-27/170 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 24) також звертало увагу на цю проблему.

Отже, завдяки внесеним змінам під

вітчизняними виробниками товарів, робіт і послуг слід розуміти суб’єктів господарювання, які виробляють товари, виконують роботи і надають послуги в Україні. І найцікавіше — постановою, що коментується, визначено механізм підтвердження статусу вітчизняного виробника.

Радимо також звернути увагу на

лист Держкомпідприємництва від 10.04.2009 р. № 4022, в якому автори документа доходять висновку, що юридична особа, яка створена і здійснює свою діяльність відповідно до законодавства України, з місцезнаходженням на її території, незалежно від країни місцезнаходження її засновників (учасників), також може вважатися вітчизняним виробником.

Крім того,

постанова, що коментується, розставила всі крапки над «і» в питанні підтвердження того, що товар (роботи, послуги) не виробляються в Україні, а також про можливість його закупівлі за межами території України, якщо в Україні аналогічні товари (роботи чи послуги) не виробляються.

Після прийняття

Закону багато фахівців схилялися до того, що для отримання відповідної інформації доведеться звертатися до органів, «у сфері управління яких перебуває певний товар». Як бачимо, цей варіант вибрав і Кабмін. Однак вважаємо, що для суб’єктів господарювання отримання такої інформації було б зручнішим при створенні єдиної інформаційної бази виробників товарів, робіт і послуг.

Також

постановою, що коментується, доповнено випадки, коли замовник має право відхиляти тендерну пропозицію замовника.

Для зручності наведемо в табличній формі пункти

Положення, що зазнали змін.

 

До змін

Після змін

Абзац 3 пункту 6 Положення:

«Закупівля товарів, робіт і послуг здійснюється виключно в безпосередніх виробників товарів, виконавців робіт і надавачів послуг або їх офіційних представників (дилерів, агентів, дистриб’юторів тощо)»

Абзац 3 пункту 6 Положення:

«Закупівля товарів, робіт і послуг здійснюється у вітчизняних виробників або їх представників, дилерів, дистриб’юторів, яких визнано такими відповідно до укладених договорів (далі — офіційний представник), а в разі коли товари, роботи і послуги не виробляються (не виконуються, не надаються) на території України, — у виробників товарів, виконавців робіт і надавачів послуг — нерезидентів або їх офіційних представників»

Абзац 3 пункту 61 Положення:

«Замовник відхиляє тендерну пропозицію, якщо:— учасник не надав документального підтвердження того, що він є виробником товарів, виконавцем робіт і надавачем послуг або його офіційним представником»

Абзац 3 пункту 61 Положення:

«Замовник відхиляє тендерну пропозицію, якщо:

— учасник не подав документального підтвердження того, що він є вітчизняним виробником або його офіційним представником, а в разі коли товари, роботи і послуги не виробляються (не виконуються, не надаються) на території України, — виробником товарів, виконавцем робіт і надавачем послуг або їх офіційним представником»

Пункт 79 Положення: «Замовник відхиляє пропозиції, якщо вони не відповідають вимогам замовника, зазначеним у запиті, або учасник своїми діями призвів до виникнення обставин, зазначених у пункті 28 цього Положення»

Пункт 79 Положення:

«Замовник відхиляє пропозиції, якщо вони не відповідають вимогам замовника, зазначеним у запиті, або учасник своїми діями призвів до виникнення обставин, зазначених у пункті 28 цього Положення, чи не подав документального підтвердження того, що він є вітчизняним виробником або його офіційним представником, а в разі коли товари, роботи і послуги не виробляються (не виконуються, не надаються) на території України, — виробником товарів, виконавцем робіт і надавачем послуг або їх офіційним представником»

 

Постанова набере чинності з дня опублікування (на момент підготовки номера не опубліковано).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі