Теми статей
Обрати теми

Щодо реєстрації фінансових зобов’язань при здійсненні капітальних видатків

Редакція ББ
Лист від 25.05.2009 р. № 15-04/1384-8213

ДЕРЖАВНЕ КАЗНАЧЕЙСТВО УКРАЇНИ

ЩОДО РЕЄСТРАЦІЇ ФІНАНСОВИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ ПРИ ЗДІЙСНЕННІ КАПІТАЛЬНИХ ВИДАТКІВ

Лист від 25.05.2009 р. № 15-04/1384-8213

 

Державне казначейство України розглянуло лист <...> щодо реєстрації фінансових зобов’язань при здійсненні капітальних видатків та повідомляє.

Відповідно до пункту 2 спільного наказу Державного комітету статистики України та Державного комітету України з будівництва та архітектури «Про затвердження типових форм первинних документів з обліку в будівництві» від 21.06.2002 р. № 237/5 основними підтвердними документами про обсяг фактично виконаних робіт та їх вартість є типові форми № КБ-2в «Акт приймання виконаних підрядних робіт» та № КБ-3 «Довідка про вартість виконаних підрядних робіт».

Подання розпорядниками бюджетних коштів зазначених типових форм до органів Державного казначейства України при реєстрації фінансових зобов’язань є обов’язковим.

При цьому звертаємо увагу, що оскільки у Довідці про вартість виконаних підрядних робіт (форма № КБ-3) вартість виконаних підрядних робіт визначається як сума вартості робіт згідно з актами приймання виконаних підрядних робіт (форма № КБ-2в), то в Реєстрі фінансових зобов’язань розпорядників (одержувачів) бюджетних коштів (далі — Реєстр фінансових зобов’язань)

у графі «Дані фінансового зобов’язання: номер документа» пропонуємо проставляти «Форма № КБ-2в, № КБ-3», а в графі «Дані фінансового зобов’язання: дата документа» — дату підписання Довідки про вартість виконаних підрядних робіт (форма № КБ-3).

Щодо питання визначення суми фінансових зобов’язань у випадку здійснення розпорядником бюджетних коштів попередньої оплати необхідно зазначити наступне.

Відповідно до пункту 19 Порядку державного фінансування капітального будівництва, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 р. № 1764, замовник може перераховувати підряднику аванс, якщо це передбачено договором (контрактом). Розмір авансу не може перевищувати 30 відсотків вартості річного обсягу робіт. Підрядник зобов’язується використати одержаний аванс на придбання і постачання необхідних для виконання робіт матеріалів, конструкцій, виробів протягом трьох місяців після одержання авансу. Після закінчення тримісячного терміну невикористані суми авансу повертаються замовнику. Ураховуючи зазначене, у разі реєстрації розпорядником бюджетних коштів фінансових зобов’язань до закінчення тримісячного терміну та невикористання авансу в повному обсязі в Реєстрі фінансових зобов’язань наводиться сума фінансового зобов’язання, яка відповідає сумі форми № КБ-3, складеній на підставі актів приймання виконаних підрядних робіт (форми № КБ-2в), і зменшена на суму вартості матеріалів, виробів та конструкцій, придбаних за рахунок авансу.

 

Заступник Голови О. Чечуліна

 

Коментар редакції

 

РЕЄСТРАЦІЯ ФІНАНСОВИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ ПРИ ЗДІЙСНЕННІ КАПІТАЛЬНИХ ВИДАТКІВ

У

листі, що коментується, Держказначейство зазначає, що під час реєстрації фінансових зобов’язань при здійсненні видатків на капітальне будівництво чи капітальний ремонт розпорядники бюджетних коштів в обов’язковому порядку повинні подавати до відповідного органу Держказначейства Акт приймання виконаних підрядних робіт (форма № КБ-2в) та Довідку про вартість виконаних підрядних робіт (форма № КБ-3).

Нагадаємо, що Довідка про вартість виконаних підрядних робіт (форма № КБ-3) складається для визначення вартості виконаних обсягів підрядних робіт та витрат і проведення розрахунків за виконані підрядні роботи на будівництві. У разі складання Актів приймання виконаних підрядних робіт (форма № КБ-2в) у зазначеній Довідці вартість виконаних підрядних робіт за період з початку року визначається як сума вартостей робіт згідно з актами за попередні періоди.

Приклади складання форм № КБ-3 та № КБ-2в наведено в консультації «Капремонт будівлі: що потрібно знати бухгалтеру» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 9, с. 11).

Держказначейство в

листі чітко визначило, в яких графах Реєстру фінансових зобов’язань розпорядників (одержувачів) бюджетних коштів (далі — Реєстр) і які саме дані форм № КБ-3 та № КБ-2в необхідно проставляти.

Крім того, Держказначейство зазначає, що в разі реєстрації розпорядником бюджетних коштів фінансових зобов’язань до закінчення тримісячного терміну, протягом якого підрядна організація зобов’язується використати аванс, та невикористання авансу в повному обсязі в Реєстрі наводиться сума фінансового зобов’язання, яка відповідає сумі форми № КБ-3, складеній на підставі Актів приймання виконаних підрядних робіт (форми № КБ-2в), і зменшена на суму вартості матеріалів, виробів та конструкцій,

придбаних за рахунок авансу.

При цьому щодо питання сплати авансу підрядній організації Держказначейство посилається на

постанову КМУ «Про затвердження Порядку державного фінансування капітального будівництва» від 27.12.2001 р. № 1764 (далі — постанова № 1764).

Саме на це питання звернемо особливу увагу. Справа в тому, що на теперішній час під час здійснення будь-яких авансувань слід керуватися

постановою КМУ «Деякі питання організації бюджетного процесу» від 26.11.2008 р. № 1036 (далі — постанова № 1036). Це стверджує і Мінфін у своєму листі від 22.01.2009 р. № 31-28020-02-25/585 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 9, с. 12), в якому визначено: незважаючи на те, що постанова № 1764 чинна на сьогоднішній день, розпорядникам бюджетних коштів слід керуватися тією постановою, яка набула чинності пізніше, а саме постановою № 1036.

Тому, керуючись п.п. 6 п. 4 постанови № 1036 на сьогоднішній день в умовах фінансової кризи розпорядники бюджетних коштів не мають право здійснювати авансування, крім випадків, передбачених зазначеним підпунктом. Розрахунки за бюджетні кошти повинні здійснюватися лише за фактично поставлені товари, виконані роботи та надані послуги, у тому числі капітальне будівництво і капітальний ремонт.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі