Теми статей
Обрати теми

Добровільна пожежна дружина: тривалість додаткової відпустки та видатки на страхування

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ДОБРОВІЛЬНА ПОЖЕЖНА ДРУЖИНА: тривалість додаткової відпустки та видатки на страхування

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Комунальний заклад «Міська спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву» фінансується з місцевого бюджету. У закладі є добровільна пожежна дружина, що складається з інженера з пожежної безпеки та ще одного працівника.

1. Чи маємо ми право надавати членам пожежної дружини додаткові дні відпочинку згідно зі ст. 29 Закону «Про пожежну безпеку»? Якщо так, то за чий рахунок оплачуються ці дні? Чи має при цьому значення, що інженеру з пожежної безпеки надається додаткова відпустка тривалістю 7 календарних днів за ненормований робочий день?

2. За яким КЕКВ здійснюється оплата послуг з обов’язкового особистого страхування членів добровільної пожежної дружини?

(м. Харків)

 

1. Згідно зі

ст. 15 Закону України «Про пожежну безпеку» від 17.12.93 р. № 3745-XII (далі — Закон № 3745) пожежна охорона поділяється на: державну, відомчу, місцеву та добровільну.

Відповідно до

ст. 28 Закону № 3745 добровільна пожежна дружина створюється в установах та організаціях з метою проведення заходів щодо запобігання пожежам та організації їх гасіння з числа робітників, службовців, інженерно-технічних працівників та інших громадян. Такі дружини здійснюють діяльність відповідно до Положення про добровільну пожежну дружину (команду), затвердженого постановою КМУ від 25.02.2009 р. № 136 (далі — Положення № 136).

Статтею 29 Закону № 3745

передбачено, що оплата праці членів добровільної пожежної дружини за час їх участі в ліквідації пожежі або наслідків аварії, проведення пожежно-профілактичних заходів, а також навчальної підготовки та чергувань здійснюється з розрахунку середньомісячного заробітку за місцем роботи.

Членам добровільної пожежної дружини може надаватися додаткова відпустка зі збереженням заробітної плати

до 10 робочих днів на рік (ст. 29 Закону № 3745). Зауважимо: згідно з п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) такий вид відпустки належить до додаткових щорічних відпусток, передбачених законодавством.

Зверніть увагу:

Законом № 3745 тривалість додаткової відпустки встановлено в робочих днях. Водночас нагадаємо: згідно зі ст. 5 Закону про відпустки тривалість відпусток визначається Законом про відпустки, іншими законами та нормативно-правовими актами України і незалежно від режимів та графіків роботи розраховується в календарних днях.

Отже, тривалість відпустки, установленої в робочих днях, необхідно перевести в календарні дні. Формулу, за якою необхідно проводити перерахунок тривалості щорічних основної та додаткової відпусток із робочих у календарні дні, наведено в

листі Мінпраці від 14.06.2006 р. № 206/13/116-06:

N к. д. = N р. д. х 7 : 6

,

де:

N к. д.

— тривалість відпустки в календарних днях;

N р. д.

— тривалість відпустки в робочих днях;

7

— тривалість тижня в календарних днях;

6

— тривалість тижня в робочих днях, за якою обчислювалася тривалість відпустки до прийняття Закону про відпустки.

Виходячи з наведеної формули тривалість додаткової відпустки працівників добровільної пожежної дружини становитиме

до 12 календарних днів (10 р. д. х 7 : 6). Викладене підтверджується і п. 17 Положення № 136, згідно з яким членам добровільної пожежної дружини надається додаткова відпустка зі збереженням заробітної плати тривалістю до 12 календарних днів у порядку, визначеному колективним договором.

Зауважимо: згідно з

п. 16 Положення № 136 фінансове та матеріально-технічне забезпечення діяльності пожежної дружини здійснюється за рахунок підприємства, установи, організації, на яких створено дружину.

Таким чином, ви має право надавати додаткову відпустку членам добровільної пожежної дружини згідно зі

ст. 29 Закону № 3745 тривалістю до 12 календарних днів у порядку, визначеному колективним договором. Оплата такої відпустки здійснюється за рахунок коштів вашого закладу.

Те, що інженеру з пожежної безпеки надається додаткова відпустка за ненормований робочий день, не має значення. Зазначений вид відпустки надається йому за основним місцем роботи та не впливає на тривалість його відпустки як члена добровільної пожежної дружини. Однак слід пам’ятати: згідно зі

ст. 10 Закону про відпустки загальна тривалість щорічних основної та додаткової відпусток не може перевищувати 59 календарних днів.

2. Згідно зі

ст. 30 Закону № 3745 члени добровільної пожежної дружини підлягають обов’язковому особистому страхуванню на випадок загибелі (смерті) або поранення (контузії, травми або каліцтва), захворювання, отриманих під час ліквідації пожежі або наслідків аварії, у розмірі десятирічної заробітної плати за посадою, яку вони обіймали (обіймають).

Законом України «Про страхування» від 07.03.96 р. № 85/96-ВР

також передбачено, що особисте страхування членів добровільної пожежної охорони належить до обов’язкових видів страхування.

Страхування здійснюється відповідно до

Положення про порядок та умови обов’язкового особистого страхування працівників відомчої і місцевої пожежної охорони та членів добровільних пожежних дружин (команд), затвердженого постановою КМУ від 03.04.95 р. № 232 (далі — Положення № 232).

Згідно з

п. 1 Положення № 232 страхування членів добровільної пожежної дружини здійснюється за рахунок коштів, передбачених у кошторисах на їх утримання установ і організацій, де їх створено.

Страховиком є страхова організація, що отримала відповідну ліцензію в Державній комісії з регулювання ринків фінансових послуг (

п. 2 Положення № 232).

При визначенні коду економічної класифікації видатків слід керуватися

Роз’ясненнями щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженими наказом Держказначейства України від 04.11.2004 р. № 194, у редакції наказу Держказначейства від 08.12.2006 р. № 330 (далі — Роз’яснення № 194).

Згідно з

Роз’ясненнями № 194 оплата видатків на державне обов’язкове особисте страхування військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу, працівників пожежної охорони, податкової міліції, правоохоронних органів та інших осіб відповідно до чинного законодавства здійснюється за КЕКВ 1343 «Інші поточні трансферти населенню».

Таким чином, оплата послуг з обов’язкового особистого страхування членів добровільної пожежної дружини повинна здійснюватися за КЕКВ 1343.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі