Теми статей
Обрати теми

Питання надання матеріальної допомоги педпрацівникам

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПИТАННЯ НАДАННЯ МАТЕРІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ ПЕДПРАЦІВНИКАМ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

1. Як правильно надавати матеріальну допомогу на оздоровлення директору музичної школи, якщо він веде викладацьку роботу?

2. Викладачу I категорії музичної школи (11-й тарифний розряд) установлено педагогічне навантаження обсягом 12 годин на тиждень, крім того, він працює концертмейстером вищої категорії (12-й тарифний розряд) обсягом 6 годин на тиждень. Як у цьому випадку надавати матеріальну допомогу на оздоровлення?

(м. Івано-Франківськ)

 

Згідно з

Переліком типів позашкільних навчальних закладів, затвердженим постановою КМУ від 06.05.2001 р. № 433, музична школа (школа естетичного виховання) належить до початкових спеціалізованих установ мистецтва системи позашкільної освіти.

Відповідно до

Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963, такі посади, як директор позашкільного навчального закладу (на які поширюються умови оплати праці працівників установ та закладів освіти), викладач та концертмейстер, належать до посад педагогічних працівників.

Умови оплати праці, у тому числі педагогічних працівників позашкільних закладів, визначено

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Згідно з

ч. 1 ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII матеріальна допомога на оздоровлення виплачується педагогічним працівникам при наданні чергової щорічної відпустки в розмірі одного посадового окладу на рік.

Пунктом 91 Інструкції № 102

установлено, що керівні працівники закладів освіти можуть вести викладацьку роботу в цьому ж закладі. Згідно з п. 8 Переліку робіт, які не є сумісництвом, затвердженого спільним наказом Міністерства праці, Міністерства фінансів, Міністерства юстиції України від 28.06.93 р. № 43 (далі — Перелік № 43), педагогічна робота керівних працівників навчальних закладів не є сумісництвом. Виконання такої роботи здійснюється залежно від характеру роботи, як в основний робочий час, так і за його межами (п. 12 Переліку № 43).

У спільному

листі Міністерства освіти і науки України від 11.06.2001 р. № 1/9-223 і ЦК профспілки працівників освіти і науки України від 11.06.2001 р. № 02-8/267 зазначено: виплата допомоги здійснюється педагогічним працівникам тільки за місцем основної роботи при наданні чергових відпусток згідно з графіком їх надання.

Таким чином, розмір матеріальної допомоги, що надається

директору музичної школи, визначається виходячи з основного посадового окладу (окладу директора) з урахуванням підвищень.

При визначенні розміру матеріальної допомоги викладачу музичної школи також слід виходити з посадового окладу, установленого

за основною посадою.

Що ж до виплати матеріальної допомоги на оздоровлення при наданні частини відпустки, то відповідно до

ст. 12 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР щорічну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів.

У разі поділу щорічної відпустки на частини матеріальна допомога виплачується педагогічному працівнику один раз при наданні будь-якої з частин щорічної відпустки за заявою працівника.

Також варто зауважити, що надання матеріальної допомоги працівникам навчальних закладів здійснюється за наказом керівника, надання матеріальної допомоги керівникам навчальних закладів та їх заступникам здійснюється за рішенням органу вищого рівня (п. 4, 5 наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 29.09.2005 р. № 557).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі