Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти

Редакція ББ
Постанова від 08.07.2009 р. № 697

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПРО ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО ПОЛОЖЕННЯ ПРО ЗАКУПІВЛЮ ТОВАРІВ, РОБІТ І ПОСЛУГ ЗА ДЕРЖАВНІ КОШТИ

Постанова від 08.07.2009 р. № 697

 

Кабінет Міністрів України

постановляє:

Внести до Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. № 921, такі зміни:

у пункті 2:

підпункт 4 після слів «кошти підприємств» доповнити словами «, кошти, які надаються розпорядникам державних коштів під гарантії Ради міністрів Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування за кредитами, які надаються міжнародними фінансовими організаціями або на умовах співфінансування разом з міжнародними фінансовими організаціями»;

підпункт 5 після слова «товари» доповнити словами «, в тому числі на умовах лізингу,»;

у підпункті 18 слова «утворені в установленому порядку органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим чи органами місцевого самоврядування та» виключити;

у другому реченні абзацу другого пункту 84 слова «, крім випадків, визначених порядком зміни умов договору про закупівлю, що затверджується уповноваженим органом» замінити словами «до повного виконання зобов’язань сторонами, крім випадків зменшення обсягів закупівлі залежно від реального фінансування видатків, зменшення сторонами ціни договору про закупівлю».

 

Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко

 

Коментар редакції

 

ЧЕРГОВІ ЗМІНИ ДО ПОЛОЖЕННЯ ПРО ДЕРЖЗАКУПІВЛю

Кабміном унесено чергові зміни до

Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, затвердженого постановою КМУ від 17.10.2008 р. № 921 (далі — Положення), основна сутність яких пов’язана з коригуванням деяких термінів.

По-перше, тепер дія

Положення поширюється не тільки на кошти державного і місцевих бюджетів, державні кредитні ресурси, кошти Національного банку, державних цільових фондів, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування, що спрямовуються на придбання товарів, робіт і послуг, необхідних для забезпечення діяльності зазначених органів, кошти підприємств, а й на кошти, що надаються розпорядникам державних коштів під гарантії Ради міністрів АРК та органів місцевого самоврядування за кредитами, які надаються міжнародними фінансовими організаціями або на умовах спільного фінансування разом з міжнародними фінансовими організаціями. І тому закупівля товарів, робіт і послуг за рахунок зазначених джерел, у тому числі за рахунок кредитів та фінансової допомоги міжнародних фінансових організацій, вимагає проведення тендерних процедур закупівель у загальновстановленому порядку.

По-друге, з’явилося уточнення про те, що договір закупівлі укладається між замовником та учасником також у разі набуття права власності на товари на умовах лізингу. До речі, на особливості здійснення процедури закупівлі на умовах фінансового лізингу звертало увагу Державне казначейство в

листі від 08.04.2008 р. № 3.4-04/1027-5738 («Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 21).

По-третє, уточнено визначення розпорядників бюджетних коштів. Так, раніше до них з метою застосування

Положення належали підприємства, установи та організації, створені в установленому порядку органами державної влади, органами влади АРК чи органами місцевого самоврядування, уповноважені на отримання державних коштів, узяття за ними зобов’язань та здійснення платежів. Тепер же виключено вимогу про те, ким має бути створено такі підприємства, установи та організації. Головне, щоб вони мали право здійснювати зазначені повноваження.

По-четверте, зміни стосуються істотних умов договору про закупівлю. Нова редакція

абз. 2 п. 84 Положення має такий вигляд: «Умови договору про закупівлю не повинні відрізнятися від умов тендерної (цінової) пропозиції учасника — переможця процедури закупівлі. Істотні умови договору про закупівлю не повинні змінюватися після підписання договору до повного виконання зобов’язань сторонами, крім випадків зменшення обсягів закупівлі залежно від реального фінансування витрат, зменшення сторонами ціни договору про закупівлю».

Попередня редакція зазначеного

пункту Положення також не допускала зміну істотних умов договору після його підписання. При цьому виключення стосувалося тільки випадків, визначених порядком зміни істотних умов договору про закупівлю, що затверджується уповноваженим органом. Нагадаємо: починаючи з 21.03.2009 р. механізм зміни істотних умов договору встановлено Порядком зміни істотних умов договору про закупівлю, затвердженим наказом Міністерства економіки України від 30.01.2009 р. № 62.

Як бачимо, тепер

п. 84 Положення не містить жодних згадок про існування спеціального порядку зміни умов договору про закупівлю і, що найцікавіше, передбачає зміну істотних умов договору тільки у випадках:

зменшення обсягів закупівлі виходячи з реального бюджетного фінансування;

зменшення ціни договору.

Тоді як зазначений вище

Порядок передбачає можливість зміни істотних умов договору щодо:

— зменшення чи збільшення кількості (обсягу) закупівлі товарів, робіт і послуг;

— зменшення чи збільшення ціни;

— зміни вимог стосовно якості предмета закупівлі та будь-якої з його частин;

— зміни строку дії договору;

— зміни порядку здійснення оплати;

— відповідальності сторін.

Тому не виключаємо, що для врегулювання таких нестикувань між

Положенням та Порядком Міністерство економіки найближчим часом унесе відповідні зміни.

Зміни, унесені до Положення, наберуть чинності з дня опублікування (на момент підготовки номера не опубліковано).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі