Теми статей
Обрати теми

Щодо пільг при вступі до вищих навчальних закладів осіб, яким Законом України «Про підвищення престижності шахтарської праці» надане таке право

Редакція ББ
Лист від 09.07.2009 р. № 1/9-469

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЩОДО ПІЛЬГ ПРИ ВСТУПІ ДО ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ ОСІБ, ЯКИМ ЗАКОНОМ УКРАЇНИ «ПРО ПІДВИЩЕННЯ ПРЕСТИЖНОСТІ ШАХТАРСЬКОЇ ПРАЦІ» НАДАНЕ ТАКЕ ПРАВО

Лист від 09.07.2009 р. № 1/9-469

 

До Міністерства освіти і науки надходять численні звернення від керівників вищих навчальних закладів щодо визначення порядку застосування окремих положень Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» (далі — Закон), зокрема, у частині вступу до вищих навчальних закладів осіб, яким зазначеним Законом передбачено пільги.

У зв’язку з цим Міністерство освіти і науки роз’яснює, що відповідно до статті 5 Закону право на зарахування до вищих навчальних закладів на місця державного замовлення поза конкурсом мають шахтарі, які мають стаж підземної роботи не менш як три роки, діти, батьки яких мають стаж підземної роботи не менш як 15 років, діти шахтарів, які загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві, шахтарів-інвалідів I та II груп.

Зазначені вище особи після закінчення навчання працевлаштовуються на основі тристороннього договору, форму та порядок укладання якого розроблено Міністерством освіти і науки, і після погодження із заінтересованими міністерствами та відомствами буде затверджено Кабінетом Міністрів України.

Законодавством України, зокрема, законами України «Про громадянство», «Про охорону дитинства» визначено, що дитина — це особа, віком до 18 років.

Шахтарі, які мають стаж підземної роботи не менш як три роки, діти, батьки яких мають стаж підземної роботи не менш як 15 років для підтвердження цього стажу при вступі до вищого навчального закладу подають до Приймальної комісії довідку відділу кадрів підприємства (шахтоуправління), у якому зберігаються трудові книжки працівників, що виконують видобувні, шахтобудівні роботи, зазначені у статті 1 Закону.

Довідка видається на запит вступника, батьків вступника або осіб, що їх замінюють, за підписами керівника відділу та керівника підприємства (шахтоуправління) і завіряється відповідною печаткою.

 

Міністр І. Вакарчук

 

Коментар редакції

 

ПІЛЬГОВІ УМОВИ ДЛЯ ШАХТАРІВ ТА ЇХ ДІТЕЙ ПІД ЧАС ВСТУПУ ДО ВИЩИХ
НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ: РОЗ’ЯСНЮЄ МІНОСВІТИ

Як відомо, з 16.09.2008 р. набрав чинності

Закон України «Про підвищення престижності шахтарської праці» від 02.09.2008 р. № 345-VI (далі — Закон № 345).

Зокрема,

ст. 5 Закону № 345 було введено нові умови прийняття до навчальних закладів та виплати стипендій:

— шахтарям, які мають стаж підземної роботи понад три роки;

— дітям, батьки яких мають стаж підземної роботи понад 15 років;

— дітям шахтарів, які загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві;

— дітям шахтарів — інвалідів I і II груп.

Так, для зазначених осіб передбачено

зарахування поза конкурсом за особистим вибором спеціальності до державних і комунальних вищих та професійно-технічних навчальних закладів України для навчання за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів з наданням місць у гуртожитках на час навчання та гарантованою виплатою за рахунок коштів держбюджету стипендії в розмірі прожиткового мінімуму, установленого законом для працездатних осіб.

Однак, незважаючи на те що

Закон № 345 набрав чинності, на сьогодні він не діє в повному обсязі. Наприклад, згаданим особам не виплачується стипендія в розмірі прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб (див. консультацію фахівця Міносвіти в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 14, с. 19). Сьогодні пільги щодо отримання стипендії передбачено тільки для студентів, які навчаються за гірничими спеціальностями, батьки яких загинули або стали інвалідами внаслідок отримання травм на виробництві, професійного захворювання під час роботи на вуглевидобувних підприємствах.

Водночас

норма щодо пільгового зарахування на навчання до вищих навчальних закладів є чинною, на що і звертає увагу Міносвіти в листі, що коментується.

Зауважимо, що на виконання цієї норми Міністерство освіти і науки України

наказом від 25.11.2008 р. № 1065 внесло зміни до Умов прийняття до вищих навчальних закладів України, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 02.09.2008 р. № 802. Згідно з цими змінами п. 22 Умов доповнено новим абзацом, який установлює, що поза конкурсом до вищих навчальних закладів зараховуються особи, яким Законом № 345 надано таке право.

При цьому дія

Закону № 345 щодо здобуття освіти шахтарями та їх дітьми поширюється на них під час вступу до вищих навчальних закладів починаючи з 2009 року. На це звертає увагу фахівець Міносвіти в консультації, наведеній у цьому номері на с. 31.

Зверніть увагу: для підтвердження стажу підземної роботи при вступі до вищого навчального закладу необхідно подати до Приймальної комісії довідку з відділу кадрів підприємства (шахтоуправління), в якому зберігається трудова книжка працівника. Довідка видається на запит вступника, батьків вступника або осіб, які їх замінюють, за підписом керівника відділу і керівника підприємства (шахтоуправління) та завіряється відповідною печаткою.

Крім того, у листі, що коментується, Міносвіти вказало: особи, зазначені у ст. 5 Закону № 345, після закінчення навчання працевлаштовуватимуться на підставі тристороннього договору. Як видно з листа, форму і порядок укладення цього договору вже розроблено Міносвіти. Після узгодження із заінтересованими міністерствами та відомствами їх буде затверджено Кабміном.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі