Теми статей
Обрати теми

Тарифи для оплати комунальних послуг орендарем

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ТАРИФИ ДЛЯ ОПЛАТИ КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ ОРЕНДАРЕМ

 

Владислав СТАНКУС, завідувач сектора контролю установ та організацій, що фінансуються з бюджету, КРВ у м. Харкові

 

У закладі освіти приватні підприємці орендують приміщення. З ними укладено договори про відшкодування вартості комунальних послуг. За якими тарифами заклад освіти має виставляти рахунки для відшкодування послуг (теплопостачання) — за тарифами, установленими для закладу освіти, або за тарифами для інших суб’єктів господарювання?

(м. Конотоп)

 

Згідно зі

ст. 2 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 10.04.92 р. № 2269-XII орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендарю для здійснення підприємницької та іншої діяльності.

Типовий договір оренди індивідуально визначеного (нерухомого чи іншого) майна, що перебуває в державній власності

, затверджено наказом ФДМУ від 23.08.2000 р. № 1774 (далі — наказ № 1774).

Згідно з

п. 5.13 Типового договору оренди індивідуально визначеного (нерухомого чи іншого) майна, що перебуває в державній власності, орендар зобов’язаний здійснювати видатки, пов’язані з утриманням орендованого майна. Протягом 15 робочих днів після укладення договору оренди він має укласти з орендодавцем договір про відшкодування видатків балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю. Типову форму такого договору затверджено також наказом № 1774.

При укладенні договору про відшкодування видатків балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю сторони договору мають визначити порядок розрахунків за спожиті орендарем комунальні послуги. При цьому критерії розподілу та оплати спожитих послуг

вибираються за взаємною згодою сторін.

Сторони договору оренди не можуть установити такий розмір орендної плати, який покривав би видатки орендодавця на оплату комунальних послуг. Ці суми мають

відшкодовуватися орендарем окремо.

Якщо орендар не може укласти окремі договори з комунальними службами, то орендодавець повністю оплачує вартість комунальних послуг, а потім розраховує частку послуг, спожитих орендарем. У подальшому орендар компенсує орендодавцю зазначені витрати згідно з виставленими орендарем рахунками.

При цьому орендар отримуватиме комунальні послуги відповідно до тарифів, установлених для бюджетної установи — орендодавця.

Порядок розрахунків за спожиті орендарем комунальні послуги має бути врегульовано ще на етапі укладення договору оренди приміщення.

Водночас

слід звертати увагу на умови договорів, укладених між бюджетною установою — орендодавцем та комунальними службами (у вашому випадку — постачальником теплової енергії). У такому договорі може бути передбачено, що в разі залучення бюджетною установою орендаторів бюджетна установа зобов’язана поінформувати постачальника теплової енергії. Після цього постачальник теплової енергії під час проведення розрахунків з бюджетною установою — орендодавцем розподілятиме у рахунках на оплату теплової енергії кількість теплової енергії, спожитої бюджетною установою та орендатором. Відповідно оплата за спожиту теплову енергію буде розраховуватися виходячи з різних тарифів, діючих для бюджетної установи та орендаря.

Виходячи з вищезазначеного потрібно вкрай уважно ознайомлюватися з умовами договорів, укладених між бюджетною установою та комунальними службами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі