Теми статей
Обрати теми

Питання пільгового вступу на навчання

Редакція ББ
Стаття

ПИТАННЯ ПІЛЬГОВОГО ВСТУПУ НА НАВЧАННЯ

 

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки України

 

Щодо пільгового вступу на навчання осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Відповідно до

Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII право пільгового вступу до вищих навчальних закладів України мають такі категорії громадян:

— діти, які мають підстави для встановлення категорії 2 або 3 до досягнення повноліття, мають право на позаконкурсний вступ (

ч. 4 ст. 30);

— діти до досягнення повноліття, які до вступу в державні вищі навчальні заклади, розташовані за межами зони забруднення, мали підстави для отримання категорії 4, мають право на позаконкурсний вступ (

ч. 6 ст. 30).

Пільги, передбачені

п. 26 ст. 20 вищезгаданого Закону (право позаконкурсного вступу), поширюються на неповнолітніх дітей громадян, які належать до категорії 1.

Особи з числа постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, які закінчили середні загальноосвітні школи та професійно-технічні заклади освіти з відзнакою (відмінними оцінками), приймаються без іспитів до державних вищих навчальних закладів за результатами співбесіди.

Вступники до вищих навчальних закладів, які претендують на пільги, встановлені законодавством України, до заяви про вступ додають документи, що засвідчують право на пільги (довідки, посвідчення тощо).

Такі особи можуть бути рекомендовані до зарахування на навчання при поданні сертифікатів Українського центру оцінювання якості освіти (одержанні вступних оцінок) не нижче встановленого вищим навчальним закладом рівня.

 

Щодо пільг для неповнолітніх дітей громадян

Згідно з Умовами прийому до вищих навчальних закладів України (при поданні сертифікатів Українського центру оцінювання якості освіти, з кількістю балів не нижчою рівня, встановленого правилами прийому до вищого навчального закладу) зараховуються поза конкурсом особи, яким

Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII надане таке право.

Для дітей громадян, які належать до 1 категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, пільга дійсна до повноліття абітурієнта (18 років). Якщо повноліття припадає на час вступу, потрібно звернутися до приймальної комісії обраного для навчання вищого навчального закладу.

 

Щодо здобуття освіти шахтарями та їх дітьми на пільгових умовах

Згідно зі

ст. 5 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» від 02.09.2008 р. № 345-VI діти, батьки яких мають стаж підземної роботи не менш як 15 років, діти шахтарів, які загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві, шахтарів-інвалідів I — II груп зараховуються поза конкурсом за особистим вибором спеціальності до державних і комунальних вищих та професійно-технічних навчальних закладів України для навчання за рахунок коштів державного і місцевого бюджетів з наданням місць у гуртожитках на час навчання та гарантованою виплатою за рахунок коштів державного бюджету стипендії в розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб.

Умовами прийому до вищих навчальних закладів України (

накази Міністерства освіти і науки України від 02.09.2008 р. № 802 та від 25.11.2008 р. № 1065 ) передбачено право на зарахування поза конкурсом при наданні сертифікатів Українського центру оцінювання якості не нижче встановленого рівня «осіб, яким Законом України «Про підвищення престижності шахтарської праці» надане таке право».

Тобто дія

Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» стосовно здобуття освіти шахтарями та їх дітьми поширюється на них при вступі до вищих навчальних закладів починаючи з 2009 року.

 

Щодо пільгового зарахування на навчання дітей-сиріт

Постановою КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226

передбачено, що абітурієнти з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, користуються правом позаконкурсного зарахування до вищих навчальних закладів за умови подання Приймальній комісії вищого навчального закладу сертифікатів Українського центру оцінювання якості освіти з оцінками (кількістю балів) не нижче рівня, встановленого правилами прийому до вищого навчального закладу.

З 2009 року правом позаконкурсного вступу на навчання також користуються особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком з 18 до 23 років.

З питаннями щодо пільгового вступу на навчання за кошти державного бюджету необхідно звертатися безпосередньо до Приймальної комісії обраного вищого навчального закладу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі