Теми статей
Обрати теми

Деякі питання надання державних платних (адміністративних) послуг, видачі документів дозвільного характеру

Редакція ББ
Постанова від 01.07.2009 р. № 724

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ДЕЯКІ ПИТАННЯ НАДАННЯ ДЕРЖАВНИХ ПЛАТНИХ (АДМІНІСТРАТИВНИХ) ПОСЛУГ, ВИДАЧІ ДОКУМЕНТІВ ДОЗВІЛЬНОГО ХАРАКТЕРУ

Постанова від 01.07.2009 р. № 724

 

Кабінет Міністрів України

постановляє:

1. Міністерствам, іншим центральним та місцевим органам виконавчої влади забороняється з 1 серпня 2009 р.:

делегувати владні повноваження суб’єктам господарювання (крім суб’єктів господарювання державної форми власності у випадках, визначених законом);

справляти плату за надання послуг у відсотковому відношенні від кошторисної вартості об’єкта;

вимагати отримання документів дозвільного характеру, необхідність одержання яких не передбачена законом.

2. Зупинити з 1 вересня 2009 р. видачу документів дозвільного характеру згідно з додатком.

3. Міністерствам та іншим центральним органам виконавчої влади у двомісячний строк:

вжити заходів до скасування власних рішень, згідно з якими суб’єктам господарювання були делеговані владні повноваження;

подати в установленому порядку проекти нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України про затвердження вартості державних платних (адміністративних) послуг та скасувати власні рішення, якими встановлено розміри плати за надання послуг (крім випадків, передбачених законом);

подати на розгляд Кабінету Міністрів України пропозиції щодо внесення змін до нормативно-правових актів, що випливають з цієї постанови.

4. Міністерству економіки забезпечити безоплатну видачу довідок про порушення провадження у справі про банкрутство підприємств, визнання їх банкрутами, застосування щодо них процедури банкрутства.

5. Для стимулювання вітчизняного виробництва Державному комітетові з питань технічного регулювання та споживчої політики забезпечити оприлюднення до 1 жовтня 2009 р. на власному офіційному веб-сайті усі чинні державні стандарти та технічні регламенти, постійне оновлення інформації,

6. Внести до постанов Кабінету Міністрів України зміни, що додаються.

Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко

 

 

Додаток

до постанови Кабінету Міністрів України

від 1 липня 2009 р. № 724

Перелік документів дозвільного характеру, необхідність
одержання яких не передбачена законом

Найменування документа дозвільного характеру

Нормативно-правові акти, якими регламентується видача документів дозвільного характеру

1. Дозвіл на продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів у певних місцях торгівлі (якщо це передбачено законодавством) із зазначенням адреси таких місць

постанова Кабінету Міністрів України від 13 травня 1996 р. № 493 «Про Тимчасовий порядок видачі ліцензій на право імпорту, експорту спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів і роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами»

2. Свідоцтво на право набору іноземців на навчання в Україні

постанова Кабінету Міністрів України від 5 серпня 1998 р. № 1238 «Про затвердження Положення про прийом іноземців та осіб без громадянства на навчання до вищих навчальних закладів»

3. Дозвіл на проведення навчання з питань охорони праці (у тому числі на роботи, пов’язані з підвищеною небезпекою)

постанова Кабінету Міністрів України від 15 жовтня 2003 р. № 1631 «Про затвердження Порядку видачі дозволів Державним комітетом з нагляду за охороною праці та його територіальними органами»

4. Дозвіл на подальшу реалізацію лікарських засобів

постанова Кабінету Міністрів України від 17 листопада 2004 р. № 1570 «Про затвердження Правил торгівлі лікарськими засобами в аптечних закладах»

 

 

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України

від 1 липня 2009 р. № 724

Зміни, що вносяться до постанов Кабінету Міністрів України

1. Абзаци десятий, дванадцятий та тринадцятий пункту 6 переліку платних послуг, які можуть надаватися бюджетними установами та організаціями, що належать до сфери управління Державного комітету по водному господарству, на замовлення юридичних і фізичних осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 липня 1999 р. № 1379, виключити.

2. У пункті 1 постанови Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2001 р. № 1405 «Про вдосконалення порядку ціноутворення на метрологічні роботи» слова «на госпрозрахункових засадах згідно з Методикою визначення вартості метрологічних робіт, що затверджується Державним комітетом з питань технічного регулювання та споживчої політики» замінити словами «в розмірах, затверджених Кабінетом Міністрів України».

3. Абзаци четвертий та п’ятий пункту 1 переліку платних послуг екологічного характеру, які можуть надаватися територіальними органами Міністерства екології та природних ресурсів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2001 р. № 1430, виключити.

4. Абзац перший пункту 12 переліку платних послуг, які можуть надаватися органами та підрозділами Міністерства внутрішніх справ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 червня 2007 р. № 795, викласти у такій редакції:

«Видача дозволу (оформлення документів) на:».

 

Коментар редакції

 

НАДАННЯ ДЕРЖАВНИХ ПЛАТНИХ ПОСЛУГ ТА ВИДАЧА ДОКУМЕНТІВ ДОЗВІЛЬНОГО ХАРАКТЕРУ — ПІД ОСОБЛИВИМ КОНТРОЛЕМ

Цього року Уряд з особливим ентузіазмом узявся за прийняття нормативно-правових актів, спрямованих на розвиток системи надання державних платних (адміністративних) послуг органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями, що перебувають в їх управлінні. Нагадаємо, що основні напрями розвитку надання адміністративних послуг визначено

Концепцією розвитку системи надання адміністративних послуг органами виконавчої влади, яку було схвалено розпорядженням КМУ від 15.02.2006 р. № 90-р.

У документі, що коментується, Кабмін уводить деякі істотні обмеження, що стосуються порядку надання державних платних послуг та видачі документів дозвільного характеру.

По-перше, починаючи з

1 серпня 2009 року міністерствам, іншим центральним та місцевим органам виконавчої влади заборонено:

1)

делегувати владні повноваження суб’єктам господарювання (крім суб’єктів господарювання державної форми власності у випадках, визначених законом).

Фактично появу цього пункту слід розуміти як

заборону на надання державних платних послуг підприємствами та організаціями чи госпрозрахунковими підрозділами — юридичними особами недержавної форми власності, яким делеговано владні повноваження на надання таких послуг. Отже, надавати державні послуги можуть тільки державні установи та організації.

У зв’язку з цим Кабмін установив, що міністерства та інші центральні органи виконавчої влади у двомісячний строк повинні скасувати свої рішення, відповідно до яких суб’єктам господарювання було делеговано владні повноваження.

До речі, починаючи з

2010 року державні послуги матимуть право надавати тільки органи виконавчої влади, державні підприємства, установи та організації в порядку виконання ними делегованих державою повноважень на підставі відповідних нормативно-правових актів, а також інші підприємства, установи та організації, яким делеговано відповідні повноваження. Щодо адміністративних послуг, то після 1 січня 2010 року органи виконавчої влади можуть делегувати повноваження на їх надання тільки бюджетним установам на підставі нормативно-правових актів. Зазначені обмеження передбачено постановою КМУ «Про заходи щодо упорядкування державних, у тому числі адміністративних послуг» від 17.07.2009 р. № 737. Цей документ буде опубліковано в найближчому номері;

2) справляти плату за державні (адміністративні) послуги у

відсотковому відношенні від кошторисної вартості об’єкта.

Мабуть, ця вимога стосується тільки тих установ і організацій, які при встановленні плати за державні послуги керувалися власними наказами, оскільки для них не було затверджено відповідних документів Кабміну. Адже за загальним правилом розмір плати за державні послуги встановлюється у фіксованому розмірі на рівні середньої собівартості цього виду послуги.

Щоб урегулювати це питання на законодавчому рівні, міністерства та інші центральні органи виконавчої влади повинні подати у двомісячний строк проекти нормативно-правових актів КМУ про затвердження вартості державних (адміністративних) послуг та скасувати власні рішення, якими було встановлено розміри плати за надання послуг (крім випадків, визначених законом);

3) вимагати отримання документів дозвільного характеру, якщо необхідність одержання таких документів не передбачено законом.

У зв’язку з цим у

п. 2 постанови, яка коментується, передбачено, що починаючи з 1 вересня 2009 року необхідно призупинити видачу таких документів:

— дозволу на продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів у певних місцях торгівлі (якщо це передбачено законодавством) із зазначенням адреси таких місць;

— свідоцтва на право набору іноземців на навчання в Україні;

— дозволу на проведення навчання з питань охорони праці (у тому числі на роботи, пов’язані з підвищеною небезпекою);

— дозволу на подальшу реалізацію лікарських засобів.

По-друге,

постановою, яка коментується, передбачено, що видавати такі документи, як довідки про порушення провадження у справі про банкрутство підприємств, визнання їх банкрутами, застосування щодо них процедури банкрутства, Міністерство економіки повинно безоплатно.

Необхідність в отриманні такої довідки може виникнути, наприклад, у процесі здійснення тендерних процедур закупівель. Так, відповідно до

п.п. 1 п. 30 Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, затвердженого постановою КМУ від 17.10.2008 р. № 921, замовник приймає рішення про відмову учаснику в участі у процедурі закупівлі, якщо учасника визнано в установленому порядку банкрутом або щодо нього порушено провадження у справі про банкрутство.

Як зазначалося в

листі-роз’ясненні Міністерства економіки України від 01.04.2009 р. № 3303-27/156 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 15), наказом Мінекономіки від 25.12.2008 р. № 912 створено державне підприємство «Державний центр з питань відновлення платоспроможності та банкрутства», одним із видів діяльності якого (його регіональних представництв) є надання інформаційної послуги щодо відсутності порушеної відносно особи справи про банкрутство або визнання її банкрутом.

По-третє,

до 1 жовтня 2009 року Державний комітет з питань технічного регулювання та споживчої політики має забезпечити оприлюднення на власному офіційному веб-сайті http://www.dssu.gov.ua/control/uk/index усіх чинних державних стандартів та технічних регламентів, а також забезпечувати постійне оновлення такої інформації, що сприятиме стимулюванню розвитку вітчизняного виробництва.

Постанова, що коментується, набрала чинності з 18.07.2009 р. («Урядовий кур’єр», № 128, 18.07.2009).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі