Теми статей
Обрати теми

Облік правовстановлюючих документів

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОБЛІК ПРАВОВСТАНОВЛЮЮЧИХ ДОКУМЕНТІВ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Установа замовляла виготовлення правовстановлюючих документів на об’єкти комунальної власності, а саме свідоцтва про право власності та інвентаризаційні справи. Кошти були перераховані за КЕКВ 1172 у межах затвердженої програми.

Чи необхідно обліковувати вказані документи на субрахунку 122 «Інші нематеріальні активи» (підгрупа 2 «Права користування майном (право користування земельною ділянкою, право користування будівлею, право на оренду приміщень тощо))?

(Вінницька обл.)

 

Правовстановлюючий документ

— це документ, який підтверджує права певного суб’єкта на нерухоме майно та складений у порядку, передбаченому законодавством.

Питання щодо обліку документів на право власності, користування, розпорядження розглядало Держказначейство в

листі від 10.05.2007 р. № 3.4-04/1276-5692 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 18).

Методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про основні засоби, інші необоротні матеріальні активи, нематеріальні активи та незавершене капітальне будівництво визначені в

Інструкції з обліку необоротних активів бюджетних установ, затвердженій наказом Державного казначейства України від 17.07.2000 р. № 64.

Зазначеною

Інструкцією облік таких об’єктів, як архітектурно-технічні паспорти будівель, державні акти (свідоцтва) на право власності (користування) земельними ділянками чи іншими активами, не передбачений. Згадані документи є підтвердними документами, які містять певну інформацію щодо активу установи (вартість, площа, марка, технічні параметри) та можуть посвідчувати право установи на вчинення певних дій щодо цього активу (володіння, користування, розпорядження).

Ураховуючи зазначене, Держказначейство у згаданому

листі визначило, що об’єктом обліку у складі основних засобів установи є земельні ділянки, будівлі чи інші активи, право власності чи постійного користування на які підтверджується вказаними документами.

Таким чином, вартість зазначених у запитанні документів

списується на видатки установи одразу після їх отримання.

Видатки на виготовлення правовстановлюючих документів відповідно до

Роз’яснень щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджених наказом Державного казначейства України від 04.11.2004 р. № 194, проводяться за КЕКВ 1139 «Оплата інших послуг та інші видатки».

Але якщо виготовлення документів проводилося в межах певної програми, то такі видатки необхідно проводити за КЕКВ 1172 «Окремі заходи по реалізації державних (регіональних) програм, не віднесені до заходів розвитку».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі