Теми статей
Обрати теми

Передача товарно-матеріальних цінностей на час відпустки матеріально відповідальної особи

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПЕРЕДАЧА ТОВАРНО-МАТЕРІАЛЬНИХ ЦІННОСТЕЙ НА ЧАС ВІДПУСТКИ МАТЕРІАЛЬНО ВІДПОВІДАЛЬНОЇ ОСОБИ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Як правильно передати товарно-матеріальні цінності на час відпустки матеріально відповідальної особи? Чи необхідно оформлювати договір матеріальної відповідальності з особою, яка буде замінювати матеріально відповідальну особу на час відпустки? Хто повинен оформити акт прийняття-передачі? Чи повинен бухгалтер, який має в робочій комп’ютерній програмі акт передачі, роздрукувати його матеріально відповідальній особі?

(м. Харків)

 

Усі товарно-матеріальні цінності, які знаходяться на балансі установи,

повинні перебувати на відповідальному зберіганні в матеріально відповідальних осіб. Про це свідчить п. 6.7 Інструкції з обліку необоротних активів бюджетних установ, затвердженої наказом Державного казначейства України від 17.07.2000 р. № 64 (далі — Інструкція № 64), та п. 52 Інструкції з обліку запасів бюджетних установ, затвердженої наказом Державного казначейства України від 08.12.2000 р. № 125.

З посадовою особою, на яку планується покласти матеріальну відповідальність,

обов’язково необхідно укласти договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність.

Перелік посад і робіт, що заміщуються або виконуються працівниками, з якими підприємством, установою, організацією можуть укладатися письмові договори про повну матеріальну відповідальність за незабезпечення збереження цінностей, які були передані їм для зберігання, обробки, продажу (відпуску), перевезень, або застосування в процесі виробництва

, а також Типовий договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність, затверджені постановою Держкомпраці СРСР і Секретаріатом ВЦРПС від 28.12.77 р. № 447/24.

Якщо матеріально відповідальна особа йде у відпустку, товарно-матеріальні цінності

обов’язково необхідно передати іншому працівнику. Зазвичай такий працівник обирається керівником у межах тієї ж категорії персоналу, що й матеріально відповідальна особа, яка йде у відпустку.

Після того як керівник обере конкретну особу, на яку буде покладено матеріальну відповідальність на час знаходження матеріально відповідальної особи у відпустці, він видає відповідний наказ.

З особою, на яку тимчасово покладено матеріальну відповідальність, також

укладається договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність.

Нагадаємо, що при зміні матеріально відповідальної особи відповідно до

п. 1.9 Інструкції з інвентаризації матеріальних цінностей, розрахунків та інших статей балансу бюджетних установ, затвердженої наказом Головного управління Державного казначейства України від 30.10.98 р. № 90 (далі — Інструкція № 90), обов’язково необхідно провести інвентаризацію (на день прийняття-передачі справ). Для цього керівником установи відповідно до п. 1.11 Інструкції № 90 створюється інвентаризаційна комісія, яка й проводе інвентаризацію.

Відповідно до

п. 1.21 Інструкції № 90 при зміні матеріально відповідальних осіб обов’язково складається три примірники інвентаризаційного опису .

Особа, яка прийняла цінності, розписується в описах про їх отримання, а та, яка здала, — про їх здавання (

п. 1.22 Інструкції № 90).

За результатами інвентаризації комісією може бути складений

зведений акт прийняття-передачі в довільний формі, який затверджується керівником установи (його складання не є обов’язковим).

У цьому акті необхідно вказати найменування, кількість, вартість, суму товарно-матеріальних цінностей.

При цьому може виникнути запитання щодо необхідності складання «Акта прийняття-передачі основних засобів» (типова форма ОЗ-1 (бюджет)). У цьому випадку такий акт не складається у зв’язку з тим, що згідно з

п. 6.4 Інструкції № 64 типова форма № ОЗ-1 (бюджет) «Акт прийняття-передачі основних засобів» застосовується для оформлення прийняття-передачі необоротних активів і складається на кожний окремий об’єкт, який надходить шляхом придбання або безоплатної передачі від інших організацій.

Що стосується роздрукування акта бухгалтером, то якщо у вашій організації затверджена і введена в програму форма акта прийняття-передачі матеріальних цінностей при зміні матеріально відповідальної особи, то звичайно ж такий акт можна роздрукувати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі