Теми статей
Обрати теми

Додаткова відпустка на дітей за наявності декількох підстав

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ДОДАТКОВА ВІДПУСТКА НА ДІТЕЙ ЗА НАЯВНОСТІ ДЕКІЛЬКОХ ПІДСТАВ

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У працівниці двоє дітей віком до 15 років, з яких одна дитина є інвалідом. Якої тривалості має бути надано такій працівниці додаткову відпустку на дітей?

(Тернопільська обл.)

 

Додаткова відпустка працівникам, які мають дітей, надається на підставі

ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).

Згідно із зазначеною

статтею підставами для надання додаткової відпустки на дітей слід вважати наявність:

двох і більше дітей віком до 15 років;

дитини-інваліда;

— усиновленої дитини;

— дитини під опікою;

— дитини в одинокої матері;

— у батька дитини, яку він виховує без матері.

Статтею 19 Закону про відпустки

встановлено, що тривалість додаткової відпустки на дітей становить 7 календарних днів без урахування святкових та неробочих днів. За наявності декількох підстав її загальна тривалість не може перевищувати 14 календарних днів.

Донедавна питання щодо визначення тривалості додаткової відпустки у випадку, якщо підстави для її надання збігаються, залишалося спірним. Причиною тому була нечітка позиція Мінпраці щодо цього питання. Так, раніше в

листі від 04.06.2007 р. № 132/13/133-07 Мінпраці рекомендувало рахувати кількість підстав виходячи з того, що одну дитину може бути враховано за однією з перелічених підстав тільки один раз. Так, одинокій матері, яка має одну дитину-інваліда, могла бути надана додаткова відпустка тільки за однією підставою, оскільки підстави (наявність у жінки дитини-інваліда та наявність дитини в одинокої матері) збігаються.

Однак пізніше Мінпраці переглянуло свою позицію і вказало, що одинока мати, яка має одну дитину-інваліда, має право на додаткову відпустку за двома підставами (на 14 календарних днів): як одинока мати і як жінка, яка має дитину-інваліда (див.

лист від 02.10.2007 р. № 316/13/116-07). Потім у листі від 14.04.2008 р. № 235/0/15-08/13 Мінпраці остаточно підтвердило цю думку, яка залишається незмінною і на сьогодні: при визначенні підстав конкретну дитину може бути враховано кілька разів.

У зв’язку з цим працівниця, яка має двох дітей віком до 15 років, з яких одна дитина є інвалідом, має право на додаткову відпустку за двома підставами:

— як жінка, яка має двох дітей віком до 15 років;

— як жінка, яка має дитину-інваліда.

Загальна тривалість відпустки становить 14 календарних днів.

Зазначимо кілька слів про вік дитини. У

ст. 19 Закону про відпустки вік дитини (15 років) вказано тільки для жінки, яка має двох і більше дітей. У решті випадків ідеться просто про дітей без зазначення їх віку. З цього приводу зазначимо таке.

Згідно зі

ст. 6 Сімейного кодексу України від 10.01.2002 р. № 2947-III правовий статус дитини особа має до досягнення нею повноліття (18 років). Отже, жінка, яка виховує дитину-інваліда, має право на додаткову відпустку до досягнення такою дитиною 18-ти років.

У нашому випадку це означає таке. Право на додаткову відпустку за двома підставами працівниця матиме до досягнення дитиною, яка не є інвалідом, 15-річного віку. Але право на додаткову відпустку за однією підставою, як жінка, яка виховує дитину-інваліда, вона матиме до виповнення цій дитині 18 років.

Крім того, нагадаємо, що

з 1 січня 2010 року набере чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей» від 19.05.2009 р. № 1343-VI. Завдяки зазначеному Закону тривалість додаткової відпустки на дітей буде збільшено до 10 календарних днів (зараз — 7 днів), а за наявності декількох підстав для надання цієї відпустки — до 17 календарних днів (зараз — 14 днів). Відповідні зміни буде внесено як до ст. 19 Закону про відпустки, так і до ст. 1821 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р.

Зауважимо: у зв’язку з тим, що відпустка на дітей не належить до щорічних, а є соціальним видом відпусток, вона надається в будь-який час календарного року, а не за відпрацьований робочий рік. Інакше кажучи, працівник має право на її використання в повному обсязі незалежно від відпрацьованого часу в році. Отже, право на тривалість відпустки в «підвищеному» розмірі настане вже з 01.01.2010 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі