Теми статей
Обрати теми

Розрахунок середньої заробітної плати керівних працівників та спеціалістів апарату сільських та селищних рад та їх виконавчих органів після підвищення окладів

Редакція ББ
Відповідь на запитання

РОЗРАХУНОК СЕРЕДНЬОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ КЕРІВНИХ ПРАЦІВНИКІВ ТА СПЕЦІАЛІСТІВ АПАРАТУ СІЛЬСЬКИХ ТА СЕЛИЩНИХ РАД ТА ЇХ ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПІСЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ОКЛАДІВ

 

Неля СИНЬКО, начальник відділу організації заробітної плати та вдосконалення законодавства з оплати праці Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати і умов праці Міністерства праці та соціальної політики України

 

Згідно з постановою КМУ від 27.05.2009 р. № 504 посадові оклади керівних працівників та спеціалістів апарату сільських і селищних рад та їх виконавчих органів підвищено на 50 %, а надбавку за високі досягнення у праці знято. Як при обчисленні відпускних у цьому випадку коригувати заробітну плату на коефіцієнт підвищення окладів?

(Київська обл.)

 

Обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток здійснюється згідно з

Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

Відповідно до

п. 2 Порядку № 100 обчислення середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки, додаткових відпусток у зв’язку з навчанням, творчої відпустки, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, або для виплати компенсації за невикористані дні відпустки здійснюється виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки або виплати компенсації за невикористані дні відпустки.

Пунктом 7 Порядку № 100

визначено, що розрахунок середньої заробітної плати провадять шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців (або за менший фактично відпрацьований період) на кількість календарних днів розрахункового періоду (за винятком святкових та неробочих днів). Отримане значення помножується на число календарних днів відпустки.

Водночас згідно з

абзацом сьомим п. 2 Порядку № 100 у разі зміни структури заробітної плати з одночасним підвищенням посадових окладів працівникам органів державної влади та органів місцевого самоврядування відповідно до актів законодавства період до зміни структури заробітної плати виключається з розрахункового періоду.

Оскільки

постановою КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 р. № 268» від 27.05.2009 р. № 504 посадові оклади керівних працівників та спеціалістів апарату сільських і селищних рад та їх виконавчих органів підвищено з 1 червня 2009 року з одночасною зміною структури, то розрахунковим періодом для проведення нарахувань виходячи з середньої заробітної плати буде період починаючи з червня 2009 року.

Наприклад.

Секретар сільської ради йде у відпустку в липні 2009 року, отже, розрахунковим періодом для обчислення середньої заробітної плати буде червень 2009 року.

Крім того, в

абзаці восьмому п. 2 Порядку № 100 установлено: у разі, коли зміна структури заробітної плати з одночасним підвищенням посадових окладів працівників органів державної влади та органів місцевого самоврядування відбулася в періоді, протягом якого за працівником зберігається середня заробітна плата, а також коли заробітна плата в розрахунковому періоді не зберігається, обчислення середньої заробітної плати здійснюється з урахуванням виплат, передбачених працівнику згідно з умовами оплати праці, які встановлено після підвищення посадових окладів.

Наприклад.

Секретар сільської ради в червні 2009 року йде у відпустку, до якої виплачується матеріальна допомога на оздоровлення. Оскільки зміна структури заробітної плати з одночасним підвищенням посадових окладів відбулася в період, протягом якого за працівником зберігається середня заробітна плата, то сума матеріальної допомоги повинна розраховуватися виходячи з умов оплати праці, які встановлено після підвищення посадових окладів.

Зверніть увагу:

вимога, установлена п. 10 Порядку № 100, щодо проведення коригування заробітної плати, яка бере участь у розрахунку середньої заробітної плати, у разі підвищення посадових окладів на коефіцієнт їх підвищення не застосовується.

Також звертаємо увагу, що у спільному листі Мінпраці та Мінфіну України від 04.04.2006 р. № 2300/0/14-06/13-15, 31-18040-02-5/6826 було надано роз’яснення щодо застосування норм Порядку № 100 при зміні структури заробітної плати з одночасним підвищенням заробітної плати. У цьому ж листі було наведено конкретні приклади розрахунку середнього заробітку з урахуванням вимог п. 2 Порядку № 100.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі