Теми статей
Обрати теми

Щодо персоніфікованого обліку

Редакція ББ
Лист від 03.03.2009 р. № 3682/05-10

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ

ЩОДО ПЕРСОНІФІКОВАНОГО ОБЛІКУ

Лист від 03.03.2009 р. № 3682/05-10

 

Пенсійний фонд України щодо надання відомостей до системи персоніфікованого обліку повідомляє.

Згідно з пунктом 1 статті 14 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі

Закон) підприємства, установи і організації (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами) є страхувальниками для фізичних осіб, що працюють у них на умовах трудового договору (контракту) або інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру, а згідно зі статтею 15 — платниками страхових внесків.

Відповідно до Закону внески до солідарної системи для роботодавців нараховуються на суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників, що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці», виплату винагород фізичним особам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а також на суми оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Ураховуючи зазначене, нарахування страхових внесків здійснюється лише за фізичних осіб, що працюють на умовах трудового договору (контракту), або інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру, а

на виплати, які нараховані після звільнення працівника, страхові внески не нараховуються.

Отже, суми, що були нараховані та виплачені застрахованій особі після припинення трудового договору, а також виплати, що не належать до фонду оплати праці та на які не нараховуються страхові внески, не відображаються у відомостях до системи персоніфікованого обліку.

Нормативним документом, який визначає складові фонду оплати праці, є Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5 та зареєстрована у Міністерстві юстиції України 27.01.2004 р. за № 114/8713.

У разі виявлення недостовірних відомостей, які подані та/або накопичені в електронних базах даних персоніфікованого обліку, страхувальник подає до відповідного територіального органу Пенсійного фонду необхідні коригуючі або скасовуючі документи щодо виявлених недостовірних звітів про застраховану особу враховуючи, що суми нарахованої заробітної плати повинні відображатися у місяці, за який вони нараховані, відповідно до Порядку формування та подання органам Пенсійного фонду України відомостей про застраховану особу, що використовуються в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, затвердженого постановою Правління Пенсійного фонду України від 10.06.2004 р. № 7-6 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції 10.08.2004 р. за № 1000/9599.

Ураховуючи зазначене та відповідно до статті 50 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернені пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку. Якщо страхувальником були надані недостовірні дані, які призвели до переплати пенсії, після внесення коригування індивідуальних відомостей в базі даних системи персоніфікованого обліку проводиться перерахунок пенсії.

До страхувальників, які самостійно виявили недостовірну інформацію в відомостях, що використовуються в системі персоніфікованого обліку, та надали індивідуальні відомості про застраховану особу з позначкою «коригуюча»

до системи персоніфікованого обліку за попередні звітні роки, фінансові та адміністративні санкції не застосовуються. Фінансові та адміністративні санкції також не застосовуються, якщо помилка була допущена в написанні прізвища, імені, по-батькові.

 

Заступник Голови правління В. Колбун

 

Коментар редакції

 

ВИПЛАТИ, НАРАХОВАНІ ПРАЦІВНИКУ ПІСЛЯ ЗВІЛЬНЕННЯ, У ПЕРСОНІФІКОВАНІЙ ЗВІТНОСТІ НЕ ВІДОБРАЖАЮТЬ

У

листі, що коментується, ПФУ приділив увагу питанням, що стосуються порядку заповнення персоніфікованої звітності та відповідальності страхувальника за подання недостовірних даних. Розглянемо їх.

1.

Виплати, нараховані працівнику після звільнення, у персоніфікованій звітності не відображають.

Дійсно, у персоніфікованій звітності повинні відображатися виплати, які нараховано працівнику в період дії трудових відносин та які обкладалися пенсійними внесками. Як відомо, якщо виплати нараховано фізичній особі, яка на момент нарахування такої виплати вже не перебуває з установою у трудових відносинах, внески до ПФУ не справляються (крім того, з таких виплат не справляються внески до інших соціальних фондів). Податок з доходів фізичних осіб з таких виплат утримується.

Ситуацію, коли звільненому працівнику нараховують зарплатні виплати, не можна назвати типовою. Адже, як відомо,

КЗпП зобов’язує здійснювати остаточний розрахунок з працівником у день звільнення. Тому лист, що коментується, насамперед буде корисним бюджетним установам, які сьогодні нараховують виплати, визначені Законом України «Про реструктуризацію заборгованості з виплат, передбачених статтею 57 Закону України «Про освіту» педагогічним, науково-педагогічним та іншим категоріям працівників навчальних закладів» від 09.09.2004 р. № 1994-IV. Ідеться про надбавку за вислугу років та матеріальну допомогу на оздоровлення, що не виплачувалися педагогічним працівникам протягом 1997 — 2002 років. Суми таких виплат було визнано кредиторською заборгованістю держбюджету, і її погашення здійснюється досі. Такі виплати необхідно було нарахувати всім педагогічним працівникам, які мали на них право, у тому числі звільненим та померлим працівникам.

Якщо такі виплати було нараховано працівникам, які на момент їх нарахування вже не працювали в установі, то такі виплати

не повинні були обкладатися пенсійними внесками та відображатися в персоніфікованій звітності. Такі виплати не повинні брати участь при обчисленні суми пенсій (див. також консультацію «Досвід ревізійної роботи: виплата заборгованості з виплат, передбачених ст. 57 Закону про освіту» // «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 28, с. 10).

2.

За подання недостовірних даних до системи персоніфікованого обліку передбачено штраф.

Якщо роботодавець подав недостовірні дані до системи персоніфікованого обліку, наприклад, відобразив виплати, нараховані працівнику після звільнення, то до нього може бути застосовано фінансові та адміністративні санкції.

Так, суму пенсії, виплачену надмірно в результаті зловживань з боку пенсіонера або

подання страхувальником недостовірних даних, може бути повернено пенсіонером добровільно або стягнуто на підставі рішень територіальних органів ПФУ чи в судовому порядку.

Якщо роботодавець самостійно виявив недостовірну інформацію в персоніфікованій звітності та подав форму «ІНДАНІ» з позначкою «коригуюча» за попередні звітні роки до виявлення порушення органами ПФУ, то фінансові та адміністративні санкції не застосовуються.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі