Теми статей
Обрати теми

Плата за обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПЛАТА ЗА ОБСЛУГОВУВАННЯ ПЕНСІОНЕРІВ ТА ОДИНОКИХ НЕПРАЦЕЗДАТНИХ ГРОМАДЯН

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У територіальному центрі соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян на домашньому обслуговуванні знаходиться непрацездатна особа (пенсіонерка), що має працездатних родичів, які з поважних причин не можуть за нею доглядати. Зазначена особа вносить плату за її обслуговування згідно з договором у розмірі 5 % від одержуваної пенсії (2071,44 грн.), а саме 103,57 грн. Соцробітник обслуговує її щопонеділка та щочетверга.

У лютому соцробітник нашої установи здійснив 8 відвідувань зазначеної особи. У березні також 8 відвідувань, але у зв’язку з перенесенням святкового дня 8 березня на понеділок одне відвідування в понеділок не відбулося. З приводу цього особа, що обслуговується, вимагає зниження відсотка пенсії, який вона повинна заплатити згідно з договором. Чи залежить плата за обслуговування від кількості відвідувань?

(м. Керч)

 

Допомогою на дому одиноким непрацездатним громадянам займаються відділення соціальної допомоги вдома (далі — відділення). Створюються такі відділення як підрозділи управління соціального захисту населення районної, районної у містах Києві та Севастополі державної адміністрації або ж як підрозділи територіального центру соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян (далі — терцентр) і діють відповідно до

Типового положення (взірцевого) про відділення соціальної допомоги вдома, затвердженого наказом Міністерства соціального захисту населення України від 01.04.97 р. № 44 (далі — Типове положення).

Згідно з

п. 13 Типового положення в окремих випадках відділення може приймати на обслуговування непрацездатних громадян, що мають працездатних дітей або родичів, які відповідно до чинного законодавства зобов’язані їх утримувати, але з поважних причин не мають можливості здійснювати за ними догляд (проживають в іншому населеному пункті або окремо і за станом здоров’я або через територіальну віддаленість не можуть надавати допомогу батькам, знаходяться у відрядженні, на лікуванні тощо). У таких випадках непрацездатні громадяни, які отримують пенсію в мінімальних розмірах, обслуговуються безплатно, а ті з них, які отримують пенсію в розмірі більшому від мінімального, вносять плату в розмірі 5 % від одержуваної пенсії.

У вашому випадку розмір пенсії непрацездатної особи більше, ніж мінімальний, тому вона повинна вносити плату в розмірі 5 % одержуваної пенсії, а саме 103,57 грн., як і було вами правильно розраховано.

Згідно з

п. 15 Типового положення соціальний робітник відділення згідно з висновками лікарів про стан здоров’я одинокого (у медичній карті) та згідно з умовами договору і з погодженим з обслуговуваним громадянином графіком, але не менше двох разів на тиждень, відвідує закріплених за ним громадян і надає передбачені договором послуги, виявляє додаткові потреби, вживає заходів щодо їх виконання.

Зверніть увагу, що йдеться не про конкретно встановлену кількість відвідувань на місяць, а про обов’язковість відвідування не менше двох разів на тиждень. Звичайно ж, кількість відвідувань на місяць буде змінюватися при різній тривалості місяців. Так, у січні 2009 року таких відвідувань повинно бути 9, лютому — 8, березні — 9, квітні — 9, у травні — 8 тощо.

Умови, періодичність і терміни надання послуг повинні бути викладені в договорі, укладеному між одиноким непрацездатним громадянином і відділенням.

Нагадаємо, що порядок укладання та виконання договорів про надання послуг визначений

главою 63 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

За договором про надання послуг одна сторона (терцентр) зобов’язується за завданням другої сторони (одинокий непрацездатний громадянин) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов’язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Але слід звернути увагу на те, що в цьому випадку внесення непрацездатною особою, яка має працездатних родичів,

які не мають можливості здійснювати за нею догляд, відсотка пенсії на спеціальний рахунок терцентру не є платою за надання платних послуг.

Платні послуги терцентр може надавати непрацездатним громадянам та інвалідам, які мають працездатних родичів і

спроможні самостійно або за допомогою родичів задовольняти свої соціально-побутові потреби, але бажають скористатися платними послугами , про що йдеться у п.п. 2.3 Типового положення.

Нагадаємо, що бюджетні установи можуть надавати тільки ті платні послуги, які передбачені переліками дозволених платних послуг, визначеними нормативними документами для відповідних галузей. У цьому випадку таким документом є

Перелік платних соціальних послуг, затверджений постановою КМУ від 14.01.2004 р. № 12 (у редакції постанови КМУ від 16.05.2007 р. № 745).

Плата за такі послуги розраховується на кожний окремий вид послуг відповідно до калькуляції витрат. До вартості послуги входять усі затрати, пов’язані з наданням відповідної послуги.

У вашому ж випадку йдеться про конкретно встановлену плату (5 % від суми пенсії),

яка не є розрахованою відповідно до калькуляції витрат і повинна вноситися незалежно від кількості та періодичності надання послуг.

Тому непрацездатні громадяни, що мають працездатних дітей або родичів, які відповідно до чинного законодавства зобов’язані їх утримувати, але з поважних причин не мають можливості здійснювати за ними догляд, при отриманні пенсії в розмірі більшому від мінімального

повинні вносити плату в розмірі 5 % від одержуваної пенсії незалежно від кількості відвідувань.

У цьому випадку особа, про яку йдеться, має право звернутися до суду з позовом щодо

невиконання або неналежного виконання обов’язків працівниками терцентру, які порушили п. 15 Типового положення і відвідали її всього один раз на тиждень, тим паче, що такі відвідування є життєво важливими для зазначених осіб, адже лише завдяки їм вони отримують їжу, ліки тощо.

Вважаємо, що при збігу дня відвідування непрацездатної особи з вихідним чи святковим днем необхідно перенести відвідування на інший день та забезпечити обов’язкове дворазове відвідування непрацездатної особи на тиждень.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі