Теми статей
Обрати теми

Про затвердження змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні

Редакція ББ
Постанова від 29.04.2009 р. № 252

НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

ПРО ЗАТВЕРДЖЕННЯ ЗМІН ДО ПОЛОЖЕННЯ ПРО ВЕДЕННЯ КАСОВИХ ОПЕРАЦІЙ У НАЦІОНАЛЬНІЙ ВАЛЮТІ В УКРАЇНІ

Постанова від 29.04.2009 р. № 252

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 21.05.2009 р. за № 448/16464

 

Відповідно до статті 33 Закону України «Про Національний банк України» та з метою вдосконалення готівкових розрахунків Правління Національного банку України

постановляє:

1. Затвердити Зміни до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 р. № 637, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 13.01.2005 р. за № 40/10320 (зі змінами), що додаються.

2. Департаменту готівково-грошового обігу (Р. В. Кисельов) після державної реєстрації в Міністерстві юстиції України довести зміст цієї постанови до відома Банкнотно-монетного двору, Фабрики банкнотного паперу, територіальних управлінь Національного банку України та банків для використання в роботі.

3. Контроль за виконанням цієї постанови покласти на виконавчого директора з питань готівково-грошового обігу О. В. Дащенка.

4. Постанова набирає чинності через 10 днів після офіційного опублікування.

 

Голова В. Стельмах

ПОГОДЖЕНО:

Голова Державного комітету статистики України О. Осауленко

Перший заступник Міністра фінансів України І. Уманський

Голова Державної податкової адміністрації України С. Буряк

Голова Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України В. Суслов

 

 

Затверджено постановою Правління Національного банку України від 29.04.2009 р. № 252

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 21.05.2009 р. за № 448/16464

Зміни до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні

 

1. У пункті 1.2 глави 1:

у визначенні термінів «журнал реєстрації прибуткових і видаткових касових документів», «касова книга», «касовий ордер», «книга обліку прийнятих та виданих касиром грошей» друге речення виключити;

у визначенні терміна «касові документи» слова «платіжні чи розрахунково-платіжні відомості» замінити словами «відомості на виплату грошей», після слів «розрахункові документи» доповнити словами «квитанції програмно-технічних комплексів самообслуговування»;

у визначенні терміна «книга обліку» і назві терміна «книга обліку прийнятих та виданих касиром грошей» слова «прийнятих та виданих» замінити словами «виданих та прийнятих старшим».

2. У главі 2:

2.1. Абзац другий пункту 2.8 викласти в такій редакції:

«Здавання готівкової виручки (готівки) здійснюється самостійно (у тому числі із застосуванням програмно-технічних комплексів самообслуговування) або через відповідні служби, яким згідно із законодавством України надане право на перевезення валютних цінностей та інкасацію коштів».

2.2. У абзаці другому пункту 2.10 слова «що зазначена в переданих до каси платіжних (розрахунково-платіжних) відомостях (далі — видаткові відомості)» замінити словами «що зазначена в переданих до каси відомостях на виплату грошей (далі — видаткова відомість) (додаток 1)».

2.3. Доповнити главу після пункту 2.13 пунктом 2.14 такого змісту:

«2.14. Небанківські фінансові установи, а також суб’єкти господарювання, які уклали агентські договори з банками, здійснюють операції із застосуванням програмно-технічних комплексів самообслуговування в порядку, визначеному законодавством України, у тому числі нормативно-правовими актами Національного банку України. Банки здійснюють контроль за дотриманням суб’єктами господарювання, з якими укладено агентські договори, законодавства України, у тому числі нормативно-правових актів Національного банку України в частині проведення операцій із застосуванням програмно-технічних комплексів самообслуговування в межах цих договорів».

3. У главі 3:

3.1. Абзац перший пункту 3.3 після слів «за прибутковими касовими ордерами» доповнити словом і цифрою «(додаток 2)».

3.2. Перше речення абзацу першого пункту 3.4 після слів «за видатковими касовими ордерами» доповнити словом і цифрою «(додаток 3)».

3.3. Абзац другий пункту 3.7 доповнити новим реченням такого змісту: «Документом, що свідчить про приймання готівки програмно-технічним комплексом самообслуговування для подальшого її переказу, є квитанція, яка містить обов’язкові реквізити документа на переказ готівки і підтверджує внесення відповідної суми готівки до цього програмно-технічного комплексу самообслуговування та здійснення ініціювання операції з переказу готівки».

3.4. Абзац перший пункту 3.11 викласти в такій редакції:

«3.11. Прибуткові та видаткові касові ордери до передавання в касу реєструються бухгалтером у журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів (додаток 4), який ведеться окремо за прибутковими та видатковими операціями. Видаткові касові ордери, що оформлені на підставі видаткових відомостей, реєструються в такому журналі після здійснення виплат, зазначених у видатковій відомості».

4. У главі 4:

4.1. У пункті 4.2:

абзац перший доповнити словом і цифрою «(додаток 5)»;

в абзаці третьому слова «що видається і оформляється підприємством — юридичною особою, до складу якого вони входять» виключити.

4.2. Пункт 4.6 викласти в такій редакції:

«4.6. Старший касир перед початком робочого дня (за наявності в підприємства кількох касирів) видає іншим касирам авансом потрібну для видаткових операцій суму готівки під підпис у книзі обліку виданих та прийнятих старшим касиром грошей (додаток 6), яку веде старший касир.

Касири в кінці робочого дня зобов’язані скласти звіт про одержану і видану готівку за відповідними касовими документами і здати залишок готівки та касові документи за проведеними операціями старшому касиру під підпис у книзі обліку виданих та прийнятих старшим касиром грошей.

Книга обліку виданих та прийнятих старшим касиром грошей застосовується також для обліку готівки, виданої з каси підприємства довіреній особі, яка виплачує заробітну плату протягом встановленого строку, та повернення нею наявної готівки і касових документів».

4.3. У другому реченні абзацу першого та в абзаці четвертому пункту 4.10 цифру «1» замінити цифрою «7».

5. У першому реченні абзацу першого пункту 5.2, в абзаці п’ятому та в третьому реченні абзацу шостого пункту 5.4 глави 5 цифру «2» замінити цифрою «8».

6. У главі 7:

6.1. У першому реченні пункту 7.4 цифру «3» замінити цифрою «9».

6.2. У першому реченні пункту 7.10 слова «прийнятих та виданих» замінити словами «виданих та прийнятих старшим».

7. У таблиці пункту 7.23 та в колонці 4 таблиці розділу III додатка 3 слова «за платіжними відомостями» замінити словами «за видатковими відомостями».

8. Положення доповнити новими додатками 1 — 6, що додаються.

У зв’язку з цим додатки 1 — 3 уважати відповідно додатками 7 — 9.

 

Директор Департаменту готівково-грошового обігу Р. Кисельов

 

 

img 1

 

img 2

 

img 3

 

img 4

 

img 5

 

img 6

 

Коментар редакції

 

ЗАТВЕРДЖЕНО НОВІ ФОРМИ КАСОВИХ ДОКУМЕНТІВ

Цією

постановою НБУ вніс зміни до Положення про ведення касових операцій, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637, та розставив усі крапки над «i» щодо проблеми застосування первинних документів з обліку касових операцій.

Нагадаємо: з 1 січня 2008 року прибуткові та видаткові касові ордери було віднесено до документів суворого обліку відповідно до

постанови КМУ від 06.06.2007 р. № 809. Через деяких час завдяки постанові КМУ від 17.04.2008 р. № 381 зазначені форми касових документів знову стали «несуворими». Потім Держкомстат України наказом від 09.06.2008 р. № 186 скасував свій наказ від 15.02.96 р. № 51 «Про затвердження типових форм первинного обліку касових операцій», яким було затверджено типові форми касових документів, не затвердивши натомість жодних нових форм.

У свою чергу, Національний банк України оперативно відреагував на ситуацію, яка склалася, і надав свої роз’яснення в

листі від 09.07.2008 р. № 11-111/2779-9370, зазначивши, що до затвердження нових форм документів первинного обліку касових операцій підприємства (установи та організації) можуть використовувати раніше діючі форми документів (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 27).

І ось, нарешті, Нацбанк остаточно усунув неясності щодо застосування форм касових документів, затвердивши у вигляді додатків до

Положення № 637:

Відомість на виплату грошей, яку призначено для видачі заробітної плати та інших виплат, що є аналогом платіжної та розрахунково-платіжної відомості;

Прибутковий касовий ордер (форма № КО-1);

Видатковий касовий ордер (форма № КО-2);

Журнали реєстрації прибуткових і видаткових касових документів (форми № КО-3 і № КО-3а);

Касову книгу (форма № КО-4);

Книгу обліку виданих та прийнятих старшим касиром грошей (форма № КО-5).

Крім того, до касових документів віднесено квитанції програмно-технічних комплексів самообслуговування. Ці документи підтверджують факт внесення відповідної суми готівки програмно-технічним комплексом самообслуговування для подальшого її переказу.

Відразу зазначимо, що нові форми касових документів не дуже відрізняються від форм, що застосовувалися раніше, тобто тих, які було затверджено

наказом Держкомстату від 15.02.96 р. № 51. І тому вважаємо, що особливих проблем з порядком їх заповнення виникнути не повинно.

Постанова, що коментується, набере чинності через 10 днів після її офіційного опублікування (на момент підготовки номера цей документ не опубліковано).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі