Теми статей
Обрати теми

Огляд роз’яснень Державного казначейства України з питань застосування КЕКВ

Редакція ББ
Коментар

ОГЛЯД РОЗ’ЯСНЕНЬ ДЕРЖАВНОГО КАЗНАЧЕЙСТВА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ЗАСТОСУВАННЯ КЕКВ

 

Нагадаємо, що застосування КЕКВ залежить від виду видатків, їх економічної сутності та умов укладених договорів і врегульоване

Роз’ясненнями щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженими наказом Державного казначейства України від 04.11.2004 р. № 194 (у редакції наказу від 08.12.2006 р. № 330) (далі — Роз’яснення). Державним казначейством України постійно надаються роз’яснення про порядок застосування КЕКВ, з останніми з яких щодо окремих проблемних питань пропонуємо вам ознайомитися. Основні висновки листів для зручності ми сформулювали в таблиці.

 

№ з/п

Запитання

Відповідь

Дата і номер листа Держказначейства України

1

2

3

4

1

За яким КЕКВ оплачувати аналіз санітарних проб води при капітальному ремонті водопроводу?

Відповідно до Роз’яснень за КЕКВ 1139 «Оплата інших послуг та інші видатки» здійснюються видатки на оплату робіт і професійних послуг сторонніх фахівців, підприємств та організацій згідно з укладеними договорами та угодами.

Таким чином, оплату послуг з проведення аналізу санітарних проб води необхідно здійснювати за вказаним кодом економічної класифікації видатків

Лист від 24.04.2009 р. № 15-04/1153-6620

2

 

Державне підприємство отримує з бюджету кошти на капітальне будівництво. За яким КЕКВ можна придбати комп’ютерну техніку, меблі, посуд, побутову техніку?

 

Згідно з Роз’ясненнями в разі, якщо за дорученням розпорядника бюджетних коштів функції замовника з будівництва, капітального ремонту, реконструкції та реставрації будов і об’єктів за рахунок бюджетних коштів виконують госпрозрахункові установи та організації (які є одержувачами бюджетних коштів) і після завершення будівництва і здавання будов та об’єктів в експлуатацію зазначені будови, об’єкти обліковуються як основні засоби у складі необоротних активів бюджетних установ, то ці видатки (на будівництво, капітальний ремонт, реконструкцію та реставрацію) має бути заплановано за КЕКВ 2120 — 2140.

За кодами 2120 — 2140 здійснюються видатки на придбання обладнання, що підлягає встановленню, обладнання та меблів, що потребують монтажу і призначені для встановлення (тобто такого обладнання, яке існує лише вмонтованим, вбудованим).

Що стосується КЕКВ 2110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування», то за ним здійснюються видатки на придбання невмонтованого обладнання, включені до вартості зведеного кошторису на капітальне будівництво і реконструкцію будов та об’єктів.

Як передбачено Роз’ясненнями, за цим КЕКВ здійснюються видатки на придбання матеріальних цінностей, призначених для використання в господарській діяльності протягом періоду, що перевищує 365 календарних днів, і вартість яких без ПДВ перевищує 1000 грн. Сюди відносять такі види предметів тривалого використання, як нерухомі основні засоби, у тому числі житлові споруди, меблі, обладнання, прилади, а також рухомі основні засоби, такі як транспортні засоби тощо.

Якщо при здійсненні капітального будівництва за рахунок бюджетних коштів об’єкти зараховуються до складу необоротних активів госпрозрахункової установи (одержувача бюджетних коштів), то зазначені видатки необхідно планувати за КЕКВ 2410 «Капітальні трансферти підприємствам (установам, організаціям)».

При цьому видатки на придбання меблів та інших предметів вартістю понад 1000 грн. і терміном експлуатації більше 365 днів у плані використання бюджетних коштів відображаються в рядку «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування», а видатки на придбання обладнання, термін експлуатації якого не перевищує 365 календарних днів або вартість якого без ПДВ не перевищує 1000 грн., необхідно у плані використання бюджетних коштів відображати як поточні видатки по відповідному рядку, що відповідає економічній стуності платежу

 

 

3

 

За яким КЕКВ здійснювати видатки на виготовлення проектно-кошторисної документації для ремонту приміщень?

 

Перш ніж приступити до складання проектно-кошторисної документації на ремонтні роботи, необхідно визначити, до якого виду ремонту належать такі роботи — поточного чи капітального.

Для розмежування таких заходів, як технічне обслуговування, поточний та капітальний ремонт будинків, будівель, споруд необхідно керуватися Примірним переліком послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій і послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд, затвердженим наказом від 10.08.2004 р. № 150 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 19). Відповідальність за розмежування видатків, пов’язаних з ремонтом, на поточні та капітальні покладається виключно на розпорядника та одержувача бюджетних коштів.

Роз’ясненнями передбачено, що видатки на виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво, реставрацію та капітальний ремонт будівель, споруд і об’єктів та виконання супутніх робіт, які відповідно до державних будівельних норм є складовою частиною загальної вартості зазначених робіт, мають здійснюватися за кодом виконання основних робіт.

Отже, якщо установа здійснює капремонт:

— житлового фонду, то видатки на виготовлення проектно-кошторисної документації мають проводитися за КЕКВ 2131 «Капітальний ремонт житлового фонду»;

— адміністративних об’єктів, то видатки на виготовлення проектно-кошторисної документації повинні проводитися за КЕКВ 2132 «Капітальний ремонт адміністративних об’єктів».

Видатки на виготовлення проектно-кошторисної документації на ремонт інших об’єктів здійснюють за КЕКВ 2133 «Капітальний ремонт інших об’єктів».

Якщо ж проектно-кошторисна документація розробляється на проведення поточного ремонту, то видатки на її виготовлення мають здійснюватися за КЕКВ 1139 «Оплата інших послуг та інші видатки». Видатки ж безпосередньо на поточний ремонт приміщень здійснюються за КЕКВ 1137 «Поточний ремонт обладнання, інвентарю та будівель, технічне обслуговування обладнання»

Лист від 31.03.2009 р. № 15-04/917-5144

 

4

За яким КЕКВ здійснювати видатки, пов’язані з орендою басейну?

Відповідно до Роз’яснень за КЕКВ 1136 «Оренда» здійснюється плата за використання приміщень (у тому числі гаражів, складів тощо) як для довгострокового, так і для короткострокового користування, оренду обладнання, оренду місця для прокладання кабелю тощо. Таким чином, видатки, пов’язані з орендою басейну на певний період (незалежно від строку дії договору оренди), повинні здійснюватися за вказаним вище кодом

Лист від 03.04.2009 р. № 15-04/950-5346

5

 

Бюджетна організація придбала матеріали, які буде передано підрядній будівельній організації для виконання капітального ремонту приміщення школи. Який КЕКВ застосовується для відображення таких видатків? За яким КЕКВ здійснювати видатки на оплату транспортних послуг, наданих фізичною особою?

 

Відповідно до Роз’яснень за КЕКВ 1131 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар» здійснюється оплата видатків на придбання матеріалів, комплектуючих і дрібних частин та інструментів для ремонту виробничого і невиробничого обладнання та для проведення інших господарських робіт власними силами установи (наприклад, шпалери, руберойд, цвяхи, цемент тощо). Отже, за цим кодом здійснюється придбання господарських і будівельних матеріалів, що не є капітальними активами та призначені для проведення ремонтних робіт. Крім того, КЕКВ 1131 застосовується в разі, якщо бюджетна організація самостійно придбаває будівельні матеріали з метою подальшої передачі їх підрядній організації для виконання капітального ремонту.

Однак якщо вартість матеріалів для проведення ремонту включено до вартості ремонтних робіт, що виконуються сторонньою організацією, то видатки на придбання таких матеріалів здійснюють за КЕКВ 1137 або 2130 залежно від виду ремонтних робіт — поточні чи капітальні, в яких ці матеріали буде використано

(лист Державного казначейства України від 26.06.2008 р. № 15-06/1508-10322, див. «Бюджетна бухгалтерія, 2008, № 29). Видатки, пов’язані з оплатою транспортних послуг, наданих фізичною особою, здійснюються за КЕКВ 1135 «Оплата транспортних послуг і утримання транспортних засобів». При цьому підставою для здійснення таких видатків буде договір підряду, укладений між бюджетною організацією та фізичною особою, яка надає транспортні послуги, і документ, що підтверджує факт надання послуг (акт виконаних робіт)

Лист від 27.03.2009 р. № 15-08/844-4945

 

6

На балансі бюджетної організації перебуває котельна, на якій установлено газове обладнання. За яким КЕКВ здійснювати оплату за послуги з обслуговування котельної?

Установлення, ремонт, обслуговування котельних, на яких установлено газове обладнання, виконують спеціалізовані підприємства, що займаються теплопостачанням та мають відповідну ліцензію. Видатки, пов’язані з оплатою послуг з обслуговування газових котельних, за своєю сутністю належать до інших комунальних та експлуатаційних послуг. Тому відповідно до Роз’яснень видатки на оплату таких послуг здійснюються за КЕКВ 1165 «Оплата інших комунальних послуг»

Лист від 20.02.2008 р. № 3.4-06/597-2880

 

Огляд підготувала Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі