Теми статей
Обрати теми

Тривалість відпустки чергового з режиму ЦСПРД

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ТРИВАЛІСТЬ ВІДПУСТКИ ЧЕРГОВОГО З РЕЖИМУ ЦСПРД

 

Тетяна СТАШКІВ, начальник відділу режимів праці, нормування та професійної кваліфікації Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати і умов праці Міністерства праці та соціальної політики України

 

У центрі соціально-психологічної реабілітації дітей чергові з режиму працюють позмінно (удень — з 7:00 до 19:00, уночі — з 19:00 до 7:00), увесь час перебувають з дітьми. Їм надається щорічна відпустка тривалістю 24 календарні дні. Чи правильно це? Чи мають вони право на відпустку більшої тривалості?

(м. Харків)

 

Згідно з

п. 1 Типового положення про центр соціально-психологічної реабілітації дітей, затвердженого постановою КМУ від 28.01.2004 р. № 87, центр соціально-психологічної реабілітації дітей (далі — ЦСПРД) є закладом соціального захисту, що створюється для тривалого (стаціонарного) або денного перебування дітей віком від 3 до 18 років, які опинилися у складних життєвих обставинах, надання їм комплексної соціальної, психологічної, педагогічної, медичної, правової та інших видів допомоги.

Посада «черговий з режиму» належить до посад фахівців згідно з

Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 80. Соціальні послуги, затвердженим наказом Мінпраці від 14.10.2005 р. № 324 (далі — Довідник № 324).

Довідником № 324

визначено, що черговий з режиму, зокрема, забезпечує дотримання режиму та правил внутрішнього розпорядку в закладі, надає за потреби первинну соціально-психологічну допомогу підопічним, бере участь у педагогічних радах і педагогічній роботі з дітьми, організовує дозвілля та відпочинок дітей під час свого чергування тощо.

Водночас зауважимо: незважаючи на те, що черговий з режиму бере участь у педагогічних радах і педагогічній роботі з дітьми, його посада

не належить до педагогічних згідно з Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963 (далі — Перелік № 963). У цьому Переліку зазначені тільки старший черговий з режиму, черговий з режиму в закладах освіти для громадян, які потребують соціальної допомоги та реабілітації. Однак, як уже зазначалося, ЦСПРД не належить до закладів освіти, а є закладом соціального захисту.

Статтею 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР

(далі — Закон про відпустки) передбачено: щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менше 24 календарних днів за відпрацьований робочий рік, що відлічується з дня укладення трудового договору.

Відповідно до

Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ та закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам і науковцям, затвердженого постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346 , педагогічним працівникам ЦСПРД надається щорічна основна відпустка тривалістю до 56 календарних днів, а саме: директору, вихователю-методисту, вихователю, практичному психологу, музичному керівнику.

Як уже зазначалося, посада чергового з режиму ЦСПРД не належить до посад педагогічних працівників згідно з

Переліком № 963.

У зв’язку з цим тривалість щорічної основної відпустки чергового з режиму ЦСПРД має становити 24 календарні дні згідно зі

ст. 6 Закону про відпустки.

На умовах, визначених колективним або трудовим договором, черговому з режиму може бути встановлено щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день тривалістю до 7 календарних днів залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі