Теми статей
Обрати теми

Облік медичного інвентарю

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОБЛІК МЕДИЧНОГО ІНВЕНТАРЮ

 

Наталія СЕВОСТЬЯНОВА, заступник начальника управління — головний бухгалтер Державного казначейства у Харківській області

 

Міська багатопрофільна клінічна лікарня придбаває дрібний медичний інвентар (скальпелі, корнцанги, затискачі, ножиці, пінцети тощо) за КЕКВ 1132 «Медикаменти та перев’язувальні матеріали». Цей інвентар обліковується на субрахунку 119 «Необоротні матеріальні активи спеціального призначення» або 221 «Малоцінні та швидкозношувані предмети, що перебувають на складі і в експлуатації» залежно від терміну їх використання. Чи правильно ми застосовуємо субрахунки для обліку такого інвентарю?

(м. Запоріжжя)

 

Ні, не правильно.

Пояснимо чому.

Роз’ясненнями щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженими наказом Державного казначейства України від 04.11.2004 р. № 194 (у редакції наказу Державного казначейства України від 08.12.2006 р. № 330)

, передбачено, що за КЕКВ 1132 «Медикаменти та перев’язувальні матеріали» здійснюються видатки на придбання медичного інвентарю (термометри, ланцети, пінцети, голки, шприци, супінатори та інше медичне обладнання, яке не беруть на облік як основні засоби).

Свого часу Державне казначейство України в

листі від 06.03.2007 р. № 3.4-06/721-3021 роз’яснювало порядок придбання медичного інвентарю. Такі предмети спеціального призначення, як рукавички, маски захисні, шапочки, бахіли, комбінезони одноразового використання, можна розглядати як дрібний медичний інвентар. І тому видатки на придбання таких предметів повинні здійснюватися за КЕКВ 1132.

Зі свого боку до висновків

листа додамо таке. Незважаючи на те що в листі йдеться лише про одноразові вироби медичного призначення, це не означає, що багаторазові вироби медичного призначення (наприклад: скальпелі, корнцанги, затискачі, ножиці, пінцети тощо) не можна вважати дрібним медичним інвентарем. На нашу думку, висновки листа повною мірою поширюються на всі вироби медичного призначення, видатки на придбання яких здійснюються за КЕКВ 1132, тобто на будь-який медичний інвентар, що не належить до основних засобів.

Згідно з

Інструкцією з обліку запасів бюджетних установ, затвердженою наказом Державного казначейства України від 08.12.2000 р. № 125, на субрахунку 233 «Медикаменти та перев’язувальні засоби» враховуються медикаменти, компоненти, бактерицидні препарати, дезінфікуючі засоби, сироватки, вакцини, кров, плівка для рентгенівських знімків, матеріали для проведення аналізів і перев’язувальні засоби, дрібний медичний інвентар (термометри, ланцети, пінцети, голки тощо) установ, у кошторисах яких ці видатки передбачено за кодом економічної класифікації видатків 1132 «Медикаменти та перев’язувальні матеріали». На цьому субрахунку також враховано допоміжні й аптечні матеріали в медичних закладах, що мають свої аптеки, які передбачено використовувати протягом одного року.

Отже, видатки на придбання дрібного медичного інвентарю (наприклад: скальпелі, корнцанги, затиски, ножиці, пінцети тощо) установи охорони здоров’я необхідно здійснювати за

КЕКВ 1132, а в бухгалтерському обліку такий інвентар обліковувати на субрахунку 233 .

При організації обліку медикаментів та перев’язувальних засобів, у тому числі медичного інвентарю, установи охорони здоров’я керуються Інструкцією з обліку медикаментів, перев’язувальних засобів і виробів медичного призначення у лікувально-профілактичних установах, що знаходяться на Державному бюджеті СРСР, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я СРСР від 02.08.87 р. № 747. І хоча цей документ дуже давній, він продовжує застосовуватися на території України на підставі постанови Верховної Ради України «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР» від 12.09.91 р. № 1545-XII.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі