Теми статей
Обрати теми

Питання визначення тривалості щорічної відпустки

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПИТАННЯ ВИЗНАЧЕННЯ ТРИВАЛОСТІ ЩОРІЧНОЇ ВІДПУСТКИ

 

Тетяна СТАШКІВ, начальник відділу режимів праці, нормування та професійної кваліфікації Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати і умов праці Міністерства праці та соціальної політики України

 

В якому порядку надавати дні щорічної основної відпустки працівникам середньої загальноосвітньої школи, які працюють на декількох посадах? Наприклад:

1. Працівник за основною посадою обіймає 1 ставку бібліотекаря, крім того, веде педагогічну роботу в обсязі 2 год. на тиждень і заняття з гуртківцями в обсязі 2 год. на тиждень.

При цьому для бібліотекаря встановлено тривалість основної відпустки 31 к. день, керівника гуртка — 42 к. дні, для вчителя — 56 к. днів.

2. Учитель виконує педагогічну роботу в обсязі 18 год. на тиждень, крім того, веде заняття з гуртківцями в обсязі 2 год. на тиждень. Як учитель він має право на щорічну відпустку тривалістю 56 к. днів, як керівник гуртка — 42 к. дні.

3. Керівник гуртка за тарифікацією проводить 9 год. занять на тиждень, крім того, працює на 0,5 ставки працівником з ремонту приміщень. Як керівник гуртка він має право на щорічну відпустку тривалістю 42 к. дні, як робітник — 24 к. дні.

4. Директор і заступники директора з виховної роботи за основною посадою отримують повний посадовий оклад (ставку), крім того, ведуть педагогічну роботу в обсязі 4 год. на тиждень.

На відпустку якої тривалості мають право зазначені працівники виходячи з наведених умов?

(Сумська обл.)

 

Перш за все зауважимо, що керівні та інші працівники закладів освіти можуть вести викладацьку роботу і заняття з гуртківцями в цьому ж закладі в межах установленої норми. Це передбачено

п. 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

При цьому згідно з

п. 8 Переліку робіт, що не є сумісництвом, затвердженого спільним наказом Міністерства праці, Міністерства фінансів, Міністерства юстиції України від 28.06.93 р. № 43 (далі — Перелік № 43), педагогічна робота керівних та інших працівників навчальних закладів, керівництво гуртками не є сумісництвом. Це означає, що виконання такої додаткової роботи не потребує укладення окремого трудового договору.

Згідно зі

ст. 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менше 24 к. днів за відпрацьований робочий рік, що відлічується з дня укладення трудового договору.

Таким чином, якщо керівні та інші працівники навчальних закладів додатково ведуть педагогічну роботу або керівництво гуртками в цьому самому закладі, що не є сумісництвом, вони мають право на відпустку тієї тривалості, яку встановлено за основним місцем роботи.

Пояснимо на прикладі зазначених працівників.

Працівник № 1.

Згідно з абзацом 4 п. 91 Інструкції № 102 працівники закладів освіти можуть вести викладацьку роботу або заняття з гуртківцями в цьому ж закладі освіти, але в середньому не більше 2 год. (12 год. на тиждень, 480 год. на рік), якщо вони за основною роботою отримують повний посадовий оклад (ставку). За вказану норму годин оплата провадиться понад основний посадовий оклад (ставку) в порядку, передбаченому відповідно для вчителів, викладачів та керівників гуртків (за тарифікацією).

У нашому випадку працівник за основною посадою обіймає повну ставку бібліотекаря. Крім того, він веде педагогічну роботу в обсязі 2 год. на тиждень і заняття з гуртківцями в обсязі 2 год. на тиждень, що не є сумісництвом та не потребує укладення окремого трудового договору (

п. 8 Переліку № 43).

Оскільки основним місцем роботи для працівника є робота на посаді бібліотекаря і трудовий договір з ним укладено за цією посадою, він матиме право на щорічну відпустку тієї тривалості, яку встановлено для бібліотечних працівників.

Згідно з

п.п. 5.2.6 Положення про бібліотеку загальноосвітнього навчального закладу Міністерства освіти України, затвердженого наказом Міносвіти України від 14.05.99 р. № 139, бібліотечні працівники мають право на щорічну основну відпустку тривалістю 24 к. дні за відпрацьований рік і додаткову щорічну відпустку (до 7 к. днів) відповідно до колективного договору між працівниками та колективом загальноосвітнього навчального закладу, що в сумі становить 31 к. день.

Працівник № 2.

Відповідно до ч. 6 ст. 6 Закону про відпустки педагогічним, науково-педагогічним працівникам і науковцям надається щорічна основна відпустка тривалістю до 56 к. днів.

Конкретну тривалість щорічної основної відпустки таких працівників визначено

Порядком надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковцям, затвердженим постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346 (далі — Порядок № 346), залежно від типу закладу і посади, яку обіймає працівник.

Перелік педагогічних працівників середніх навчальних закладів визначено

розділом III додатка до Порядку № 346, згідно з яким учителі всіх спеціальностей середніх навчальних закладів мають право на щорічну відпустку тривалістю 56 к. днів.

Таким чином, у нашому випадку вчитель має право на відпустку тривалістю 56 к. днів.

Працівник № 3

. Згідно з п. 64 Інструкції № 102 ставки заробітної плати (посадові оклади) керівникам гуртків, секцій, студій та інших форм роботи гуртка виплачуються за 3 год. педагогічної (викладацької) роботи на день (18 год. на тиждень).

У запитанні зазначено, що керівник гуртка за тарифікацією провадить 9 год. занять на тиждень, крім того, працює на 0,5 ставки робітником з ремонту приміщень.

Отже, працівник обіймає за основною роботою 0,5 посади керівника гуртка (проводить 9 год. занять на тиждень) і за сумісництвом — 0,5 посади робітника з ремонту приміщень.

Відповідно до

ч. 2 ст. 21 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. працівник має право реалізувати свої здібності шляхом укладення трудового договору на одному чи водночас на декількох підприємствах, в установах, організаціях. Це дозволяє працівникам, крім основного трудового договору, укладати трудові договори про роботу за сумісництвом.

При цьому робота за сумісництвом не спричинює жодних обмежень трудових прав працівника. Зокрема, сумісники також мають право на відпустку (щорічну, додаткову) тієї тривалості, яку встановлено для їх посади.

При цьому слід мати на увазі, що згідно з

п. 6 постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ та організацій» від 03.04.93 р. № 245 відпустка на роботі за сумісництвом має надаватися одночасно з відпусткою за основним місцем роботи.

У цьому випадку за основним місцем роботи працівник як керівник гуртка має право на щорічну відпустку тривалістю 42 к. дні згідно з

розділом III додатка до Порядку № 346 .

За сумісництвом (як робітник з ремонту приміщень) він має право на відпустку тривалістю 24 к. дні. Зазначену відпустку має бути надано

одночасно з відпусткою за основним місцем роботи.

Оскільки за основним місцем роботи працівник має право на відпустку більшої тривалості, ніж за сумісництвом (за основною роботою — 42 к. дні, а за сумісництвом — 24 к. дні), то згідно зі

ст. 25 Закону про відпустки роботодавець до закінчення відпустки за основним місцем роботи зобов’язаний надати суміснику відпустку без збереження заробітної плати.

Працівник № 4.

Згідно з п. 91 Інструкції № 102 керівним працівникам навчальних закладів дозволяється вести педагогічну роботу або заняття в гуртках у цьому закладі в межах установленої норми, що становить не більше 9 год. на тиждень (360 год. на рік), якщо за основною посадою вони отримують повний посадовий оклад (ставку).

У сільській місцевості директор та його заступники за відсутності вчителів чи викладачів з відповідних предметів можуть вести викладацьку роботу в обсязі не більше 12 год. на тиждень (480 год. на рік) з дозволу відповідного органу управління освіти.

Як уже зазначалося, згідно з

п. 8 Переліку № 43 педагогічна робота керівних навчальних закладів не є сумісництвом та не потребує укладення окремого трудового договору.

У зв’язку з цим згідно з розділом III додатка до Порядку № 346 директор і заступники директора з виховної роботи середньої школи мають право на щорічну основну відпустку тривалістю 56 к. днів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі