Теми статей
Обрати теми

Проведення обов’язкових наркологічних оглядів

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПРОВЕДЕННЯ ОБОВ’ЯЗКОВИХ НАРКОЛОГІЧНИХ ОГЛЯДІВ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Кожен рік працівники нашої поліклініки проходять обов’язкові профілактичні наркологічні огляди. Дана послуга є платною і надає її КУОЗ «Обласний наркологічний диспансер». Обов’язкові медичні огляди проводяться відповідно до постанови КМУ «Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок» від 23.05.2001 р. № 559 та п. 5.8 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України і Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519.

Видатки на проведення таких заходів відповідно до п. 2 Порядку проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок, затвердженого постановою КМУ від 23.05.2001 р. № 559, повинні покриватися за рахунок коштів, передбачених кошторисом на утримання закладів охорони здоров’я, які проводять медичний огляд.

Чи повинна наша поліклініка оплачувати послуги з проведення обов’язкових профілактичних наркологічних оглядів наших працівників?

(м. Харків)

 

Так, для вашої організації ця послуга є

платною. Пояснимо чому саме.

У

Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, затвердженому постановою КМУ від 23.05.2001 р. № 559, працівники амбулаторно-поліклінічного закладу, до якого ви належите, не визначені .

Тим паче цей

Перелік не застосовується під час проведення наркологічних оглядів. Цим Переліком користуються під час проведення медичних оглядів, які передбачають проходження загальних медичних обстежень, під час яких працівників оглядають терапевт, дерматовенеролог, стоматолог тощо.

Тому

п. 2 Порядку проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок, затвердженого постановою КМУ від 23.05.2001 р. № 559, яким визначено, що витрати закладів та установ охорони здоров’я, пов’язані з проведенням обов’язкових медичних оглядів працівників бюджетних установ та організацій, покриваються за рахунок коштів, передбачених кошторисом на утримання відповідного закладу та установи охорони здоров’я, у цьому випадку застосовуватися не може.

Справа в тому, що обов’язкові наркологічні огляди проводяться відповідно до вимог іншого нормативного документа, а саме

Інструкції про профілактичний наркологічний огляд та його обов’язкові обсяги, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 28.11.97 р. № 339 (далі — Інструкція № 339).

Пунктом 5 Інструкції № 339

визначено, що обов’язкові профілактичні наркологічні огляди проводяться за рахунок замовників. Винятки для бюджетних організацій та установ зазначеним нормативним документом не передбачені.

Тому обов’язкові наркологічні огляди для працівників вашої установи проводяться на платній основі.

Перелік професій та видів діяльності, для яких є обов’язковим первинний і періодичний профілактичний наркологічний огляд, затверджено

постановою КМУ «Про обов’язковий профілактичний наркологічний огляд і порядок його проведення» від 06.11.97 р. № 1238.

Крім того, зазначимо, що відповідно до

п. 2 Інструкції № 339 перелік наркологічних закладів державної форми власності, які проводять профілактичні наркологічні огляди, визначається наказами Міністерства охорони здоров’я України, а перелік наркологічних закладів комунальної форми власності, які проводять профілактичні наркологічні огляди, визначається наказами Міністерства охорони здоров’я Автономної Республіки Крим, управлінь охорони здоров’я місцевих державних адміністрацій. Профілактичні наркологічні огляди громадян, проведені в інших медичних закладах, вважаються недійсними. Це слід ураховувати при обранні лікувально-профілактичного закладу, який буде проводити такі огляди працівників вашої установи та при укладенні договору з ним.

Кошти на проведення обов’язкових профілактичних наркологічних оглядів працівників обов’язково повинні плануватися в кошторисі вашої установи.

Нагадаємо, що згідно з Роз’ясненнями щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженими наказом Державного казначейства України від 04.11.2004 р. № 194 (у редакції наказу Державного казначейства України від 08.12.2006 р. № 330), видатки на проведення медичних оглядів повинні плануватися і здійснюватися за КЕКВ 1139 «Оплата інших послуг та інші видатки».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі