Теми статей
Обрати теми

Присвоєння I категорії бухгалтеру

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПРИСВОЄННЯ I КАТЕГОРІЇ БУХГАЛТЕРУ

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Працювала в центральній районній лікарні начальником розрахункової групи (I категорія, 5 років бухгалтерського стажу). Після зміни місця роботи протягом 7 місяців працюю бухгалтером з фінансування у відділі освіти (без категорії). При цьому посада, яку я обіймаю, передбачає наявність I категорії. Чи може атестаційна комісія на новому місці роботи присвоїти мені I категорію?

(м. Чернігів)

 

Назва посади «бухгалтер» у трудових книжках

Як правило, у великих установах, де обсяг робіт з бухгалтерського обліку досить великий, бухгалтерська служба складається з декількох відділів (підрозділів, груп), які ведуть певну ділянку робіт (розрахункова група, економісти, група з обліку основних засобів тощо). Одним із підрозділів бухгалтерської служби є розрахункова група, до обов’язків якої входить розрахунок заробітної плати, відпусток, допомоги по тимчасовій непрацездатності, утримання із заробітної плати, дотримання документообігу з обліку праці та заробітної плати тощо.

Працівники розрахункової групи підпорядковуються або безпосередньо головному бухгалтеру, або начальнику розрахункової групи.

Проте підкреслимо, що запис до трудової книжки про назву роботи, професії (посади) має здійснюватися згідно з

Класифікатором професій ДК 003:2005, затвердженим наказом Державного комітету з питань технічного регулювання і споживчої політики від 26.12.2005 р. № 375 (далі — Класифікатор професій ДК 003:2005). Таку вимогу встановлено безпосередньо Інструкцією про порядок ведення трудової книжки працівників, затвердженою наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України та Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.93 р. № 58.

Таку посаду, як «начальник розрахункової групи»,

Класифікатором професій ДК 003:2005 не передбачено.

Класифікатором професій ДК 003:2005

передбачено посади «бухгалтер» і «бухгалтер (з дипломом спеціаліста)» .

Що стосується відображення в трудовій книжці кваліфікаційних категорій, то зазначимо таке.

Підпунктом 2.2.21 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я і установ соціального захисту населення, затверджених наказом МОЗ і Мінпраці від 05.10.2005 р. № 308/519

, для посад «бухгалтер (з дипломом спеціаліста)» (має чотири категорії: провідний; I категорії; II категорії і без категорії) і «бухгалтер» (має три категорії: I категорії; II категорії і без категорії) передбачено різні схеми тарифних розрядів.

Якщо в процесі роботи в центральній районній лікарні на підставі рекомендацій атестаційної комісії працівниці наказом керівника установи було присвоєно I категорію, то в трудовій книжці мав бути зроблено відповідний запис.

Запис про присвоєння кваліфікаційної категорії здійснюється в розділі «Відомості про роботу» трудової книжки таким чином:

— у графі 1 ставиться порядковий номер запису, що вноситься;

— у графі 3 зазначається «Присвоєно першу кваліфікаційну категорію за посадою бухгалтер»;

— у графі 4 вказується, на підставі чого внесено запис (наказ, його дата і номер).

Таким чином, залежно від посади за період роботи в центральній районній лікарні в трудовій книжці працівниці мало бути зазначено посаду або бухгалтера (з дипломом спеціаліста), або бухгалтера із зазначенням інформації про присвоєння кваліфікаційної категорії.

 

Присвоєння I категорії на новому місці роботи

Новим місцем роботи працівниці є відділ освіти. Згідно з

постановою КМУ «Про оплату праці працівників на підставі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів і організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 (додаток 3) для посад «бухгалтер (з дипломом спеціаліста)» і «бухгалтер» передбачені різні схеми тарифних розрядів без ділення на кваліфікаційні категорії.

У зв’язку з цим порядок встановлення тарифного розряду залежно від присвоєної категорії у даному випадку визначає керівник установи.

Наприклад, для посади «бухгалтер» передбачений діапазон тарифних розрядів від 6 до 9-го тарифного розряду. У колективному договорі або окремому положенні про оплату праці має бути встановлена відповідність тарифного розряду посаді, наприклад:

— 9 і 8-й тарифні розряди встановлюються бухгалтерові I категорії;

— 8 і 7-й тарифні розряди встановлюються бухгалтерові II категорії;

— 6-й тарифний розряд установлюється бухгалтерові без категорії.

При цьому прийняття працівників на зазначені посади можливе

за умови наявності в штатному розписі установи відповідної посади. У запитанні зазначено, що обіймана на даний момент робітницею посада передбачає наявність I категорії.

При встановленні кваліфікації працівникам бухгалтерських служб керуються

Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників, Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затвердженим наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336 (далі — Довідник № 336).

Довідник № 336

є обов’язковим нормативним документом відносно управління персоналом на підприємствах, в установах і організаціях усіх форм власності і видів економічної діяльності.

Присвоєння кваліфікаційних розрядів (категорій) працівникам здійснюють комісії з проведення кваліфікаційної атестації, спеціально створені наказом керівника установи. Рішення про присвоєння категорії приймає керівник установи на підставі рекомендацій атестаційної комісії.

Для посади «бухгалтер (з дипломом спеціаліста)» і «бухгалтер» I категорії встановлено кваліфікаційні вимоги виходячи з кваліфікації бухгалтера, підтвердженої документом про освіту державного зразка і достатнього практичного досвіду роботи.

У цьому разі у працівниці є достатній практичний досвід роботи. Інформацію щодо наявності відповідної освіти в запитанні не зазначено*.

* Зауважимо, що, як виняток із правил, керівник установи може призначити працівника, який не має належної освіти, на відповідну посаду на підставі п. 11 Загальних положень Довідника № 336. Детальніше про порядок проведення атестації працівників бухгалтерських служб дивіться консультацію, наведену в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 8, с. 24.

За наявності відповідної освіти працівниця могла бути прийнята на роботу у відділ освіти на посаду бухгалтера I категорії, враховуючи, що:

— штатним розписом відділу освіти передбачено посаду бухгалтера I категорії;

— працівниця має достатній досвід роботи;

— на попередній роботі їй було присвоєно I категорію, що підтверджується відповідним записом у трудовій книжці.

Проведення атестації працівників бухгалтерської служби оголошується заздалегідь наказом по установі, в якому також визначається склад атестаційної комісії. Періодичність проведення атестації може бути встановлено наказом керівника один раз на три або п’ять років.

У колективному договорі або окремому положенні про проведення атестації працівників бухгалтерських служб може бути передбачено можливість проведення позачергової атестації.

Ураховуючи викладене вище, оскільки працівниці не було присвоєно I категорію під час прийняття на роботу, цю категорію може бути присвоєно їй у процесі роботи у відділі освіти після проведення її атестації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі