Теми статей
Обрати теми

Як розрахувати матеріальну допомогу держслужбовцю, якщо в розрахунковому періоді здійснено перерахунок зарплати

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЯК РОЗРАХУВАТИ МАТЕРІАЛЬНУ ДОПОМОГУ ДЕРЖСЛУЖБОВЦЮ, ЯКЩО В РОЗРАХУНКОВОМУ ПЕРІОДІ ЗДІЙСНЕНО ПЕРЕРАХУНОК ЗАРПЛАТИ

 

Неля СИНЬКО, начальник відділу організації заробітної плати і вдосконалення законодавства з оплати праці Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати і умов праці Міністерства праці та соціальної політики України

 

У січні 2009 року у зв’язку з недостатнім фінансуванням держслужбовцю не було нараховано надбавку за високі досягнення у праці. У лютому 2009 року було здійснено перерахунок заробітної плати і донараховано суму надбавки за січень 2009 року.

У квітні 2009 року держслужбовець іде в щорічну відпустку, до якої надається матеріальна допомога на оздоровлення. Як правильно розрахувати суму матеріальної допомоги на оздоровлення?

(м. Чернівці)

 

Згідно з

п.п. 3 п. 2 постанови КМУ «Про впорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 державним службовцям матеріальна допомога на оздоровлення надається в розмірі, що не перевищує середньомісячну заробітну плату працівника.

Обчислення середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження (крім випадків оплати часу відпусток) згідно з

п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100) провадиться виходячи з виплат за останні два календарні місяці, що передують події, з якою пов’язана виплата.

У цьому випадку розрахунковим періодом для обчислення матеріальної допомоги на оздоровлення є лютий — березень 2009 року.

Згідно з

п. 3 Порядку № 100 до розрахунку середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження включаються:

— основна заробітна плата;

доплати і надбавки (за понаднормову роботу і роботу в нічний час; суміщення професій та посад; розширення зон обслуговування; високі досягнення у праці, вислугу років тощо);

— виробничі премії та премії за економію конкретних видів палива, електроенергії та теплової енергії; винагорода за підсумками річної роботи тощо.

Усі виплати включаються до розрахунку середньої заробітної плати в тому розмірі, в якому їх нараховано, без виключення сум відрахування на податки, стягнення аліментів тощо (за винятком відрахувань із заробітної плати осіб, засуджених за вироком суду до виправних робіт без позбавлення волі).

Середньомісячну заробітну плату розраховують згідно з

п. 8 Порядку № 100 шляхом множення середньоденної заробітної плати на середньомісячну кількість робочих днів у розрахунковому періоді.

Середньоденна заробітна плата визначається діленням

заробітної плати за фактично відпрацьовані робочі дні протягом двох місяців на кількість відпрацьованих робочих днів за цей період.

У зв’язку з цим сума надбавки за високі досягнення у праці, яку було донараховано в лютому 2009 року за січень 2009 року, не повинна враховуватися при обчисленні матеріальної допомоги.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі