Теми статей
Обрати теми

Відшкодування вартості форменого одягу

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВІДШКОДУВАННЯ ВАРТОСТІ ФОРМЕНОГО ОДЯГУ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

На баланс нашій установі — державній екологічній інспекції безкоштовно передано формений одяг, який було видано працівникам установи. Один з працівників був звільнений у той час, як термін носіння виданого йому форменого одягу ще не минув. Він написав заяву щодо своєї згоди відшкодувати вартість одягу.

Як у бухгалтерському обліку установи відобразити таке відшкодування? Чи вплине на порядок відшкодування вартості форменого одягу те, яким шляхом він надійшов до установи — безкоштовно чи придбано за рахунок спецфонду?

(м. Хмельницький)

 

Державна екологічна інспекція у своїй діяльності повинна керуватись

Положенням про Державну екологічну інспекцію, затвердженим постановою КМУ від 17.11.2001 р. № 1520.

Згідно з

п. 6 цього Положення державні інспектори України з охорони навколишнього природного середовища під час виконання своїх службових обов’язків мають право на носіння форменого одягу встановленого зразка, а також на носіння та використання вогнепальної зброї та спеціальних засобів відповідно до законодавства.

Порядок видачі форменого одягу працівникам державної екологічної інспекції визначено

Положенням про порядок і норми видачі форменого одягу (та знаків розрізнення) посадовим особам Державної екологічної інспекції Мінприроди України та категорії працівників, які користуються, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 13.08.93 р. № 641, правом носіння форменого одягу, затвердженим наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 01.02.94 р. № 8 (далі — Положення № 8).

Відповідно до

п. 1.8 Положення № 8 у випадках звільнення працівника органу державної екологічної інспекції за власним бажанням, порушення трудового законодавства або за ганебний вчинок чи переведення на посаду, що не дає права на носіння форменого одягу, він зобов’язаний здати цьому органу посадові знаки розрізнення та відшкодувати вартість форменого одягу з урахуванням зносу.

Але слід ураховувати, що відповідно до

листа Державного казначейства України від 20.12.2005 р. № 07-04/2362-11163 знос на одяг та взуття не нараховується. У зв’язку з цим вважаємо, що звільнений працівник має відшкодувати повну вартість форменого одягу, яка значиться в обліку.

У випадку його відмови відповідна сума стягується через суд.

Відповідальність за своєчасне та повне утримання платежів за формений одяг працівників, які звільняються, покладається на керівників та головних бухгалтерів відповідних органів державної екологічної інспекції (організації Мінприроди).

Слід звернути увагу на те, що згідно з

п. 1.9 Положення № 8 при звільненні працівника у зв’язку з виходом на пенсію за віком або за інвалідністю, отриманою на виробництві, та з інших причин, що не залежать від працівника, він звільняється від оплати вартості форменого одягу.

Найкращим варіантом відшкодування

вартості форменого одягу є внесення суми його вартості звільненим працівником на рахунок чи в касу установи, а не вирахування вартості одягу з його заробітної плати .

Звернемо увагу на особливості бухгалтерського обліку форменого одягу. Як визначено у

п. 2.5 Положення № 8, бухгалтерський облік предметів форменого одягу, виданого працівникам державної екологічної інспекції, здійснюється в порядку, встановленому для обліку малоцінного та швидкозношуваного інвентарю. Але слід ураховувати, що Положення № 8 було прийняте до провадження Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ та Порядку застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затверджених наказом Держказначейства України від 10.12.99 р. № 114, і відповідні зміни до цього Положення не були внесені. Тому керуватись слід Планом рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ та Порядком застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затвердженими наказом Головного управління Державного казначейства України від 10.12.99 р. № 114, якими визначено, що одяг та взуття необхідно обліковувати на субрахунку 114 «Білизна, постільні речі, одяг та взуття». Таким чином, формений одяг та взуття на сьогоднішній день слід обліковувати як об’єкти необоротних активів.

Відповідно до

п. 6.13 Інструкції з обліку необоротних активів бюджетних установ, затвердженої наказом Державного казначейства України від 17.07.2000 р. № 64 , для обліку білизни, постільних речей, одягу, взуття, бібліотечних фондів, сценічно-постановочних засобів, малоцінних необоротних матеріальних активів, матеріалів довготривалого використання та таких, що мають спеціальне призначення, застосовуються Інвентарні картки групового обліку основних засобів у бюджетних установах типової форми № ОЗ-9 (бюджет). Типова форма цієї картки затверджена Інструкцією зі складання типових форм з обліку та списання основних засобів, що належать установам і організаціям, які утримуються за рахунок державного або місцевих бюджетів, затвердженою наказом Головного управління Державного казначейства України та Державного комітету статистики України від 02.12.97 р. № 125/70.

Крім того, для зручності ведення внутрішнього обліку форменого одягу згідно з

п. 2.3 Положення № 8 можна застосовувати Картку обліку видачі форменого одягу, типова форма якої наведена в додатку 3 до Положення № 8.

Ця Картка надає змогу стежити за строками носіння форменого одягу стосовно кожного працівника, якому він був виданий.

Згідно з

п. 2.5 Положення № 8 списання з балансу вартості форменого одягу здійснюється після закінчення строків носки й у випадку переведення чи звільнення працівника.

Правила списання матеріальних цінностей, у тому числі форменого одягу, установлені

Типовою інструкцією про порядок списання матеріальних цінностей з балансу бюджетних установ, затвердженою спільним наказом Державного казначейства України та Міністерства економіки України від 10.08.2001 р. № 142/181.

Розглянемо основні бухгалтерські проводки, які стосуються відшкодування працівниками вартості форменого одягу, що був безоплатно отриманий на баланс установи, та у випадку закупівлі одягу за рахунок коштів спеціального фонду.

 

№ з/п

Зміст операції

Кореспонденція субрахунків

дебет

кредит

Безоплатне отримання форменого одягу

1

Безоплатно отримано формений одяг на баланс установи*

324

712

364

324

114

364

812

401

Придбання форменого одягу за рахунок коштів спецфонду

2

Оприбутковано формений одяг, придбаний за кошти спеціального фонду

114

675

811

401

3

Сплачено постачальнику за формений одяг

675

323

Відшкодування вартості форменого одягу**

4

Нараховано заборгованість працівника за формений одяг

363

711***

5

Унесено працівником суму відшкодування вартості форменого одягу

— на рахунок установи

323

363

— у касу установи

301

363

6

Унесену в касу суму зараховано на рахунок установи

324

301

7

Списано формений одяг, виданий звільненому працівнику

401

114

* До закінчення звітного місяця органу Державного казначейства України подається Довідка про надходження у натуральній формі, вносяться відповідні зміни до кошторису.

** Такі проводки робляться незалежно від того, за рахунок якого джерела був придбаний формений одяг.

*** Відповідно до листа Держказначейства України від 31.07.2008 р. № 15-04/1710-12439 суми відшкодованих установі збитків зараховуються до спеціального фонду кошторису як власні надходження від реалізації майна.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі