Теми статей
Обрати теми

Придбання обладнання вартістю до 1000 грн. та строком служби понад один рік

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПРИДБАННЯ ОБЛАДНАННЯ ВАРТІСТЮ ДО 1000 грн. ТА СТРОКОМ СЛУЖБИ ПОНАД ОДИН РІК

 

Вікторія Матвєєва, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Установою придбано комутатор вартістю 450 грн. За яким кодом економічної класифікації видатків бюджету необхідно здійснювати видатки на його придбання, якщо строк корисної експлуатації такого пристрою перевищує один рік?

(м. Київ)

 

Відповідно до

Роз’яснень щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджених наказом Державного казначейства України від 04.11.2004 р. № 194 (у редакції наказу Державного казначейства України від 08.12.2006 р. № 330), придбання всіх предметів та матеріалів, строк експлуатації яких не перевищує 365 днів або вартість яких без ПДВ не перевищує 1000 грн., здійснюється за КЕКВ 1130 «Придбання предметів постачання і матеріалів, оплата послуг та інші видатки».

У разі

дотримання хоча б однієї (будь-якої) із зазначених умов видатки на придбання таких предметів здійснюються як поточні за кодами економічної класифікації, які відповідають економічній сутності платежу.

КЕКВ 2110

«Придбання обладнання і предметів довгострокового користування» застосовується в разі, якщо строк використання матеріальних цінностей, призначених для використання в господарській діяльності, перевищує 365 календарних днів та вартість яких без урахування ПДВ перевищує 1000 грн. Тобто за цим кодом здійснюються видатки на придбання матеріальних цінностей, які одночасно відповідають двом критеріям: строк їх експлуатації більше року і вартість перевищує 1000 грн. (без ПДВ).

Якщо одна з цих умов не виконується (наприклад, вартість матеріальних цінностей за одиницю не перевищує 1000 грн. (без ПДВ)), видатки на придбання таких матеріальних цінностей здійснюються за КЕКВ 1130.

Таким чином, якщо установою придбано комутатор, вартість якого становить 450 грн. та строк корисної експлуатації перевищує 365 календарних днів, то видатки на його придбання здійснюються за

КЕКВ 1131 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар».

У бухгалтерському обліку такі об’єкти зараховуються до складу необоротних активів та обліковуються як малоцінні необоротні матеріальні активи на субрахунку 113 «Малоцінні необоротні матеріальні активи» відповідно до Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ та Порядку застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затвердженого наказом Головного управління Державного казначейства України, Міністерства фінансів України від 10.12.99 р. № 114, а також Інструкції з обліку необоротних активів бюджетних установ, затвердженої наказом Державного казначейства України від 17.07.2000 р. № 64, у редакції наказу Державного казначейства України від 21.02.2005 р. № 30.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі