Теми статей
Обрати теми

Закупівля медичного обладнання з програмним забезпеченням

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЗАКУПІВЛЯ МЕДИЧНОГО ОБЛАДНАННЯ З ПРОГРАМНИМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯМ

 

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Міською клінічною лікарнею згідно з договором придбано медичне обладнання з програмним забезпеченням:

— електрокардіографічний комплекс «КАРДІОЛАБ» СЕ;

— програмне забезпечення «КАРДІОЛАБ» СЕ;

— кишеньковий персональний комп’ютер (КПК) ASUS MyPal A686.

Загальна сума за договором — 21200 грн.

Однак у накладній вартість медичного обладнання та програмного забезпечення зазначено не загальною сумою, а виділено окремо так:

1. Електрокардіографічний комплекс «КАРДІОЛАБ» СЕ з програмним забезпеченням у складі:

— електрокардіографічний комплекс «КАРДІОЛАБ» СЕ (1 шт.) — 7890 грн.;

— програмне забезпечення «КАРДІОЛАБ» СЕ (1 шт.) — 11610 грн.

2. Кишеньковий персональний комп’ютер (КПК) ASUS MyPal A686 (1 шт.) — 1700 грн.

Загальна сума за накладною склала 21200 грн.

Як бути в такій ситуації? За яким кодом економічної класифікації видатків здійснювати зазначені видатки? Як у бухгалтерському обліку обліковуються такі видатки?

(м. Харків)

 

На сьогодні основні вимоги до порядку обліку комп’ютерних програм (програмного забезпечення) бюджетними установами викладено в

Рекомендаціях щодо єдиних підходів до придбання та відображення в бухгалтерському обліку бюджетних установ програмного забезпечення, наведених у додатку до листа Державного казначейства України від 17.09.2007 р. № 3.4-04/2055-10882 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2007, № 38) (далі — Рекомендації).

Як передбачено в

п. 2 Рекомендацій, якщо установа придбаває комп’ютер разом з установленим на нього програмним забезпеченням, то вартість такого програмного забезпечення враховується у вартості комп’ютерної техніки. Тобто в такому разі програмне забезпечення окремо не отримується і не обліковується .

У ситуації, що розглядається, установа купує програмне забезпечення разом із медичним обладнанням, яке є його невіддільною частиною, оскільки функціонувати медичне обладнання без комп’ютерного обладнання та відповідного програмного забезпечення не може. Тому програмне забезпечення, установлене на медичне обладнання, доцільно вважати одним об’єктом та обліковувати у складі основних засобів. Для цього лікарня має всі підстави.

Так, згідно з

п. 2.4 Інструкції з обліку необоротних активів бюджетних установ, затвердженої наказом Державного казначейства України від 17.07.2000 р. № 64 (у редакції наказу Державного казначейства України від 21.02.2005 р. № 30, далі — Інструкція № 64), об’єктом обліку основних засобів вважається:

— закінчений пристрій з усіма пристосуваннями та приладдям до нього;

— конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій;

відокремлений комплекс конструктивно з’єднаних предметів однакового або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, управління та єдиний фундамент, унаслідок чого кожний предмет може виконувати свої функції, а комплекс — певну роботу тільки у складі комплексу, а не самостійно;

— інший актив, що відповідає визначенню основних засобів, або частина такого активу.

Тому вважаємо, що програмне забезпечення доцільно обліковувати разом з медичним обладнанням як один об’єкт основних засобів.

У зв’язку з цим видатки, пов’язані з придбанням медичного обладнання з програмним забезпеченням, здійснюються за

КЕКВ 2110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування» на загальну суму — 21200 грн.

Медичне обладнання, придбане разом з програмним забезпеченням, зараховується до складу необоротних активів та обліковується на

субрахунку 104 «Машини та обладнання». У бухгалтерському обліку необоротні активи відображаються за первісною вартістю, до якої включаються всі видатки, пов’язані з їх придбанням, спорудженням та виготовленням, або за відновною (первісною вартістю, зміненою після індексації, переоцінки).

У вашому випадку первісна вартість об’єкта основних засобів — електрокардіографічного комплексу з програмним забезпеченням та кишеньковим персональним комп’ютером становить 21200 грн.

При цьому зауважимо: відповідно до пп. 1.14 та 1.20 Інструкції № 64, якщо до цієї суми входить ПДВ, то його суму (3533,33 грн.) має бути списано на фактичні видатки установи, а електрокардіографічний комплекс з програмним забезпеченням та кишеньковим персональним комп’ютером обліковуватиметься на субрахунку 104 за вартістю 17666 грн. (без копійок). Копійки, що залишилися, має бути списано на фактичні видатки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі