Теми статей
Обрати теми

Право держслужбовця працювати артистом

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПРАВО ДЕРЖСЛУЖБОВЦЯ ПРАЦЮВАТИ АРТИСТОМ

 

Алла ЛИТВИН, заступник директора Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати і умов праці, начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері Міністерства праці та соціальної політики України

 

1. Чи може держслужбовець, який працює на повну ставку в управлінні культури, працювати за трудовим договором на 0,5 ставки артиста у двох творчих колективах (тобто в цілому на одну ставку)? Як при цьому йому встановлюється надбавка за звання заслуженого артиста України (і як держслужбовцю, і як артисту в кожному колективі)?

2. Чи може держслужбовець, який працює на повну ставку в управлінні культури, працювати на 0,5 ставки художнього керівника творчого колективу за сумісництвом і в цьому ж колективі на 0,5 ставки артиста за трудовим договором? Як при цьому йому надається надбавка за звання заслуженого артиста України?

(м. Івано-Франківськ)

 

Відповідно до

ст. 16 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-ХІІ державний службовець не має права здійснювати дії, передбачені ст. 1 і 5 Закону України «Про боротьбу з корупцією» від 05.10.95 р. № 356/95-ВР. Зокрема, п.п. «б» ст. 5 цього Закону передбачено, що державний службовець не має права виконувати роботу на умовах сумісництва (крім наукової, викладацької, творчої діяльності, а також медичної практики).

Згідно зі

ст. 1 Закону України «Про професійних творчих працівників та творчі спілки» від 07.10.97 р. № 554/97-ВР творча діяльність — це індивідуальна чи колективна творчість професійних творчих працівників, результатом якої є твір чи його інтерпретація, які мають культурно-мистецьку цінність.

Таким чином, державний службовець може займатися творчою діяльністю на умовах сумісництва, зокрема бути артистом у творчому колективі. Однак при цьому зауважимо таке.

Згідно з

п. 1 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ та організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мінфіну і Мін’юсту України від 28.06.93 р. № 43 (далі — Положення № 43) сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж чи іншому підприємстві, в установі, організації.

У додатку до

Положення № 43 наведено перелік робіт, що не є сумісництвом. Зауважимо, що такий вид робіт, як заняття творчою діяльністю, у цьому переліку відсутній. Це означає, що в разі здійснення держслужбовцем творчої діяльності така робота потребує укладення окремого трудового договору за сумісництвом з дотриманням вимог Положення № 43, а також постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ та організацій» від 03.04.93 р. № 245 (далі — постанова № 245).

Зазначимо, що

п. 2 постанови № 245 установлено: тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половину місячної норми робочого часу. Оплата праці сумісників здійснюється за фактично виконану роботу.

Таким чином, у вашому випадку держслужбовці, які працюють на повну ставку в управлінні культури,

можуть виконувати роботу за сумісництвом у межах здійснення творчої діяльності, але не більше ніж на 0,5 ставки.

Щодо встановлення надбавки за звання заслуженого артиста зауважимо таке.

Згідно з

п.п. «б» п. 2 наказу Міністерства культури і туризму «Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на підставі Єдиної тарифної сітки» від 18.10.2005 р. № 745 (далі — наказ № 745) працівникам культури може встановлюватися надбавка за почесні звання України, СРСР, союзної республіки СРСР. Зокрема, за звання «заслужений» установлюється надбавка в розмірі 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

Надбавка за почесні звання встановлюється працівникам

за умови, що їх діяльність за профілем збігається з наявним почесним званням. Відповідність почесного звання профілю діяльності працівника на посаді визначається керівником установи, закладу чи організації культури.

Таким чином, якщо творча діяльність держслужбовця у творчому колективі збігається за профілем з наявним почесним званням, то керівник може встановити надбавку за звання заслуженого артиста України.

Відповідно до умов оплати праці державних службовців, затверджених

постановою КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268, також передбачено виплату надбавки за почесне звання «заслужений» у розмірі 5 % посадового окладу.

Надбавка за почесне звання виплачується працівникам, якщо їх діяльність збігається за профілем з почесним званням. Рішення про виплату такої надбавки держслужбовцю приймається начальником управління культури.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі