Теми статей
Обрати теми

Інженер з охорони праці веде викладацьку роботу

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ІНЖЕНЕР З ОХОРОНИ ПРАЦІ ВЕДЕ ВИКЛАДАЦЬКУ РОБОТУ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

Працюю інженером з охорони праці у професійно-технічному ліцеї на повну ставку. Додатково веду викладацьку роботу — 300 год. на рік. Чи повинна я проходити атестацію як педагогічний працівник чи це залежить від кількості годин викладання? Чи маю я право вести викладацьку роботу — 360 год. на рік?

(Луганська обл.)

 

Питання оплати праці працівників освіти регулюються

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Особливості обчислення заробітної плати

адміністративно-господарського персоналу установ та закладів освіти визначено розділом «В» Інструкції № 102 (пункти 90 — 94).

Згідно з

абз. 4 п. 91 Інструкції № 102 працівники закладів освіти (крім керівних працівників) можуть вести викладацьку роботу в цьому ж закладі, але в середньому не більше 2 годин на день (12 годин на тиждень, 480 годин на рік), якщо вони за основною роботою отримують повний посадовий оклад (ставку).

Якщо такі працівники отримують за основною посадою

0,5 посадового окладу (ставки), то обсяг викладацької роботи їм дозволяється в середньому не більше 3 годин на день (18 годин на тиждень) — абз. 5 п. 91 Інструкції № 102.

Згідно з

абз. 6 п. 91 Інструкції № 102 за норму годин, визначену в абз. 4 п. 91 Інструкції № 102, оплата провадиться понад основний посадовий оклад (ставку) у порядку, передбаченому відповідно для вчителів, викладачів та керівників гуртків (за тарифікацією). Інакше кажучи, оплата педагогічної роботи інженера з охорони праці повинна здійснюватися на умовах, передбачених для викладачів, згідно з тарифікацією, виходячи з кваліфікаційної категорії працівника, його тарифного розряду, посади, установленої ставки зарплати, навантаження, підвищень, доплат та надбавок.

Крім того,

як виняток (у зв’язку з виробничою необхідністю) працівники можуть виконувати викладацьку роботу понад зазначену норму. За виконання такої роботи здійснюється погодинна оплата за фактично відпрацьовану кількість годин, але не більше 240 годин на рік (абз. 7 п. 91 Інструкції № 102).

Таким чином, ви маєте право вести викладацьку роботу — 360 годин на рік, оскільки максимально допустимий обсяг навантаження — 480 годин на рік (

абз. 4 п. 91 Інструкції № 102).

Згідно з

пп. 8, 12 Переліку робіт, які не є сумісництвом, затвердженого спільним наказом Міністерства праці, Міністерства фінансів, Міністерства юстиції України від 28.06.93 р. № 43, педагогічна робота в цій же установі не є сумісництвом та здійснюється залежно від характеру роботи як в основний робочий час, так і поза ним.

Атестація педагогічних працівників — це визначення їх відповідності обійманій посаді, рівню кваліфікації, залежно від якого та стажу педагогічної роботи їм встановлюється кваліфікаційна категорія та відповідний посадовий оклад (ставка заробітної плати) у межах схеми посадових окладів.

Відповідно до

п. 4 ст.54 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII педагогічні працівники підлягають атестації. За результатами атестації визначається відповідність працівника посаді, рівень його кваліфікації, присвоюються категорії, педагогічні звання.

Атестація педагогічних працівників проводиться згідно з

Типовим положенням про атестацію педагогічних працівників України, затвердженим наказом Міносвіти України від 20.08.93 р. № 310 (далі — Типове положення № 310).

Відповідно до

п. 2.1 Типового положення № 310 атестації на відповідність посаді з установленням однієї з кваліфікаційної категорії підлягають педагогічні працівники з вищою освітою: учителі та викладачі всіх спеціальностей.

Таким чином, ви повинні проходити атестацію як педагогічний працівник у порядку, установленому

Типовим положенням № 310 . Необхідність у проведенні атестації виникає незалежно від кількості годин викладацької роботи.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі