Теми статей
Обрати теми

Відпускні не індексуються

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВІДПУСКНІ НЕ ІНДЕКСУЮТЬСЯ

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи необхідно індексувати суму відпускних, нарахованих держслужбовцю за час перебування в додатковій навчальній відпустці, що надається на період складання державного іспиту та захисту магістерської роботи?

(м. Харків)

 

Індексація грошових доходів

— це механізм підвищення грошових доходів населення, який дає можливість частково чи повністю відшкодовувати зростання споживчих цін на товари та послуги.

Правила індексації грошових доходів громадян установлено

ст. 2 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII.

Механізм індексації грошових доходів громадян визначено

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078.

Згідно зі

ст. 2 Закону № 1282 та п. 2 Порядку № 1078 індексації підлягають грошові доходи громадян, що не мають разового характеру. До індексованих доходів належать оплата праці за виконану роботу відповідно до тарифних розцінок (окладів), доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші виплати, що мають постійний характер.

Таким чином, індексації підлягає заробітна плата, а саме, більшість виплат, що входять до фонду оплати праці згідно з

Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5.

Не індексуються

:

а) зарплатні виплати, що мають

разовий характер (матеріальна допомога, грошова допомога при виході на пенсію, винагорода за підсумками роботи за рік, разові премії тощо);

б) допомога по тимчасовій непрацездатності, допомога по вагітності та пологах, допомога при народженні дитини (

п. 3 Порядку № 1078);

в)

виплати, розмір яких визначається виходячи із середньої заробітної плати, а саме: відпускні, компенсація за невикористану відпустку, збережений заробіток за час відрядження тощо. При цьому до розрахунку середньої заробітної плати сума індексації включається як складова частина фонду оплати праці. На це звертало увагу Мінпраці в листі від 30.10.2003 р. № 024-130.

Таким чином,

сума відпускних, нарахована працівнику за час перебування в додатковій навчальній відпустці, не включається до загального місячного доходу, що підлягає індексації.

Приклад. У травні 2009 року працівнику нараховано заробітну плату за фактично відпрацьований час у розмірі 600 грн. та відпускні за час перебування в навчальній відпустці в розмірі 500 грн. Базовим місяцем для працівника є лютий 2008 року. Отже, у травні 2009 року індексується тільки заробітна плата в межах прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб (669 грн.) на 22,6 %*. Сума індексації становитиме 135,60 грн. (600 грн. х 22,6 %).

* Див. консультацію «Індексація грошових доходів за травень 2009 року» у газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 18, с. 63.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі