Теми статей
Обрати теми

Як розрахувати вихідну допомогу, якщо в розрахунковому періоді немає жодного відпрацьованого дня

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЯК РОЗРАХУВАТИ ВИХІДНУ ДОПОМОГУ, ЯКЩО В РОЗРАХУНКОВОМУ ПЕРІОДІ НЕМАЄ ЖОДНОГО ВІДПРАЦЬОВАНОГО ДНЯ

 

Неля СИНЬКО, начальник відділу організації заробітної плати та вдосконалення законодавства з оплати праці Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати і умов праці Міністерства праці та соціальної політики України

 

Водій лікувально-профілактичної установи хворів упродовж чотирьох місяців, після чого йому встановлено ІІ групу інвалідності. Працівник звільняється на підставі п. 2 ст. 40 КЗпП з виплатою вихідної допомоги. Як розрахувати суму вихідної допомоги, якщо протягом чотирьох місяців немає жодного відпрацьованого дня?

(м. Харків)

 

Вихідна допомога виплачується працівникові при звільненні у випадках, передбачених законодавством. Так, згідно зі

ст. 44 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП) при припиненні трудового договору на підставі, передбаченій п. 2 ст. 40 КЗпП, працівнику виплачується вихідна допомога в розмірі не менше середньомісячного заробітку.

Обчислення середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження (крім випадків оплати часу відпусток) згідно з

п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100) провадиться виходячи з виплат за останні два календарні місяці, що передують події, з якою пов’язано виплату.

Середньомісячну заробітну плату розраховують згідно з

п. 8 Порядку № 100 шляхом множення середньоденної заробітної плати на середньомісячну кількість робочих днів у розрахунковому періоді.

Середньоденна заробітна плата

визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані робочі дні впродовж двох місяців на кількість відпрацьованих робочих днів за цей період.

Середньомісячна кількість робочих днів

визначається діленням на два сумарної кількості робочих днів за останні два календарні місяці згідно із затвердженим графіком роботи установи, організації.

При цьому згідно з

абз. 3 п. 4 Порядку № 100, якщо в розрахунковому періоді працівник не мав заробітку не зі своєї вини, розрахунки проводяться виходячи з установленої йому у трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу. При цьому доплати та надбавки не враховуються.

Наприклад,

якщо згідно зі штатним розписом водію встановлено посадовий оклад — 630 грн., то при звільненні йому має бути виплачено вихідну допомогу в розмірі 630 грн.

Якщо працівник має право на підвищення посадового окладу (наприклад, як водій швидкої допомоги), то вихідна допомога виплачується в розмірі посадового окладу з урахуванням підвищення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі