Теми статей
Обрати теми

Порядок виплати матеріальної допомоги

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПОРЯДОК ВИПЛАТИ МАТЕРІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ

 

Алла ЛИТВИН, заступник директора Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці, начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері Міністерства праці та соціальної політики України

 

Згідно з умовами оплати праці матеріальна допомога працівникам лікувально-профілактичного закладу може виплачуватися в сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік.

У 2009 році молодшим медичним працівникам (1 — 2-й тарифний розряд) посадовий оклад установлюється на рівні мінімальної заробітної плати, унаслідок чого протягом року оклад змінюється кілька разів.

Якщо ми виплатимо матеріальну допомогу на оздоровлення таким працівникам у липні 2009 року згідно зі штатним розписом у розмірі 630 грн., чи можна в грудні 2009 року за рахунок економії фонду оплати праці доплатити матдопомогу, оскільки в грудні посадовий оклад складатиме вже 669 грн?

(м. Харків)

 

Питання оплати праці медичних працівників регулюються

Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я і установ соціального захисту населення, затвердженим спільним наказом Мінпраці та Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 305/519).

Згідно п. 5.11 Умов № 308/519 керівники мають право надавати працівникам

матеріальну допомогу, у тому числі на оздоровлення, у сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік, окрім матеріальної допомоги на поховання.

Матеріальну допомогу (у тому числі на оздоровлення) може бути надано

всім працівникам, що перебувають у трудових відносинах з бюджетною установою. Оскільки матдопомога виплачується в межах фонду оплати праці, затвердженої в кошторисі доходів і витрат бюджетної установи, то виплата такої матдопомоги залежить від наявності коштів на її виплату . Так, якщо фонду оплати праці, затвердженого в кошторисі на виплату матеріальної допомоги недостатньо, то виплата матеріальної допомоги не може здійснюватися. Якщо коштів не вистачає на виплату матеріальної допомоги у розмірі посадового окладу, що таку допомогу може бути виплачено в розмірі меншому, ніж посадовий оклад.

Протягом року матеріальну допомогу (у тому числі на оздоровлення) може бути виплачено кілька разів (до відпустки, на лікування, придбання путівок тощо). Але при цьому,

загальна сума наданої матдопомоги за рік не повинна перевищувати одного посадового окладу (ставки заробітної плати) працівника. Виняток становить матдопомога на поховання, розмір якої не обмежується.

Підставою для надання матеріальної допомоги служить заява працівника і відповідний

наказ керівника.

Розмір допомоги визначається виходячи з розмірів посадових окладів, що діють

на момент виплати.

Наприклад, якщо працівнику надано відпустку з 3 липня, йому може бути виплачено у липні допомогу на оздоровлення, виходячи з посадового окладу, що діє з 1 липня.

При цьому, якщо до кінця року відбувається підвищення посадових окладів, за наявності коштів, працівникам може бути виплачено до кінця року інший вид матеріальної допомоги у розмірі різниці між посадовими окладами до підвищення та новими посадовими окладами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі