Теми статей
Обрати теми

Оплата праці лікаря-педіатра школи-інтернату

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОПЛАТА ПРАЦІ ЛІКАРЯ-ПЕДІАТРА ШКОЛИ-ІНТЕРНАТУ

 

Анатолій КОЛОС, консультант

 

Працюю лікарем-педіатром школи-інтернату для дітей з вадами розумового розвитку. Чи маю я право на виплату надбавки за вислугу років та одноразової допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки (як це передбачено педагогічним працівникам)? Якою має бути моя заробітна плата (підвищення, надбавки, доплати, премія тощо)? Чи передбачено законодавством спецодяг та спецхарчування? Якою повинна бути тривалість робочого дня та відпустки?

(м. Чернігів)

 

Згідно зі

ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII (далі — Закон № 1060) виплата надбавки за вислугу років та одноразової допомоги на оздоровлення в розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) у разі надання щорічної відпустки передбачена педагогічним і науково-педагогічним працівникам.

Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963

, посади лікарів-педіатрів навчальних закладів не віднесені до педагогічних працівників. Тому права на отримання надбавки за вислугу років та допомоги на оздоровлення згідно зі ст. 57 Закону № 1060 ці працівники не мають.

При визначенні умов оплати праці медичних працівників закладів освіти слід керуватись

Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України та Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Відповідно до

п. 3 п.п. 2.2.5 Умов № 308/519 лікарю-педіатру залежно від наявної кваліфікаційної категорії встановлюється 10 — 13-й тарифні розряди з оплати праці.

Школа-інтернат для дітей з вадами розумового розвитку включена до

Переліку закладів (підрозділів) та посад, робота в (на) яких дає право на підвищення посадових окладів (ставок) у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці, затвердженого додатком 3 до Умов № 308/519.

Так, відповідно до

п. 1.7 додатку 3 до Умов № 308/519 посади лікарів усіх найменувань (у тому числі лікар-педіатр), що передбачені для обслуговування хворих у школах-інтернатах для дітей з вадами розумового розвитку, незалежно від підпорядкування цих закладів, у штаті яких вони є, мають право на підвищення посадових окладів (ставок) на 25 % у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці.

Крім того, умовами оплати праці передбачено встановлення інших доплат і надбавок. Зокрема, згідно з

п. 4.4 Умов № 308/519 медичним працівникам можуть установлюватись надбавки в розмірі до 50 % посадового окладу (тарифної ставки): за високі досягнення у праці, виконання особливо важливої роботи, складність, напруженість у роботі. Граничний розмір зазначених надбавок для одного працівника не повинен перевищувати 50 % посадового окладу. У разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи і порушення трудової дисципліни зазначені надбавки зменшуються або скасовуються.

Працівникам закладу зазначені надбавки встановлюються його керівником у межах фонду оплати праці.

Згідно з

п. 5.11 Умов № 308/519 керівник закладу за погодженням з профспілковим комітетом має право преміювати працівника залежно від особистого внеску в загальні результати роботи закладу.

Розмір премії конкретному працівнику визначається згідно з положенням про преміювання, що діє в цій установі, закладі, організації, залежно від особистого вкладу працівника в кінцеві результати роботи. У положеннях про преміювання визначається коло працівників, на яких поширюється чинність положення, показники і умови преміювання щодо кожної категорії працівників (керівні працівники, професіонали, фахівці, технічні службовці, робітники). Згідно з показниками преміювання визначається розмір премії. Положенням про преміювання може передбачатися можливість збільшення чи зменшення у встановлених межах окремим працівникам розміру премії.

Крім того, керівники мають право надавати матеріальну допомогу, у тому числі на оздоровлення, у сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік. Преміювання та надання матеріальної допомоги проводиться в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисі доходів та видатків закладу.

Статтею 7 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII

передбачено, що працівники, зайняті на роботах з важкими та шкідливими умовами праці, безоплатно забезпечуються лікувально-профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами, газованою солоною водою, мають право на оплачувані перерви санітарно-оздоровчого призначення, скорочення тривалості робочого часу, додаткову оплачувану відпустку, пільгову пенсію, оплату праці у підвищеному розмірі та інші пільги і компенсації, що надаються в порядку, визначеному законодавством.

Відповідно до

ст. 163 КЗпП на роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці працівникам видається безоплатно за встановленими нормами спеціальний одяг (санітарний одяг для працівників закладів охорони здоров’я), спеціальне взуття.

Стосовно видавання молока або інших рівноцінних харчових продуктів, то на роботах зі шкідливими умовами праці працівникам видається безоплатно за встановленими нормами лікувально-профілактичне харчування відповідно до

Порядку безплатної видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів робітникам та службовцям, які зайняті на роботах зі шкідливими умовами праці, затвердженого постановою Держкомпраці та Президії ВЦРПС від 16.12.87 р. № 731-П-13.

Відповідно до

п. 1.1 наказу МОЗ «Про затвердження норм робочого часу для працівників закладів та установ охорони здоров’я» від 25.05.2006 р. № 319 для лікарів шкіл-інтернатів установлено норму робочого часу 38,5 год. на тиждень, за винятком тих, хто працює у шкідливих умовах праці.

Працівникам, які працюють у закладах і на посадах у шкідливих умовах праці, встановлюється скорочена тривалість робочого тижня відповідно до

постанови КМУ «Про затвердження Переліку виробництв, цехів, професій і посад зі шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня» від 21.02.2001 р. № 163 за результатами атестації робочих місць. Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці затверджено постановою КМУ «Про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» від 01.08.92 р. № 442 .

Згідно зі

ст. 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.99 р. № 504/96-ВР щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору.

Крім того, згідно зі

ст. 8 цього Закону окремим категоріям працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, відпустка надається тривалістю до 35 календарних днів за Списком виробництв, робіт, професій і посад, затверджуваним Кабінетом Міністрів України.

Розділом XVII додатка 2 до постанови КМУ «Про затвердження Списків виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці» від 17.11.97 р. № 1290

передбачено, що лікарям, які працюють у закладах освіти, надається додаткова оплачувана відпустка за особливий характер праці тривалістю до семи календарних днів.

Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі