Теми статей
Обрати теми

Про оплату праці лікарів-консультантів

Редакція ББ
Лист від 23.10.2008 р. № 10.03.68/1698

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

ПРО ОПЛАТУ ПРАЦІ ЛІКАРІВ-КОНСУЛЬТАНТІВ

Лист від 23.10.2008 р. № 10.03.68/1698

 

Департамент економіки та фінансової політики розглянув <...> запит

щодо оплати праці працівників, які залучаються для проведення консультацій, і в межах своєї компетенції повідомляє таке.

У разі виробничої необхідності заклади охорони здоров’я можуть викликати висококваліфікованих лікарів з інших закладів для проведення консультацій хворим.

Виклик лікаря для надання консультації здійснюється через станцію (відділення) екстреної медичної допомоги або територіальний центр медицини катастроф.

Відповідно до п. 4 Переліку робіт, що не є сумісництвом, затвердженого наказом Мінпраці, Мінфіну та Мін’юсту України від 28.06.93 р. № 43 «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ та організацій», робота консультантів з разовою оплатою в межах 12 годин на місяць не є сумісництвом. Тобто, якщо лікар залучається до разових консультацій, тривалість яких не перевищує 12 годин на місяць, оплата його праці здійснюється за погодинними ставками, розмір яких затверджено спільним наказом Мінпраці та МОЗ України від 05.10.2005 р. № 308/519 «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» (до п. 2.3). При цьому за основним місцем роботи лікарю зберігається його заробітна плата.

Надання консультацій понад 12 годин на місяць вважається роботою за сумісництвом, і оплата праці повинна оформлятися згідно з чинним законодавством як робота за сумісництвом.

Якщо медичний працівник залучається для проведення консультації понад установлений робочий час за основним місцем роботи або поза часом роботи згідно з графіком чергувань при роботі за сумісництвом, а також у святкові, неробочі дні та в нічний час, оплата його праці здійснюється згідно з чинним законодавством (статті 106, 107, 108 КЗпП).

Оплата праці лікарів-консультантів (у тому числі й за час, витрачений на перебування в дорозі) здійснюється закладами, що їх викликають, за трудовими договорами з фонду оплати праці відповідного закладу, з якого справляються обов’язкові збори на страхування з тимчасової непрацездатності, на випадок безробіття та від нещасних випадків на виробництві

.

Одним з основних функціональних обов’язків центру є надання виїзної екстреної та планової консультативної медичної допомоги в межах адміністративної території (наказ МОЗ від 26.10.2001 р. № 429 «Про затвердження Примірного статуту територіального центру екстреної медичної допомоги»).

Тому

в разі виклику лікаря, який є штатним працівником станції (відділення) екстреної медичної допомоги чи територіального центру медицини катастроф або який працює у зазначеному закладі за сумісництвом та залучається до консультації в години під час чергування за графіком, оплата здійснюється виходячи з посадового окладу за посадою, на яку його зараховано, з фонду оплати праці цього закладу.

Зазначені фахівці залучаються до чергування вдома у вечірній та нічний час, неробочі та вихідні дні за графіком, затвердженим керівником центру з оплатою праці в порядку, установленому для чергувань удома (пункт 5.1 наказу Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519). У цьому випадку погодинна оплата праці, установлена для лікарів-консультантів, не застосовується.

 

Директор Департаменту В. Майсюра

 

Коментар редакції

 

ВИКЛИК ЛІКАРЯ-КОНСУЛЬТАНТА: ОФОРМЛЕННЯ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН ТА ОПЛАТА ПРАЦІ

Вашій увазі представлено два

листи Міністерства охорони здоров’я, присвячені одній темі: оплаті праці та оформленню виклику лікаря-консультанта. На наш погляд, листи досить інформативні і, поза сумнівом, вони стануть у нагоді установам у випадку виклику лікарів для проведення консультацій хворим.

Слід зауважити, що на сторінках нашого видання вже порушувалося це питання. Так, у «Бюджетній бухгалтерії», 2008, № 49, с. 19 було наведено консультацію фахівця Міністерства охорони здоров’я «Оформлення відносин з лікарями, які залучаються для проведення консультацій із закладів охорони здоров’я», цитати з якої використано в

листі від 23.10.2008 р. № 10.03.68/1698, що коментується. Крім того, у зазначеному номері на с. 16 опубліковано консультацію, присвячену застосуванню КЕКВ при оплаті праці лікарів-консультантів.

Стисло узагальнимо роз’яснення, наведені в

листах, що коментуються, та в наших консультаціях:

1. Виклик лікаря для надання консультації здійснюється через станцію (відділення) екстреної медичної допомоги або територіальний центр медицини катастроф.

2. Робота консультантів з разовою оплатою

в межах 12 годин на місяць не є сумісництвом (п. 4 Переліку робіт, що не є сумісництвом, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мінфіну та Мін’юсту України від 28.06.93 р. № 43).

3. Ставки погодинної оплати праці лікарів-консультантів, які залучаються для проведення консультацій, визначено

п. 2.3 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я і установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519.

4. Робота лікарів-консультантів, що виконується понад 12 годин на місяць, є сумісництвом. У цьому випадку оплата праці повинна оформлятися згідно з чинним законодавством як робота за сумісництвом.

5. За основним місцем роботи за лікарем-консультантом за час проведення консультацій зберігається заробітна плата.

6. Оплата праці лікарів-консультантів (у тому числі й за час, витрачений на перебування в дорозі) здійснюється закладами, що їх викликають,

за трудовими договорами. Заробітну плату лікарям-консультантам необхідно виплачувати за КЕКВ 1111 «Заробітна плата».

7. У разі виклику лікаря, який є штатним працівником станції (відділення) екстреної медичної допомоги чи територіального центру медицини катастроф або який працює у зазначеному закладі за сумісництвом та залучається до консультації під час чергування за графіком, оплата здійснюється виходячи з посадового окладу за посадою, на яку його зараховано, з фонду оплати праці цього закладу. Тобто в цьому випадку погодинна оплата праці, установлена для лікарів-консультантів,

не застосовується.

8.

Час перебування в дорозі, у тому числі на транспортування хворого до лікарні, витрачений лікарем-консультантом, оплачується за фактичні години проїзду виходячи з посадового окладу лікаря відповідної кваліфікації.

9. Лікарю-консультанту видається посвідчення, рекомендовану форму якого наведено в додатку до

листа від 19.02.2009 р. № 10.03.68/315 (див. с. 14).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі