Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Редакція ББ
Новини

ІНДЕКС ІНФЛЯЦІЇ ЗА ЛЮТИЙ — 101,5 %

За даними Держкомстату України, індекс споживчих цін на товари та послуги (індекс інфляції) за лютий 2009 року склав

101,5 %.

 

УНЕСЕНО ЗМІНИ ДО ЗАКОНУ ПРО РЕСТРУКТУРИЗАЦІЮ ЗАБОРГОВАНОСТІ ЗА ВИПЛАТАМИ, ПЕРЕДБАЧЕНИМИ СТаттею 57 ЗАКОНУ ПРО ОСВІТУ

Законом України від 19.02.2009 р. № 1025-VI

унесено зміни до Закону України «Про реструктуризацію заборгованості з виплат, передбачених статтею 57 Закону України «Про освіту» педагогічним, науково-педагогічним та іншим категоріям працівників навчальних закладів» від 09.09.2004 р. № 1994-IV (далі — Закон № 1994). Зокрема, останній доповнено ст. 51, згідно з якою на кредиторську заборгованість Держбюджету України з виплат надбавок за вислугу років та допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки нараховуються тільки страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, що сплачуються в порядку, установленому ч. 6 ст. 20 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» для сплати авансових платежів. Крім того, у цій статті зазначено, що на кредиторську заборгованість з виплат, які здійснюються згідно із Законом № 1994, не нараховуються страхові внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, на випадок безробіття та від нещасного випадку на виробництві.

Закон № 1025-VI

набере чинності з дня його опублікування.

Кабміну у тримісячний строк з дня набуття чинності цим

Законом доручено привести свої нормативно-правові акти у відповідність до нього , а також забезпечити приведення міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади своїх нормативно-правових актів у відповідність до цього Закону.

 

ЗАХИСТ ПРАВ ВЛАСНИКІВ ОРЕНДОВАНОГО МАЙНА

Законом України від 19.02.2009 р. № 1022-VI

унесено зміни до Закону України «Про оренду державного і комунального майна» від 10.04.92 р. № 2269-XII, що стосуються захисту прав власників орендованого майна.

Зокрема,

ч. 3 ст. 17 зазначеного Закону викладено в такій редакції:

«Після закінчення терміну договору оренди орендар, який належним чином виконував свої обов’язки за договором, має переважне право, за інших рівних умов, на укладення договору оренди на новий термін,

крім випадків, якщо орендоване майно необхідне для потреб його власника. У разі якщо власник має намір використовувати зазначене майно для власних потреб, він повинен письмово попередити про це орендаря не пізніше ніж за три місяці до закінчення терміну договору».

Закон № 1022-VI

набрав чинності 12.03.2009 р.

 

НАДАННЯ ПЛАТНИХ ПОСЛУГ У ГАЛУЗІ ВИЩОЇ ОСВІТИ

Законом України від 19.02.2009 р. № 1024-VI

унесено зміни до ст. 65 Закону України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III. Зокрема, зазначену статтю доповнено положеннями про те, що для надання платних послуг у галузі вищої освіти та пов’язаних із нею інших галузях діяльності вищі навчальні заклади державної та комунальної форм власності можуть створювати структурні підрозділи, які діють на підставі положення, затвердженого відповідно до законодавства та статуту вищого навчального закладу.

Закон № 1024-VI

набрав чинності 12.03.2009 р.

 

ПОСИЛЕНО ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ТЕРМІНІВ ВИПЛАТИ ПЕНСІЙ, СТИПЕНДІЙ, ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ТА ІНШИХ ВИПЛАТ

Законом України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за несвоєчасну виплату або безпідставну невиплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших встановлених законом виплат» від 19.02.2009 р. № 1027-VI

унесено зміни до деяких кодексів, якими значно посилено відповідальність за невиплату (несвоєчасну виплату) заробітної плати, пенсії, стипендії чи інших виплат.

Так, відповідно до змін, унесених до

КУпАП, порушення встановлених термінів виплати пенсій, стипендій, заробітної плати, виплата їх не в повному обсязі, а також інші порушення вимог законодавства про працю каратимуться накладенням штрафу від 30 до 100 нмдг.

Невиконання законних вимог посадових осіб органів спеціально уповноваженого органу виконавчої влади з державного нагляду за додержанням законодавства про працю щодо усунення порушень законодавства про працю та загальнообов’язкове державне соціальне страхування або створення перешкод для діяльності цих органів каратиметься накладенням

штрафу від 50 до 100 нмдг.

Відповідно до змін, унесених до

Кримінального кодексу, безпідставна невиплата заробітної плати, стипендії, пенсії тощо більш ніж за один місяць, вчинена навмисно, каратиметься штрафом від 500 до 1000 нмдг або виправними роботами строком до двох років, чи позбавленням волі на цей же строк з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років.

Закон № 1027-VI набрав чинності 11.03.2009 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі