Теми статей
Обрати теми

Тривалість відпустки машиніста з прання та ремонту спецодягу, який проживає в зоні посиленого радіологічного контролю

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ТРИВАЛІСТЬ ВІДПУСТКИ МАШИНІСТА З ПРАННЯ ТА РЕМОНТУ СПЕЦОДЯГУ, ЯКИЙ ПРОЖИВАЄ В ЗОНІ ПОСИЛЕНОГО РАДІОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Яка тривалість відпустки встановлюється машиністу з прання білизни, що працює в дитячому садку, розташованому в зоні посиленого радіологічного контролю?

(Тернопільська обл.)

 

Насамперед зазначимо, що згідно з

Класифікатором професій ДК 003:2005, затвердженим наказом Державного комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики від 26.12.2005 р. № 375, професію, про яку йдеться у запитанні, визначено не як «машиніст з прання білизни», а як «машиніст з прання та ремонту спецодягу». Це слід ураховувати при складанні штатного розпису, заповненні трудової книжки та складанні наказів щодо особового складу. Щодо тривалості відпустки такого працівника, то зазначимо таке.

Тривалість основної щорічної відпустки визначається згідно зі

ст. 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).

Відповідно до

ч. 1 ст. 6 Закону про відпустки працівникам надається щорічна основна відпустка тривалістю не менше 24 календарних днів за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору.

Водночас у

ч. 10 ст. 6 Закону про відпустки встановлено, що положення цієї статті щодо тривалості щорічної основної відпустки не поширюються на працівників, яким тривалість відпустки установлюється іншими актами законодавства.

Так, тривалість основної щорічної відпустки для осіб, які працюють (перебувають у відрядженні) на територіях радіоактивного забруднення, установлено

ст. 47 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII (далі — Закон № 796).

 

Особи, які працюють (перебувають у відрядженні) на територіях радіоактивного забруднення (пропорційно відпрацьованому на цих територіях часу):

Тривалість відпустки (кален. дн.)

Загальна тривалість відпустки не повинна перевищувати

— у зонах відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення

44

56

— у зоні гарантованого добровільного відселення

37

49

— у зоні посиленого радіологічного контролю

30

42

У всіх випадках тривалість основної щорічної відпустки не повинна бути менше передбаченої законодавством, тобто менше 24 календарних днів. За працівниками, яким надається відпустка більшої тривалості, ніж передбачено Законом № 796, її тривалість зберігається.

 

У нашому випадку машиніст з прання та ремонту спецодягу працює в зоні посиленого радіологічного контролю, отже, згідно зі

ст. 47 Закону № 796 йому встановлено основну щорічну відпустку тривалістю 30 календарних днів.

Зверніть увагу: відповідно до

ч. 5 ст. 47 Закону № 796 зазначені відпустки надаються без урахування додаткової відпустки, передбаченої законодавством України.

Згідно зі

ст. 7 Закону про відпустки щорічна додаткова відпустка за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці надається працівникам, зайнятим на роботах, пов’язаних з негативним впливом на здоров’я шкідливих виробничих факторів, відповідно до списку виробництв, цехів, професій і посад, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

Так,

постановою КМУ від 17.11.97 р. № 1290 затверджено Список виробництв, цехів, професій і посад зі шкідливими та важкими умовами праці, зайнятість працівників на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку (додаток 1 до постанови № 1290).

Згідно з

п. 176 розділу ХХХІІІ «Загальні професії в усіх галузях господарства» працівникам пралень, зайнятим у відділеннях прийому та сортування білизни, у тому числі машиністам з прання та ремонту спецодягу, установлюється додаткова щорічна відпустка тривалістю до 4 календарних днів .

Конкретна тривалість відпустки встановлюється колективним або трудовим договором

залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці та часу зайнятості працівника в цих умовах.

Таким чином, у сумі машиністу з прання та ремонту спецодягу, який працює в дитячому садку, розташованому в зоні посиленого радіологічного контролю, надається відпустка тривалістю

34 календарних дні, де:

— 30 календарних днів — основна щорічна відпустка згідно із

Законом № 796;

— 4 календарних дні — додаткова щорічна відпустка відповідно до

постанови № 1290.

При цьому згідно з

п.п. 10 п. 4 Порядку використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою КМУ від 20.09.2005 р. № 936 (далі — Порядок № 936), центрами з нарахування та виплати соціальних допомог, управліннями праці та соціального захисту здійснюється оплата різниці між тривалістю щорічної відпустки, що надається відповідно до ст. 47 Закону № 796, та тривалістю щорічної відпустки, що надається згідно із Законом про відпустки чи іншими законами громадянам, які працюють (перебувають у відрядженні) на території зон радіоактивного забруднення.

Таким чином, за рахунок коштів держбюджету компенсується різниця в 6 кален. дн. (34 календ. дн. - 28 кален. дн.).

Згідно з

п. 6 Порядку № 936 не пізніше ніж за два місяці до початку кожного бюджетного року установа повинна подати до уповноваженого органу графіки відпусток працівників та розрахунок видатків для додаткової відпустки на наступний бюджетний рік.

До 25-го числа місяця, за який здійснюється нарахування, установа повинна подати до уповноваженого органу документи щодо розрахункових видатків, пов’язаних з виплатою компенсацій та допомог певних видів, за формою, затвердженою Мінпраці, і реєстр одержувачів компенсаційних виплат та допомоги певних видів, де зазначаються прізвище, ім’я та по батькові, категорія, номер посвідчення, ідентифікаційний номер, відомості про нараховані виплати, сума компенсації та вид допомоги.

Керівники підприємств несуть персональну відповідальність за своєчасність подання розрахункових документів до уповноваженого органу та правильність призначення та нарахування компенсаційних виплат і допомоги певних видів.

Відпустки, що надаються згідно зі ст. 47 Закону № 796, є щорічними основними відпустками, тому на них поширюються всі норми Закону про відпустки, передбачені для щорічних відпусток (зокрема, щодо порядку надання, розподілу на частини, перенесення на інший період, виплати грошової компенсації в разі звільнення).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі