Теми статей
Обрати теми

Тривалість робочого тижня та посадовий оклад інструктора з праці

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ТРИВАЛІСТЬ РОБОЧОГО ТИЖНЯ ТА ПОСАДОВИЙ ОКЛАД ІНСТРУКТОРА З ПРАЦІ

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

До штатного розпису дитячого ортопедотравматологічного санаторію додано штатну одиницю — інструктор з праці. Яка тривалість його робочого тижня? Як установити його тарифний розряд?

(м. Харків)

 

Штатні нормативи медичного та педагогічного персоналу, працівників кухонь дитячих спеціалізованих санаторіїв (крім туберкульозних) наведено в

додатку 25 до наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про штатні нормативи і типові штати закладів охорони здоров’я» від 23.02.2000 р. № 33 (далі — наказ № 33).

Згідно з

п. 4.7 додатка 25 до наказу № 33 в санаторіях, де кількість ліжок становить 100 і більше, установлюється одна посада інструктора з праці, а в санаторіях, де кількість ліжок до 100, — 0,5 посади.

Відповідно до

Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 80. Соціальні послуги, затвердженого наказом Мінпраці від 14.10.2005 р. № 324, інструктор з праці здійснює трудову підготовку, спрямовану на формування практичних умінь та навичок, розвиток творчості дітей, їх здатності примножувати матеріальні цінності, забезпечує створення необхідних умов для продуктивної праці та розвитку особистості.

Кваліфікаційні вимоги, що висуваються до посади інструктора з праці, такі:

інструктор з праці вищої категорії

: повна вища освіта відповідного напрямку підготовки (магістр, спеціаліст), підвищення кваліфікації, стаж роботи за професією інструктора з праці — не менше 8 років;

інструктор з праці I категорії

: повна вища освіта відповідного напрямку підготовки (магістр, спеціаліст), підвищення кваліфікації, стаж роботи за професією інструктора з праці — не менше 5 років;

інструктор з праці II категорії

: повна вища освіта відповідного напрямку підготовки (магістр, спеціаліст), підвищення кваліфікації, стаж роботи за професією інструктора з праці — не менше 3 років;

інструктор з праці

: повна вища освіта відповідного напрямку підготовки (магістр, спеціаліст) без вимог до стажу роботи.

Згідно з

Переліком посад педагогічних і науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963, посада «інструктор з праці» належить до посад педагогічних працівників.

Відповідно до

п. 2.1 Типового положення про атестацію педагогічних працівників України, затвердженого наказом Міносвіти України від 20.08.93 р. № 310, інструктори з праці належать до педагогічних працівників, які підлягають атестації.

 

Тарифний розряд інструктора з праці

Згідно з

п. 1.4 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519), оплата праці педагогічних працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, які не передбачені цими Умовами, здійснюється відповідно до умов оплати праці аналогічних категорій працівників відповідних галузей бюджетної сфери.

Оскільки порядок оплати праці інструктора з праці

Умовами № 308/519 не визначено, то в цьому питанні необхідно керуватися:

наказом Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці і затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557);

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), яка застосовується в частині, що не суперечить умовам оплати праці, визначеним наказом № 557.

Зауважимо: схему тарифних розрядів інструктора з праці залежно від кваліфікаційної категорії визначено

наказом № 557 тільки для дитячих дошкільних навчальних закладів усіх типів та найменувань, крім дитячих будинків (додаток 9 до наказу № 557):

 

Інструктор з праці

Тарифний розряд

Вищої категорії

10

І категорії

9

ІІ категорії

8

Без категорії

7

 

Водночас, як зазначалося вище, у частині, що не суперечить

наказу № 557, продовжує діяти Інструкція № 102.

Так, у

п. 11 Інструкції № 102 визначено тарифні розряди керівних і педагогічних працівників дитячих дошкільних навчальних закладів усіх типів та найменувань (крім дитячих будинків), які з набуттям чинності наказом № 557 втратили чинність. Однак примітки до п. 11 Інструкції № 102 діють у частині, що не суперечить наказу № 557.

Згідно з приміткою 4 до

п. 11 Інструкції № 102 умови визначення тарифних розрядів музичним керівникам, інструкторам з фізкультури, праці, слухових кабінетів, художнім керівникам поширюються на всі типи навчальних закладів.

Інакше кажучи, порядок установлення тарифного розряду інструктору з праці, визначений у

додатку 9 до наказу № 557, аналогічний для всіх типів закладів, у тому числі і для дитячих спеціалізованих санаторіїв.

 

Тривалість робочого тижня

Норми робочого часу для працівників закладів та установ охорони здоров’я

затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25.05.2005 р. № 319. Однак конкретну тривалість робочого тижня інструктора з праці в закладах охорони здоров’я вказаними Нормами не встановлено.

Статтею 50 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р.

передбачено, що нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.

Крім того, наказом Мінпраці «Про встановлення тривалості роботи і педагогічного навантаження для окремих категорій працівників закладів та установ соціального захисту населення» від 12.02.2007 р. № 44 тривалість роботи інструктора з праці встановлено в розмірі 40 годин на тиждень.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі